Reteta de negresa light si negresa vegana

Dacă ești adeptul unui stil de viață sănătos, nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la dulciuri, ci că trebuie să fii mai atent la dulciurile pe care le consumi în mod obișnuit. Cele preparate în casă sunt recomandate de către specialiștii în nutriție, însă asta nu înseamnă că dulciurile făcute în casă nu te îngrașă sau nu îți pun sănătatea în pericol. De aceea, e important să alegi cu atenție ingredientele, ca să îți iasă ceva și gustos, și sănătos. În acest articol, îți propunem o rețetă de negresă light, săracă în ingrediente nesănătoase, dar și o rețetă de negresă vegană, însă foarte bună la gust, chiar dacă nu are ouă și lactate.

Negresa este un tip de prăjitură, un desert bogat și delicios, bazat pe ingrediente precum ciocolata, untul, zahărul și ouăle, care poate varia în conținut și aspect în diverse regiuni sau culturi.

Această prăjitură este cunoscută pentru gustul intens de ciocolată, care poate fi adăugată sub formă de pudră, tablete topite sau chiar ciocolată neagră pentru a intensifica aroma și gustul. Rețetele de negresă sunt concepute să ofere o textură moale și umedă, realizată adesea prin adăugarea de ingrediente precum unt, ulei, iaurt sau alte componente umectante. Multe rețete de negresă includ adăugarea de nuci, alune sau alte tipuri de ingrediente care adaugă o textură crocantă și o notă de savoare.

Fiecare persoană care coace prăjituri acasă are rețeta ei de negresă, moștenită sau îmbunătățită pe parcurs, însă asta nu înseamnă că nu poți să încerci ceva nou din când în când și chiar să fii surprins în bine. Să vedem în cele ce urmează cum faci o rețetă de negresă mai ușoară și mai hrănitoare, dar și cum poți pregăti o negresă vegană, dacă ai în familie sau printre prieteni persoane care țin post sau care nu consumă deloc lactate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Negresă din făină de cocos

Iată cum poți prepara o negresă de casă plină de savoare, care merge ori ca desert după micul dejun, ori ca gustare între mese în weekend, alături de o cană de cafea sau de ceai. Făina de cocos este o alternativă sănătoasă la făina de grâu obișnuită, derivată fiind din pulpa uscată a nucilor de cocos. Nu are gluten, ceea ce o face o opțiune potrivită pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau au intoleranță la gluten. De asemenea, conține o cantitate semnificativă de fibre, ceea ce poate ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea senzației de sațietate. Făina de cocos conține și minerale precum fier, zinc și magneziu, oferind astfel un aport suplimentar de nutrienți. 

Ingrediente

2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 cană de pudră de cacao  
3 ouă mari
1 cană + 2 linguri de miere
1 linguriță de extract natural de vanilie
1 cană de făină de cocos
1 linguriță de sare
1/3 cană de nuci mărunțite
1/3 cană de bănuți de ciocolată neagră

Instrucțiuni de preparare

Încălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt.

Amestecă într-un bol de mari dimensiuni pudra de cacao cu uleiul de măsline, adăugă ouăle și folosește un mixer electric pentru a transforma ingredientele într-un amestec omogen. Completează apoi cu miere și cu extractul natural de vanilie. Folosește din nou mixerul, pentru a încorpora cele două ingrediente adăugate. Pune apoi și făina de cocos, dar și praful de sare și folosește iar mixerul.

Introdu nucile mărunțite și chipsurile de ciocolată în aluatul obținut și amestecă-l bine, după care întinde-l în tavă.

Introdu tava la cuptor și coace negresa preț de 25‑30 de minute. După o jumătate de oră, folosește o scobitoare pentru a verifica dacă prăjitura este coaptă (dacă scobitoarea iese umedă, cu bucăți de aluat pe ea, înseamnă că prăjitura mai trebuie coaptă). Dacă e necesar, mai las-o câteva minute. Scoate apoi negresa de la cuptor, las-o la răcit, după care o poți tăia în cuburi. Negresa poate fi consumată ca atare sau decorată cu fructe proaspete sau cu bucăți de alune ori nuci.

Conținut nutrițional

Porții: 16
Timp de preparare: 40 minute
Calorii: aprox. 180/porție
Grăsimi: 12,7 g
Carbohidrați: 17,4 g
Proteine: 1,5 g
Fibre: 1,9 g

Negresă vegană

Dacă nu consumi lactate sau ouă, asta nu înseamnă că nu te poți bucura de o negresă delicioasă. Iată cum poți face o rețetă de negresă vegană și fără gluten.

Ingrediente

2 linguri de semințe de in zdrobite și lăsate la înmuiat în prealabil în 6 linguri de apă (acestea capătă o consistență gelatinoasă, ca de ou)
100 g de zahăr brun, din trestie sau de cocos
100 g ulei de cocos topit sau orice ulei neutru
1/4 cană apă
1 linguriță extract de vanilie 
100 g cacao
100 g făină de migdale 
1/2 linguriță sare de mare
1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
¼ cană bănuți de ciocolată vegană, opțional
Opțional, pentru toppping, fulgi de ciocolată vegană și sare de mare grosieră 

Instrucțiuni de preparare

Preîncălzește cuptorul la 160°C.

