Retete cu iz italienesc, gustoase si sanatoase

Nu mai stii ce sa gatesti? Iata cateva idei de preparate sanatoase din bucataria italiana, care pot fi gatite cu usurinta chiar de tine, acasa.

Bruschete cu rosii si busuioc

Ingrediente pentru 8 portii:

  • 8 rosii foarte coapte, maruntite
  • ½ cana de busuioc, maruntit
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de otet balsamic
  • 2 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 lingurita de sare de mare
  • ½ lingurita de piper negru
  • 1 bagheta integrala, taiata in 16 felii

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Se amesteca intr-un bol rosiile, busuiocul, usturoiul, sarea, piperul, uleiul de masline si otetul balsamic.

Feliile de bagheta se asaza pe o tava acoperita cu hartie de copt, apoi se acopera fiecare felie cu amestecul de rosii preparat anterior.

Se introduce tava la cuptor si se lasa sa se gateasca in jur de 10 minute. Se servesc bruschetele calde, imediat ce sunt scoase din cuptor.

Spaghete cu midii si usturoi

Ingrediente pentru 6 portii:

  • ½ kg de spaghete din faina integrala
  • sare si piper, dupa gust
  • ½ lingurita de ardei rosu maruntit
  • ¼ cana de ulei de masline extravirgin
  • 4 catei de usturoi, maruntiti
  • ½ lingurita de piper maruntit
  • in jur de 24 de midii
  • ¼ cana de apa
  • ¼ cana de patrunjel tocat marunt

Mod de preparare:

Se pune pe foc o cratita plina cu apa, in care dizovam putina sare. Se fierb spaghetele din faina integrala al dente, apoi se lasa la scurs.

Intre timp, se incinge uleiul de masline intr-o tigaie. Se soteaza usturoiul maruntit, apoi se adauga si ardeiul rosu. Dupa 1-2 minute, se adauga midiile si apa, tigaia se acopera si se lasa pe foc in jur de 5-8 minute.

Se adauga apoi spaghetele fierte, dar si patrunjelul si piperul. Se lasa inca 1 minut, apoi se opreste focul.

Se servesc spaghetele imediat ce le iei de pe foc.

Vinete coapte cu mozarella si parmezan

Ingrediente pentru 4 portii:

  • ¼ cana de ulei de masline + inca 2 linguri
  • 4 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 conserva de sos de rosii
  • 1 lingurita de ierburi aromatice italiene
  • ½ lingurita de sare
  • 1 vanata mare, taiata felii
  • 3 cani de mozarella rasa
  • ½ cana de parmezan ras

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.

Se incinge uleiul de masline la foc mediu, apoi se soteaza in jur de 30 de secunde usturoiul maruntit. Se adauga sosul de rosii, ierburile aromatice italiene, dar si sarea si se lasa sa se gateasca in jur de 20 de minute, dupa care se opreste focul.

Intre timp, feliile de vanata se intind intr-o tava acoperita cu hartie de copt, intr-un singur strat. Se ung cu ulei de masline, apoi se asezoneaza cu sare si piper pe ambele parti.

Se introduce tava la cuptor si se lasa sa se coaca vinetele in jur de 4-5 minute, dupa care se vor intoarce pe partea cealalta tot 4-5 minute. Se scoate tava din cuptor.

Intr-un vas termorezistent rotund, de tip yena, se va aseza un strat de sos de rosii gatit anterior, care va fi apoi acoperit de un strat de felii de vanata coapta. Deasupra, se pune un strat de mozarella si se presara putin parmezan. Se repeta operatiunea pana cand se termina ingredientele. Ultimul strat va fi de mozarella si parmezan.

Se introduce vasul yena in cuptor si se lasa in jur de 20-25 de minute. Se scoate vasul din cuptor, se lasa preparatul sa se raceasca 5 minute, apoi se serveste.  

Totodata, acest preparat poate fi consumat si rece, direct de la frigider.

Lasagna vegetariana, cu ciuperci si dovlecel

Ingrediente pentru 12 portii:

  • ½ kg de dovlecei
  • ½ kg de ciuperci feliate
  •  1 ceapa mare, maruntita
  • 3 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1  cana de rosii maruntite
  • 6 linguri de patrunjel tocat marunt
  • 2 linguri de zahar
  • ½ lingurita de sare
  • ¼ lingurita de piper
  • 3 oua
  • 2 cani de mozarella
  • 1 ½ cana de branza ricotta
  • 180 g de crema de branza saraca in grasimi
  • ½ cana de parmezan ras
  • foi de lasagna integrale
  • 2 linguri de parmezan ras

Mod de preparare:

Dovleceii de curata de coaja, se spala bine si ½ cana de maruntesc fin, in timp ce restul se feliaza.

Intr-o tigaie mare, se soteaza feliile de dovlecei, ciupercile, ceapa si usturoiul, pana cand se inmoaie. Apoi se adauga rosiile, 3 linguri de patrunjel, zaharul, sarea si 1/8 lingurita de piper. Dupa ce incepe sa fiarba acest amestec, se lasa focul mic si se gateste inca 12-15 minute.

Intr-un bol, se amesteca mozarella, ouale, ricotta, crema de branza, parmezanul ras, patrunjelul ramas, sarea si piperul.

Se acopera o tava cu un strat fin de ulei, apoi se pune in tava cana de sos de rosii. Se adauga un strat de foi de lasagna, apoi unul din amestecul de dovlecei si ciuperci preparat anterior. Se continua pana cand se termina ingredientele – ultimul strat va fi de sos.

Se introduce tava la cuptor si lasagna se gateste la 180 de grade, cel putin 35 de minute. Se scoate tava, se adauga deasupra parmezan ras, dar si dovlecelul maruntit la inceput, apoi se mai lasa la cuptor inca 15 minute.

Se scoate tava de la cuptor, se lasa lasagna sa se raceasca cel putin 15 minute, apoi se taie si se serveste.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0