Reteta empanadas – varianta vegetariana si mai sanatoasa

Empanadas sunt gustarile preferate ale spaniolilor, care se aseamana intr-o oarecare masura cu coltunasii romanesti. Acestea sunt facute dintr-un aluat care contine tot felul de umpluturi, incepand de la carne si branza si pana la legume.

Din pacate insa, cele mai renumite variante de empanadas, adica cele cu carne si branza, sunt si cele mai bogate in grasimi, deci nesanatoase si nerecomandate pentru silueta. Asta nu inseamna ca nu poti consuma empanadas, ci ca e indicat sa le prepari tu, acasa, din ingrediente naturale si folosind umpluturi mai sanatoase, insa la fel de gustoase.

Reteta empanadas vegetariene

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingrediente pentru aluat: 4 ½ cana de faina integrala, 1 lingura de sare, 1 cana de unt nesarat taiat cuburi, 2 oua mari, 2/3 cana de apa rece, 2 linguri de otet alb.

Ingrediente pentru umplutura: 2 vinete, ulei de masline, sare si piper dupa gust, 500 g de ciuperci maruntite, 1 ceapa mare maruntita, 1 ardei gras maruntit, 2 catei de usturoi maruntiti.

* Vei avea nevoie si de 1 ou batut cu 1 lingura de apa pentru a unge empanadas inainte de a le baga la cuptor.

1. Pentru a prepara aluatul, amesteca faina cu sarea, apoi folosind mixerul adauga untul. Intr-o cana, combina ouale, apa si otetul, apoi incoporeaza acest amestec in bolul cu faina. Ia aluatul obtinut din bol si framanta-l bine pe o suprafata acoperita cu faina. Modeleaza-l in forma de cerc, inveleste-l in folie de plastic si introdu aluatul la frigider, unde il vei lasa sa se “aseze” in jur de 2 ore.

 

 

2. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Taie vanata felii, pe care le vei aseza apoi pe o tava acoperita cu hartie de copt. Acopera-le cu ulei de masline, sare si piper si coace-le pana cand capata o nuanta aurie pe ambele parti, adica in jur de 35 de minute. Lasa-le sa se raceasca, apoi toaca feliile de vinete si pune-le intr-un bol.

3. Acopera o alta tava cu hartie de copt. Pune ciupercile, ceapa, ardeiul gras si usturoiul in tava, acoperindu-le cu ulei de masline, sare si piper. Coace-le in jur de 20 de minute, intorcandu-le o data pe cealalta parte. Scoate-le din cuptor, lasa-le la racit si amesteca-le cu vinetele coapte.

4. Scoate aluatul din cuptor. Acopera iar o suprafata intinsa cu faina si intinde pe el aluatul. Foloseste un cutit pentru a taia aluatul de dimensiunile dorite – gandeste-te ca acesta va fi indoit de la jumatate pentru a putea fi umplut, deci nu taia bucati prea mici. Pune apoi, cu ajutorul unei linguri, compozitia preparata din legume la cuptor, in mijlocul fiecarei bucati de aluat. Indoaie aluatul de la jumatate si lipeste-i marginile presand cu furculita. 

5. Acopera o tava cu hartie de copt, asaza in ea toate empanadas obtinute si unge-le cu amestecul preparat dintr-un ou batut si o lingura de apa.

6. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si introdu apoi tava cu empanadas in cuptor. Coace empanadas-urile pana cand capata o nuanta aurie, adica in jur de 20-25 de minute. Serveste-le calde alaturi de un sos de usturoi sau de rosii ori impreuna cu o salata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0