Reteta coq au vin, varianta reinterpretata

Coq au vin este un preparat specific frantuzesc, gatit initial din carne de cocos, insa in varianta moderna si cu carne de pui.

In ultimii ani au aparut o serie de variante reinterpretate ale preparatului frantuzesc coq au vin. Acest preparat traditional frantuzesc are succes in randul romanilor, asa ca nu ar strica sa il incerci.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Reteta coq au vin

Pentru a prepara 4 portii de coq au vin ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 8 bucati de pui (ciocanele, pulpe superioare, aripioare)
  • sare si piper dupa gust
  • 2 linguri de unt nesarat
  • 4 fasii de bacon taiate subtire
  • 1 ceapa mare, maruntita
  • 3 catei de usturoi maruntiti
  • 1 cana de ciuperci taiate felii
  • 2 cani de vin alb
  • 1 lingura de seminte de mustar
  • ½ cana de smantana
  • ¼ cana de patrunjel tocat marunt

Spala bine bucatile de pui si apoi da-le cu sare si piper. Intr-o tigaie mare, topeste untul la foc mic. Pune apoi bucatile de pui in tigaie gatestele pana capata o crusta aurie, adica in jur de 4 minute pe fiecare parte.

Ia apoi bucatile de pui din tigaie si asaza-le pe o farfurie. Pune baconul in tigaie si gateste-l pana cand capata o crusta, adica in jur de 3 minute. Adauga apoi ceapa, iar dupa 5 minute pune si usturoiul impreuna cu ciupercile. Dupa 5-6 minute, cand ciupercile se inmoaie, pune inapoi puiul in tigaie.

 

 

Dupa ce ai pus si puiul in tigaie, completeaza cu vin si seminte de mustar, amestecand bine. Dupa ce incepe sa fiarba vinul, lasa focul la minimum, acopera cu un capac si fierbe in jur de 20 de minute.

La final, ia capacul de pe tigaie si adauga smantana. Dupa 8-10 minute, cand sosul se va ingrosa, poti lua tigaia de pe foc. Asezoneaza cu patrunjel tocat marunt si serveste imediat.

Beneficii carne de pui

Consumul de carne de pui are o multime de beneficii pentru sanatate – iata despre ce este vorba:

Este satioasa – carnea de pui este bogata in proteine, ceea ce inseamna ca mentine senzatia de satietate si te ajuta sa slabesti.

Are efecte antidepresive – bogat in aminoacidul denumit triptofan, puiul stimuleaza secretia de serotonina de la nivelul creierului, imbunatatind starea de spirit, eliminand stresul si asigurand un somn odihnitor.

Benefic pentru sanatatea inimii – hemocistenina este aminoacidul care cauzeaza afectiuni cardiovasculare atunci cand se afla in concentratie prea mare in organism. Vestea buna este ca puiul reduce nivelul de hemocisteina.

Sursa bogata de fosfor – carnea de pui contine catitati mari de fosfor, minerala esentiala pentru dinti si oase sanatoase, dar si pentru mentinerea sanatatii ficatului, rinichilor si sistemului nervos central.

Stimuleaza metabolismul – daca vrei sa slabesti, carnea de pui nu e recomandata numai pentru ca este satioasa, ci si pentru ca vitamina B6, care se regaseste din belsug in aceasta carne, stimuleaza reactiile metabolice, accelerand procesul de ardere a caloriilor.

Imbunatateste sanatatea ochilor – carnea de pui este bogata in retinol si betacaroten, toate derivate din vitamina A, care este esentiala pentru sanatatea oculara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0