Rețetă de bomboane de casa sănătoase cu nuci și curmale

Curmalele sunt printre cele mai delicioase și nutritive fructe, bogate în vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți. Sunt dulci și destul de bogate în calorii, deoarece se consumă predominant uscate. Însă datorită conținutului foarte ridicat în fibre, pot fi benefice pentru controlul zahărului din sânge. Fibrele încetinesc digestia și ajută la prevenirea creșterii excesive a nivelului de zahăr din sânge după masă. Din acest motiv, curmalele au un indice glicemic (IG) scăzut, care măsoară cât de repede crește glicemia după ce ați consumat un anumit aliment.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Porția de 100 de grame de curmale are în jur de 277 de kCal și oferă:

  • Carbohidrați: 75 de grame
  • Fibre: 7 grame
  • Proteine: 2 grame
  • Din doza zilnică adecvată, 100 g de curmale aduc un aport de:
  • Magneziu: 14% 
  • Cupru: 18% 
  • Potasiu: 20% 
  • Mangan: 15% 
  • Fier: 5% 
  • Vitamina B6: 12% 

Ce beneficii au curmalele

Principalele beneficii de care te poți bucura mâncând curmale, simple sau în amestec cu nuci, cereale, iaurt sau salate diverse sunt:

Previn și combat constipația 

Datorită aportului mare de fibre, curmalele susțin tranzitul intestinal, contribuind la consistența scaunului.  Însă curmalele mai au un beneficiu major: au potențial prebiotic. Așa cum probabil știi, microbiomul intestinal, o colecție de bacterii bune și rele, poate juca un rol în riscul de dezvoltare a numeroase boli cronice.

Partea bună este că dacă incluzi în meniul tău curmale poți susține sănătatea intestinală, deoarece acestea au în compoziție prebiotice. Probioticele sunt microorganisme vii care mențin comunitatea de bacterii din intestin și din organism, iar prebioticele acționează ca o sursă de hrană pentru acele bacterii. Fibrele solubile, polifenolii și oligozaharidele se numără printre compușii prebiotici din curmale.

Au un aport crescut de  antioxidanți 

În comparație cu tipuri similare de fructe, cum ar fi smochinele și prunele uscate, curmalele par să aibă cel mai mare conținut de antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea dezvoltării anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, Alzheimerul și diabetul.

  • Flavonoide: Flavonoidele sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea inflamației și au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce riscul de diabet, boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer 
  • Carotenoide: potrivit mai multor cercetări mai vechi, carotenoidele susțin sănătatea inimii și pot reduce, de asemenea, riscul de tulburări legate de ochi, cum ar fi degenerescența maculară 
  • Acid fenolic: Cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, acidul fenolic poate ajuta la scăderea riscului de cancer și boli de inimă

Țin bolile de inimă la distanță

Așa cum am menționat mai sus, curmalele sunt bogate în antioxidanți care pot avea efecte benefice asupra sănătății vasculare, reducând riscul de a dezvolta boli de inimă, ateroscleroză, hipertensiune arterială și diabet de tip 2, așa cum arată o cercetare recentă1.

Ce este mai interesant este că antioxidanții din curmale nu doar că au proprietăți de scădere a colesterolului, ci pot chiar să contracareze stresul oxidativ, despre care oamenii de știință spun că poate să contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă2.

Susțin sănătatea creierului

Consumul de curmale poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului, în special memoria, și ajută la prevenirea bolilor neurodegenerative. Studiile de laborator au descoperit că curmalele sunt utile pentru scăderea markerilor inflamatori, cum ar fi interleukina 6 (ÎL-6), din creier. Nivelurile ridicate de ÎL-6 sunt asociate cu un risc mai mare de boli neurodegenerative precum Alzheimer. În plus, studiile pe animale au arătat că curmalele sunt utile pentru reducerea activității proteinelor beta amiloid, care pot forma plăci în creier. Când plăcile se acumulează în creier, ele pot perturba comunicarea dintre celulele creierului, ceea ce poate duce în cele din urmă la moartea celulelor cerebrale și la dezvoltarea bolii Alzheimer.

Un studiu pe animale a constatat că șoarecii hrăniți cu alimente amestecate cu curmale aveau o memorie și o capacitate de învățare semnificativ mai bune, precum și comportamente mai puțin legate de anxietate, în comparație cu cei care nu au consumat astfel de alimente.

Potențialele proprietăți de stimulare a creierului ale curmalelor au fost atribuite conținutului lor de antioxidanți cunoscuți pentru a reduce inflamația, inclusiv flavonoidele. 

Pot susțin nașterea naturală

Curmalele au fost studiate pentru potențialul lor de a susține și ușura travaliul tardiv la femeile însărcinate. Consumul acestor fructe în ultimele săptămâni de sarcină poate ajuta la dilatarea colului uterin și poate reduce nevoia de travaliu indus. Ele pot fi, de asemenea, utile pentru scurtarea timpului petrecut în travaliu. Rolul pe care îl pot avea curmalele în timpul sarcinii se datorează probabil compușilor care se leagă de receptorii de oxitocină și par să imite efectele oxitocinei în organism. Oxitocina este un hormon care provoacă contracții ale travaliului în timpul nașterii.

În plus, curmalele conțin taninuri, care sunt compuși despre care s-a demonstrat că ajută la facilitarea contracțiilor. Sunt, de asemenea, o sursă bună de zahăr natural și calorii, care sunt necesare pentru a menține nivelul de energie în timpul travaliului și activitatea crescută a musculaturii uterine și abdominale. Acestea ar trebui consumate în ultimele săptămâni de sarcină.

