Briose cu cascaval: 3 retete gustoase si usor de preparat

Este adevărat că multe persoane mănâncă brioșe cu ciocolată și fructe, însă cine spune că brioșele trebuie să fie neapărat dulci? Acestea pot fi preparate dintr-o varietate de ingrediente savuroase, cum ar fi brioșe cu cașcaval, ceapă, porumb și multe altele.

Brioșele au o istorie care se întinde pe mai multe secole. Originea acestui produs de patiserie nu este atribuită unei date precise, dar există niște dovezi cum că at fi apărut în Normandia în Evul Mediu. Brioșele au fost menționate în scrierile culinare franceze încă din secolul al XVI-lea. Rețetele de atunci variau, dar ideea de bază era aceeași: un aluat bogat în unt și ouă, care conferă brioșelor textura lor moale și fragedă. În timp, brioșele au evoluat și au devenit un produs de patiserie iubit în întreaga lume.

În zilele noastre, brioșele sunt disponibile într-o varietate de forme și arome, de la cele mai simple, până la cele umplute cu ciocolată, fructe sau alte ingrediente gustoase. Dacă vrei să încerci și brioșe sărate, nu doar dulci, sau dacă chiar ești genul de persoană căreia nu prea îi plac dulciurile și preferă alimentele mai degrabă sărate, atunci aceste rețete propuse de noi sunt pentru tine. 

Preparând brioșe cu cașcaval, nu numai că vei obține un mic dejun gustos, însă vei reuși să convingi mai ușor copiii să mănânce ceva și hrănitor, și gustos. Mai mult, poți să îi împlici și pe copiii mai mărișori în procesul de preparare a brioșelor, lăsându-le lor sarcina de a cântări făina, de a bate ouăle sau de a tăia cubulețele de cașcaval.

Brioșele cu ouă și cașcaval pot fi consumate și sub formă de aperitiv, dar și de gustare între mese, pot fi puse chiar și în pachețelul de la școală sau de la serviciu. Noi îți propunem 3 rețete de brioșe cu cașcaval și alte ingrediente, ușoare și rapid de preparat, dar, în funcție de propriile preferințe, poți adăuga și ingrediente nemenționate aici, pentru a le oferi aromele și gusturile dorite de tine. Rețeta obișnuită de brioșe se prepară cu făină albă și, bineînțeles, poți pune așa dacă dorești, noi am pus în rețetă făină integrală deoarece conține mai multe substanțe hrănitoare și are mai multe fibre.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Brioșe cu cașcaval, varianta simplă

Ingrediente (pentru 12 brioșe cu cașcaval)

200 g de faină integrală
250 ml de lapte (poate fi și vegetal, de soia, ovăz, migdale etc.)
200 g de cașcaval
2 ouă mari
2 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
2 lingurițe de semințe de chimen

Mod de preparare

Se bat ouăle împreună cu laptele și uleiul, apoi se adăugă cașcavalul tăiat cubulețe și o linguriță și jumătate de semințe de chimen. Separat, se amestecă făina cu bicarbonatul. Se toarnă apoi compoziția lichidă peste făină și se amestecă bine. Dacă e prea tare aluatul, se mai poate pune un pic de lapte.

Amestecul rezultat se toarnă în formele de brioșe unse cu puțin ulei sau tapetate cu hârtie de copt (formele nu se umplu până sus de tot, ci până la un deget sub margine) sau în vasul termorezistent tapetat cu hârtie de copt sau uns cu ulei. Se presară deasupra restul de chimen și se dau la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30‑40 minute sau până se rumenesc.

Brioșe cu cașcaval și spanac

Ingrediente (pentru 12 brioșe)

1 cană de cașcaval dat pe răzătoare
1 ceapă mărunțită
3 căni de spanac frunze
12 ouă
puțin ulei vegetal

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge formele de brioșe cu puțin ulei. Într-un bol, bate bine ouăle, apoi amestecă-le cu cașcavalul ras. Într-o tigaie, la foc mic, sotează ceapa și frunzele de spanac tocate (spanacul se adăugă în tigaie după ce ceapa devine ceva mai moale). După ce se răcește amestecul de ceapă și spanac, o încorporezi în amestecul de ouă și cașcaval. Pune compoziția în formele de brioșe și introdu apoi formele la cuptor. După 15 minute, brioșele vor fi gata, așa că pot fi scoase din cuptor și lăsate la răcit.

