Retete de coaste de porc in stil asiatic

Una dintre rețetele preferate ale consumatorilor de carne de porc sunt coastele de porc în stil asiatic, un preparat a cărui istorie este foarte diversă.

Se pare că drumul coastelor de porc a început în Caraibe, după care acestea au călătorit spre nord prin intermediul conchistadorilor spanioli, s-au stabilit în America și apoi au fost asezonate cu aromele coloniștilor europeni. În prezent, există diverse metode de preparare a coastelor de porc. 

La noi, în mod tradițional, coastele se afumă, se prăjesc și se păstrează în untură peste iarnă. Ulterior, pentru consum, se scot și se pun în tigaie pentru a se topi untura, și se folosesc în diverse moduri, după gust (cu iahnie de fasole, cu mâncare de mazăre, cu omletă etc.).

În ultimii ani, și în România au devenit tot mai populare coastele de porc în stil asiatic. Despre acestea se poate spune că sunt mai dietetice decât cele în untură, fiind preparate proaspete cu condimente, ceapă și sosuri dulci și se pot consuma alături de câteva crudități.

Rețetă de coaste de porc în stil asiatic („lipicioase”)

Coastele de porc în stil asiatic au o durată de preparare destul de mare, deci ține cont că nu reprezintă genul de mâncare rapidă și, deci, trebuie să-și rezervi timp pentru a le pregăti adecvat. E nevoie să faci și o glazură cu care să ungi coastele de porc în stil asiatic și mai ai nevoie și de câteva crudități pe care să le consumi ca garnitură.

Iată rețeta de coaste de porc în stil asiatic a celebrului bucătar Jamie Oliver:

Ingrediente pentru 6 porții

  • 1,5 – 2 kg de coaste proaspete, fără prea multă grăsime
  • 3 linguri de amestec de condimente chinezești (se găsesc în supermarketuri)
  • 2 cepe verzi
  • 1 legătură de ridichi
  • 1 ardei iute proaspăt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare de mare fină
  • Piper negru măcinat

Ingrediente pentru glazură

  • 3 cepe roșii, curățate, spălate și tăiate fideluță
  • 3 steluțe de anason
  • 1 linguriță rasă de amestec de condimente chinezești
  • 3 linguri de sos hoisin
  • 2 linguri de miere
  • 3 linguri de ketchup
  • 1 lingură de oțet
  • 1 lingură ulei 

Metodă de preparare

Preîncălzește cuptorul la 160°C. Ia trei straturi de folie de aluminiu, de 1 metru lungime și așază coastele în centru, stropește-le cu ulei și masează-le bine cu amestecul de condimente chinezești și un praf de sare de mare și piper negru. Împachetează coastele în foile de aluminiu și pune-le pe o tavă în mijlocul cuptorului timp de 3 ore sau până când s-au frăgezit.

Între timp, pregătește glazura. Ceapa tăiată fideluță se călește într-o tigaie la foc mediu cu un strop de ulei și cu steluțele de anason. Ceapa se ține pe foc timp de 15 minute sau până când se înmoaie și începe sa se caramelizeze, amestecând din când în când. 

Se adaugă o linguriță rasă din amestecul de cinci condimente și se mai învârte ceapa prin tigaie timp de 2 minute, apoi se adaugă și restul ingredientelor pentru glazură și se mai lasă să clocotească încă 2 minute. Se oprește focul și se lasă glazura să se răcească puțin.

Se scoate din glazură anasonul stelat, se transferă amestecul într-un blender și se mixează până la omogenizare (dacă este prea gros, se mai poate pune o lingură de apă), apoi se trece printr-o sită fină, astfel încât glazura să fie, de asemenea, foarte fină. Se gustă și, dacă este necesar, se mai adaugă sare sau piper.

Când timpul de coacere a coastelor a trecut, se scoate folia, se pun coastele direct în tavă și cuptorul se dă la 200°C. Se ung coastele cu un strat generos de glazură cu o pensulă de bucătărie și se pun înapoi la cuptor timp de 8-10 minute. 

Apoi se mai întinde puțin glazura cu pensula peste coaste și se pun înapoi în cuptor pentru două minute. Se repetă mișcarea și se mai lasă iarăși încă două minute, apoi se oprește focul. Deasupra coastelor în stil asiatic ar trebui să se formeze un strat de glazură lipicioasă și închisă la culoare.

Ceapa verde se taie rondele, ardeiul iute se taie pe lungime și se scot semințele, iar ridichile se taie în sferturi. Coastele se aduc la masă fie pe o hârtie de copt, fie într-un castron larg, cu ridichile, ardeiul iute și ceapa verde pe laterale.

Altă rețetă de coaste lipicioase

Pentru această rețetă de coaste de porc lipicioase ai mai puțini pași de făcut decât la cea precedentă. Atenție, dacă nu îți place un anumit condiment, cum ar fi feniculul sau ardeiul iute, îl poți omite sau îl poți înlocui cu un altul pe gustul tău.

Iată rețeta de coaste de porc în stil asiatic a celebrului bucătar Gordon Ramsey:

Ingrediente pentru 4 porții

  • 1 kg de coaste de porc, fără prea multă grăsime
  • 600 g de ketchup
  • 100 g de zahăr brun fin și moale
  • 100 ml de sos de soia
  • 1 ceapă tăiată fideluță
  • 2 căței de usturoi pisați
  • 1 linguriță semințe de fenicul
  • ½ kinguriță fulgi de ardei iute uscat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare
  • Piper

Metodă de preparare

Încinge cuptorul la 150˚C. În timp ce cuptorul se încălzește, pune o tigaie la foc mediu până se încinge, apoi adaugă uleiul de măsline, ceapa tăiată fideluță și usturoiul pisat. Călește totul 4-5 minute cât să se înmoaie puțin ingredientele. Adăugă și fulgii de ardei iute, semințele de fenicul și zahărul brun și amestecă încă 1-2 minute, până când zahărul se topește.

Pune în tigaie și ketchup-ul și sosul de soia și amestecă bine totul. Adu sosul la fierbere, apoi redu focul și mai lasă-l să fiarbă timp de 10 minute, până când se mai îngroașă.Oprește focul și gustă sosul, condimentându-l cu sare și piper dacă este nevoie.

Pune coastele într-o tavă care poate fi introdusă la cuptor (e bine să fie mai adâncă) și toarnă sosul peste ele. Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor pentru 2 ore, apoi crește temperatura cuptorului la 180˚C, îndepărtează folia și mai lasă coastele lipicioase să se coacă încă 30-45 de minute.

Odată gătite coastele, scoate tava din cuptor și lasă-le să se răcească pentru a nu fi prea fierbinți când le duci la masă, având în vedere că mesenii vor mânca folosindu-și direct degetele.

Poftă bună!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Jamie Oliver - Sticky Chinese ribs
https://www.jamieoliver.com/recipes/pork-recipes/sticky-chinese-ribs/
Gordon Ramsay – Crazy Sticky Ribs
https://www.gordonramsay.com/gr/recipes/crazy-sticky-ribs/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0