Au grijă de sănătatea oaselor

În curmale se găsesc micronutrienți benefici pentru sănătatea oaselor, precum potasiu, fier, cupru, magneziu, mangan, fosfor și zinc. Acestea nu sunt benefice doar pentru oase, ci și pentru dinți, mușchi, păr, piele și unghii. Iar o cercetare recentă arată că deficiența de minerale, precum cele menționate mai sus, poate crește riscul de boli osoase, cum ar fi osteoporoza 3.

Iar dintre toate aceste minerale, magneziul este cel care are cea mai mare pondere în afectarea densității minerale osoase. Motivul este cât se poate de simplu: acesta poate preveni fracturile la adulții în vârstă, așa cum arată un studiu recent4.

Oferă protecție împotriva anumitor tipuri de cancer

Deși nu există un aliment care să poată proteja sută la sută împotriva cancerului, oamenii de știință spun că există câteva alimente care ar putea ajuta la scăderea riscul de îmbolnăvire. Iar printre aceste alimente se numără curmalele. Așa cum am menționat mai sus, curmalele sunt bogate în antioxidanți, care pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. 

Potrivit unui studiu mai vechi, se pare că curmalele medjool au proprietăți antioxidante semnificative și pot avea activitate anticanceroasă asupra celulelor canceroase de sân. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a se confirma acest lucru. 

Cercetătorii au explorat, de asemenea, legătura dintre consumul de curmale și un risc scăzut de cancer de colon. Și din descoperirile făcute se pare că curmalele pot juca un rol important în acest caz. Se pare că cei care au o dietă bogată în fibre au riscuri foarte mici de a dezvolta cancer de colon, arată o cercetare amplă, prospectivă.

Zahărul din curmale este un îndulcitor natural prețios

Curmalele sunt o sursă de fructoză și au, de asemenea, un gust subtil de caramel. Ele reprezintă un înlocuitor sănătos excelent pentru zahărul alb în rețete, datorită nutrienților, fibrelor și antioxidanților pe care le oferă și prin controlul zahărului din sânge, datorită indicelui glicemic scăzut, fibrelor și antioxidanților. Astfel, consumul lor poate aduce beneficii managementului diabetului, consumate cu moderație. 

Cea mai bună modalitate de a înlocui zahărul alb cu curmale este să faceți pastă de curmale, amestecând curmale cu apa într-un blender. O regulă generală este să înlocuiți zahărul cu pastă de curmale într-un raport de 1:1. De exemplu, dacă rețeta necesită 1 cană de zahăr, o vei înlocui cu 1 cană de pastă de curmale.

Susțin sănătatea oaselor

Curmalele conțin mai multe minerale, inclusiv fosfor, potasiu, calciu și magneziu. Toate acestea au fost studiate pentru potențialul lor de a preveni afecțiunile legate de oase, cum ar fi osteoporoza.

Rețetă de bomboane de casă sănătoase cu curmale

Toate aceste proprietăți și beneficii pe care le-am menționat mai sus fac din curmale ingredientul ideal pentru rețete sănătoase, pentru a îndulci sosurile, precum cele pentru salată și marinatele, pentru grătarul de carne de pasăre, sau le puteți amesteca cu brânză moale, ca aperitive și gustări, ori în smoothie-uri și fulgi de ovăz sau în dulciurile de casă. 

Curmalele sunt destul de consistente și foarte lipicioase, ceea ce le face utile că liant în produse precum bomboane, prăjituri sau batoane. De asemenea, puteți combina curmale cu nuci și semințe pentru a face snacksuri sănătoase sau bomboane, ca în această rețetă. Una dintre cele mai delicioase și ușor de preparat rețete pentru copii, dar și pentru întreaga familie, sună așa:

Ingrediente pentru bomboane de casă:
– 12 curmale moi, fără sâmburi (dacă sunt foarte uscate, se pot pune la înmuiat în apă cu câteva ore înainte)
– o jumătate de cană de nuci
– o linguriță de praf de carob
 – o cană de miez de nucă de cocos

Mod de preparare
În robotul de bucătărie / blender se amestecă nucile, curmalele, praful de carob și jumătate din cantitatea de nucă de cocos până se formează o pastă. Din pasta obținută se modelează biluțe care se tăvălesc prin restul de nucă de cocos.

Notă: se poate folosi un amestec de nuci (nuci, nuci pecan, migdale, caju, chiar și fistic etc.) și se pot adăuga și alte fructe uscate, doar că bomboanele vor fi un pic mai dulci.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effects of Daily Low-Dose Date Consumption on Glycemic Control, Lipid Profile, and Quality of Life in Adults with Pre- and Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial”, Nutrients. 2020 Jan, Tariq A. Alalwan, Simone Perna, Qaher A. Mandeel, Aalaa Abdulhadi, Adel Salman Alsayyad, Giuseppe D’Antona, Massimo Negro, Antonella Riva, Giovanna Petrangolini, Pietro Allegrini, Mariangela Rondanelli
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019638/
2 Studiul „Oxidative Stress in Cardiovascular Diseases”, Antioxidants (Basel). 2020 Sep 14, Emilie Dubois-Deruy, Victoriane Peugnet, Annie Turkieh, Florence Pinet
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32937950/
3 Studiul „The Effects of Calcium, Magnesium, Phosphorus, Fluoride, and Lead on Bone Tissue”, Biomolecules. 2021 Apr, Żaneta Ciosek, Karolina Kot, Danuta Kosik-Bogacka, Natalia Łanocha-Arendarczyk, Iwona Rotter
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066206/
4 Studiul „Impact of magnesium on bone health in older adults: A systematic review and meta-analysis”, Bone, Volume 154, January 2022, Inge Groenendijk, Marieke van Delft, Pieter Versloot, Luc J.C. van Loon b, Lisette C.P.G.M. de Groot 
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S8756328221003999


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0