Într-un castron mare, pune inul la înmuiat, pe post de „ou” vegan, zahărul și uleiul și amestecă până se omogenizează timp de aproximativ 3 minute, apoi pune apa și extractul de vanilie și amestecă încă 2 minute. Adaugă pudra de cacao, făina de migdale, bicarbonatul de sodiu și sarea de mare și amestecă timp de aproximativ 3 minute până se combină complet. Nu trebuie să fie cocoloașe, iar făina de migdale trebuie să fie complet încorporată.

La final, amestecă și fulgii de ciocolată și apoi toarnă aluatul într-o tavă pătrată de 20x20 în care ai pus hârtie de copt. Lasă la copt timp de 35 de minute sau până la 40-45 de minute dacă vrei să fie mai tare. La finalul coacerii, scoate tava din cuptor și lasă prăjitura să se răcească bine, undeva între 30 de minute și o oră. Odată răcită, se taie în 16 felii.

Prăjitura se consumă ca atare sau, pentru un topping foarte frumos, poți topi niște fulgi de ciocolată și să pui ciocolata lichidă peste negresa vegană și apoi să presari niște sare de mare grunjoasă pe deasupra.

Conținut nutrițional

Porții: 16
Timp de preparare: 55 minute
Calorii: aproximativ 165/porție 
Grăsimi: 12.2 g
Carbohidrați: 15.2 g
Proteine: 2.9 g
Fibre: 1.9 g

Ce dulciuri să mănânci dacă vrei să duci o viață sănătoasă?

Dacă dorești să duci o viață sănătoasă, nu este necesar să elimini complet dulciurile din dietă, dar este important să le consumi cu moderație și să alegi opțiuni mai sănătoase. Iată câteva idei de ceva dulce care pot fi integrate într-un stil de viață adecvat:

Fructe proaspete sau coapte

Fructele sunt o opțiune excelentă de dulciuri din natură. Acestea conțin fibre, vitamine și antioxidanți, excelente pentru o mai bună digestie și stare de sănătate. Poți savura fructele proaspete sau uscate (precum prunele uscate sau caisele uscate), dar și coapte - cum ar fi merele, perele ori gutuile la cuptor, ca gustare între mese sau ca desert. Ananasul, de exemplu, este excelent după o masă cu proteine și grăsimi, deoarece facilitează digestia.

Iaurt cu fructe și îndulcitor natural

Iaurtul natural simplu sau iaurtul grecesc în care pui bucățele de fructe proaspete și puțină miere (sau un îndulcitor natural fără calorii, cum ar fi stevia) pot fi o opțiune delicioasă și sănătoasă de dulce. Nu cumpăra de-a gata iaurt cu fructe din comerț, pentru că acela poate conține și zahăr și aditivi neprietenoși cu sănătatea.

Smoothie-uri cu fructe

Pentru un smoothie hrănitor și gustos, amestecă fructe proaspete sau congelate după preferințe cu lapte de vacă sau cu un lapte vegetal la alegere (soia, ovăz, migdale etc.) ori cu iaurt obișnuit sau iaurt de cocos ori de soia.

Ciocolată neagră

Ciocolata neagră cu un conținut ridicat de cacao, deci cel puțin 50%, este o alegere mai sănătoasă decât ciocolata cu lapte, dar și decât alte dulciuri din comerț. Cacaua este bogată în antioxidanți, iar ciocolata neagră conține mai puțin zahăr, deci dacă mănânci zilnic două pătrățele între mese, ca parte a unui meniu echilibrat, te bucuri doar de beneficii.

Budincă de ovăz

Poți prepara budinci sănătoase pe care să le consumi ca desert sau gustare între mese, folosind ingrediente precum ovăz, lapte sau lapte vegetal și îndulcitori naturali precum mierea, siropul de arțar sau stevia.

Nuci și semințe cu fructe uscate

O mână de nuci sau semințe amestecate cu stafide ori caise uscate poate oferi o combinație de dulce și sărat numai bună ca gustare, oferind și nutrienți esențiali, satisfăcând și pofta de dulce și oferind și energie între mese.

Dulciuri făcute în casă

Poți pregăti dulciuri acasă folosind ingrediente sănătoase precum făină integrală de grâu, fulgi de ovăz, făină de migdale sau de cocos, fructe și îndulcitori naturali. Astfel, ai control asupra ingredientelor și poți reduce cantitatea de zahăr adăugat.

Înghețată din fructe

O înghețată pe bază de fructe și de iaurt, de exemplu, poate fi o alternativă mai sănătoasă și mai puțin calorică la înghețata tradițională.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Heart Foundation - 9 delicious healthy treats 
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/sugar-salt-and-fat/9-delicious-heart-healthy-treats
Allrecipes - Coconut Flour Chocolate Brownies
https://www.allrecipes.com/recipe/241865/coconut-flour-chocolate-brownies/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0