Retete de Craciun: Corjul de Maramu’

Corjul de Maramu' este o paine dulce, simpla si pufoasa, specifica zonei maramuresene si se prepara precum painea sau checul, insa in afara de faina se foloseste in compozitie si malai.
 
Cand este servita calda este delicioasa, mai ales alaturi de un pahar de lapte proaspat sau batut. Insa gustul ramane delicios si interesant si atunci cand se raceste, fiind potrivit la micul dejun, atat de catre copii mofturosi cat si de adulti.
 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Ingrediente:

  • 150 g malai
  • 200 g faina
  • 2 piculete zahar vanilat
  • 3 oua
  • 9 linguri de zahar
  • 50 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 100 g iaurt
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Putin otet
  • Sare dupa gust

Mod de preparare:

Intr-un bol se adauga faina, praf de copt, bicarbonatul de sodiu stins in otet. Dupa ce s-au amestecat bine se adauga si celelalte ingrediente in asa fel incat aluatul obtinut sa devina omogen, capatand un aspect mai gros. 

Se poate acoperi castronul cu un cefolan  pentru a favoriza cresterea si  eventua cu un prosop mai gros de bucatarie si se lasa la crescut pentru 1-2 ore.

Cand este gata, compozitia si-a dublat cantitatea, si se poate lua din nou la framantat pentru omogenizare. Daca preferati un aspect mai special, compozitia poate fi impletita total sau doar in partea de sus.

Se incalzeste cuptorul la 200 de grade.

Separat, se pregateste o tava, tapetandu-se cu putina faina si ulei in care se adauga compozitia astfel obtinuta si se unge cu o pensula cu putin galbenus, eventual amestecat cu lapte si se introduce in cuptorul deja incins.

Dupa 20-25 de minute, se inteapa cu o scobitoare lunga in mijloc, pentru a verifica daca este facut. Se lasa la racit cateva minute, apoi se rastoarna pe un blat de lemn. Se poate consuma cu lapte batut, kefir sau lapte dulce.

 

 

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0