Reteta de turte fara gluten

Stii deja ca painea alba nu este tocmai sanatoasa, dar nici prietenoasa cu dieta. Mai mult decat atat, exista acum o serie de controverse cu privire la gluten. Ei bine, poti inlocui painea cu aceste turte fara gluten, care nu au mai mult de 47 de calorii.

Dieta fara gluten a castigat din ce in ce mai multa popularitate in ultimii ani, atat pe continentul european, cat si peste Ocean. Specialistii in nutritie ne recomanda insa, daca nu suferim intr-adevar de o afectiune care sa ne impiedice sa consumam gluten, sa adoptam o dieta echilibrata, fara restrictii majore.

Totusi, daca ai senzatia ca glutenul nu iti prieste, poti incerca sa il elimini pentru cateva zile din dieta ta, pentru a vedea cum te simti si ce reactie are organismul la aceasta restrictie. Daca sesizezi ca problemele digestive care iti dau batai de cap sunt ameliorate in aceasta perioada, ar trebui sa mergi la medic pentru a discuta pe aceasta tema.

Chiar daca nu suferi de intoleranta la gluten, limitarea cantitatii de gluten consumata te va ajuta sa scapi de kilogramele in plus mai usor, dar si sa reduci nivelul de colesterol din sange.

Exista o multime de retete pentru preparate fara gluten, iar una dintre acestea e reteta de turte fara gluten si fara zahar. Nu numai ca sunt extrem de gustoase, insa o asemenea turta nu vine la pachet cu mai mult de 47 de calorii.

Retata de turte fara gluten si zahar

Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara aceasta reteta:

  • Hartie de copt
  • 3 oua mari
  • 1 praf de crema de tartar
  • 1 praf de sare de mare
  • 1/3 cana de iaurt grecesc cu 2% grasime

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Acopera o tava cu hartie de copt.

Separa galbenusurile de albusuri. Adauga, peste albusurile de ou, cema de tartar si foloseste mixerul pana cand obtii o spuma de albusuri ferma – in jur de 4 minute iti va lua.

Peste galbenusurile de ou, adauga sarea si iaurtul. Incorporeaza spuma de albusuri in acest amestec. Foloseste o lingura pentru a pune compozitia preparata in tava, pe foaia de copt. Pune aluatul astfel incat sa capete forma si dimensiunile unor turte.

Introdu apoi tava la cuptor, unde vei coace turtele 25-30 de minute, adica pana cand capata o nuanta aurie. Verifica daca acestea sunt coapte folosind testul scobitorii. Scoate tava din cuptor, lasa turtele in jur de 3 minute, sa se raceasca putin, apoi foloseste o spatula pentru a scoate turtele pe o farfurie, unde le vei lasa timp sa se raceasca complet.

Turtele pot fi servite ca atare, pe post de gustare, ori alaturi de un fel principal.

 

 

Reteta de turte cu crema de branza

Poti prepara si turte cu crema de branza, mai aromate, insa si mai bogate in calorii decat cele cu iaurt grecesc.

Pentru a prepara turte cu crema de branza ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 3 oua, galbenusurile si albusurile separate
  • 3 linguri de crema de branza
  • ¼ lingurita de praf de copt
  • hartie de copt

Preincalzeste cuptorul la 150 de grade Celsius. Intr-un bol, amesteca galbenusurile de ou cu crema de branza pana cand obtii o compozitie omogena.

Intr-un alt bol, adauga ¼ lingurita de praf de copt peste albusurile de ou si foloseste mixerul pentru a obtine o spuma ferma.

Incorporeaza apoi treptat galbenusurile de ou in spuma de oua. Nu folosi miscari bruste.

Imparte compozitia in 10-12 turte mici, rotunde, pe care le asezi cu ajutorul unei linguri intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Poti adauga deasupra, daca doresti, crengute de rozmarin sau oregano.

Coace turtele 17-20 de minute, apoi scoate-le din cuptor si serveste-le calde sau reci, dupa gust.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0