Brioșe cu cașcaval și legume

Ingrediente (pentru 12 brioșe)

1 cană de morcov dat pe răzătoare
1 ardei gras roșu mărunțit
1 cană de mazăre congelată
1 cană de porumb congelat
8 ouă
12 linguri de cașcaval ras
sare și piper, după gust

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge formele de brioșă cu puțin unt sau ulei. Într-un bol, amestecă morcovul, ardeiul gras, mazărea și porumbul. Pune câte 3 lingurițe de legume în fiecare formă de brioșă. Bate apoi ouăle, adăugând sare și piper după gust. Pune ouă bătute peste legumele din fiecare formă de brioșă și acoperă cu câte o lingură de cașcaval râs. Bagă la cuptor brioșele, unde le vei coace preț de 18‑20 de minute. Lasă-le în cuptor încă 10 minute după ce ai oprit focul și abia apoi servește-le mesenilor.

De ce e mai bine să consumi făină integrală decât albă?

Consumul de făină integrală este considerat mai benefic pentru sănătate decât consumul de făină albă datorită procesului de producție diferit și a conținutului nutritiv mai bogat. Iată de ce făina integrală este considerată o opțiune mai sănătoasă:

Are un conținut ridicat de fibre

Făina integrală păstrează întregul bob de grâu, inclusiv tărâțele, ceea ce înseamnă că are un conținut ridicat de fibre. Fibrele alimentare sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și contribuie la menținerea unui nivel stabil al zahărului din sânge, sănătatea inimii și gestionarea greutății.

Este bogată în substanțe hrănitoare

Făina integrală conține o cantitate mai mare de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B, mineralele (cum ar fi fierul, magneziul și zincul), antioxidanții și fitonutrienții. În contrast, în procesul de rafinare pentru a obține făina albă, multe dintre aceste substanțe nutritive sunt eliminate.

Are un indice glicemic mai scăzut

Făina integrală are un indice glicemic mai scăzut decât făina albă. Acest lucru înseamnă că eliberează glucoza în sânge mai lent, contribuind la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control. Aceasta poate fi o alegere benefică pentru gestionarea diabetului și prevenirea fluctuațiilor bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

Satură mai bine

Consumul de produse din făină integrală poate oferi o senzație de sațietate mai rapidă decât produsele din făină albă, ceea ce poate contribui la un mai bun control al greutății.

Are beneficii pentru sănătatea inimii

Consumul regulat de produse din făină integrală a fost asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Fibrele și nutrienții din făina integrală pot ajuta la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, ca parte a unei alimentații echilibrate.

Ce beneficii are consumul de cașcaval și ce dezavantaje?

Consumul de cașcaval poate aduce anumite beneficii nutriționale, dar este important să fie consumat cu moderație, deoarece poate avea și dezavantaje.

Pe de o parte, cașcavalul este o sursă bună de nutrienți esențiali, cum ar fi calciul, proteinele, vitamina B12, zincul și fosforul. Acești nutrienți sunt importanți pentru sănătatea oaselor, funcționarea sistemului nervos și a metabolismului. De asemenea, cașcavalul furnizează proteine de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, dezvoltarea musculară și menținerea masei musculare. În plus, este o bună sursă de calciu, contribuind astfel la menținerea sănătății oaselor și a dinților.

Pe de altă parte, cașcavalul are o cantitate semnificativă de grăsimi saturate și calorii, ceea ce poate contribui la creșterea nivelurilor de colesterol LDL (rău) și la riscul de boli de inimă, precum și la aportul caloric total, deci poate fi o preocupare pentru cei care își doresc să mențină sau să piardă în greutate. Multe cașcavaluri sunt sărate, pot conține o cantitate semnificativă de sodiu, ceea ce poate afecta tensiunea arterială și contribuie la retenția de apă.

Persoanele care sunt intolerante la lactoză sau care au sensibilități la proteinele lactate pot experimenta probleme digestive la consumul de cașcaval. Oamenii care au alergie la proteinele din lapte ar trebui să evite consumul de cașcaval, deoarece acesta poate declanșa reacții alergice.

Ce calități au ouăle și în ce formă e mai bine să le consumi?

Ouăle sunt considerate surse excelente de proteine complete, care conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului pentru construirea și repararea țesuturilor. De asemenea, conțin o varietate de nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele B2, B6, B12, A, D, E, fier, zinc și seleniu. Luteina și zeaxantina, antioxidanți prezenți în gălbenușul de ou, sunt benefici pentru sănătatea ochilor, contribuind la prevenirea degenerării maculare și a altor probleme de vedere. 

Ouăle sunt mai sănătoase dacă sunt consumate fierte, dar, cu moderație, și cele prăjite într-un pic de ulei (ou ochi) reprezintă o opțiune bună de consum, iar omleta oferă o modalitate excelentă de a combina ouăle cu diverse ingrediente sănătoase, cum ar fi legumele proaspete și ierburile aromatice. Alege ouă provenite de la păsări crescute în aer liber, în iarbă, deoarece pot avea un conținut mai bogat în nutrienți.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Whole Grains
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/
BBC Goodfood - Savoury muffin recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/savoury-muffin-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0