Cum funcționează o dietă disociată

Dietele disociate, indiferent de forma sau de durata lor, au la bază principiul unei alimentații construite în funcție de grupele alimentare. Și asta pentru că organismul uman digeră în mod diferit carnea, lactatele, legumele, fructele și cerealele.

De exemplu, digestia carbohidraților se realizează într-un mediu alcalin, cu un Ph mai mare de 7, pe când digestia proteinelor are nevoie de un mediu acid, cu un Ph mai mic decât 7. De aceste reglaje se ocupă cu succes toate funcțiile sistemului digestiv, însă munca lui este mai dificilă atunci când trebuie să realizeze un mediu propice pentru ambele digestii simultan. Sună complicat, nu-i așa?

Dietele disociate elimină această problemă, pentru că tu vei consuma la o masă doar proteine sau carbohidrați, iar stomacul tău va fi mai fericit digerând totul mai repede și mai ușor. Rezultatele? Arderi mai mari, kilograme mai puține.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Regulile unei diete disociate

Principala regulă a unei diete disociate este că grupele alimentare nu trebuie amestecate niciodată. Dacă la o anumită masă sau într-o anumită zi trebuie să consumi, de exemplu, carne, nu ai voie să încalci regula nici măcar în cazul unei supe. Supa va fi doar din carne, fără legume adăugate nici măcar în timpul preparării. Acest lucru se aplică oricărui preparat pe care îl alegi. Nu trebuie însă să te sperii, pentru că vei avea timp să mănânci aproape orice îți dorești.

Care sunt aceste grupe alimentare? În general, se împart în:

  • lactate: de preferat slabe în grăsimi - iaurt, lapte, brânză de vaci, telemea, specialități din brânză

  • fructe: toate fructele sunt permise, însă evită să mănânci prea multe citrice, fiindcă pot cauza hiperaciditate și balonare; fructele trebuie consumate crude, nu ai voie să adaugi zahăr sau siropuri

  • legume: consumă orice legume preferi, însă încearcă să variezi cât de mult poți, pentru a asigura un aport suficient de vitamine și minerale; legumele se consumă crude, gătite la abur sau la cuptor, fără ulei și condimente

  • carne slabă: ai voie să mănânci pui și curcan, gătit la abur, la cuptor sau la grătar; nu adăuga ulei sau condimente

  • pește: alege între somon, păstrăv și știucă, preparat la grătar, la cuptor sau la abur

  • cereale: utile pentru tranzitul intestinal datorită aportului de fibre, cerealele sunt permise în orice prezentare - paste integrale, orez integral, tărâțe de ovăz, etc.

  • ouă: fierte tari

 

 

Ce nu ai voie?

Pe durata dietei disociate evită alcoolul, sucurile carbogazoase, cofeina și zahărul. Pentru că regimul susține digestia corectă, gustările nu sunt încurajate și se recomandă o pauză de cel puțin patru ore între mesele principale. În acest interval stomacul are suficient timp să proceseze alimentele ingerate la masa anterioară și să se pregătească pentru următoarele. Cina trebuie luată mereu înainte de ora 7 seara.

 
 

 

Bea cel puțin doi litri de apă zilnic și adaugă în programul tău cel puțin 30 de minute de mișcare, în orice formă. În zilele în care dieta te limitează la consumul de fructe sau legume s-ar putea să resimți o slăbiciune musculară ușoară, din cauza lipsei de proteine din meniu. În aceste cazuri poți opta pentru plimbări ușoare de 40 de minute.

Evită să bei apă cu 30 de minute înainte de masă sau în timpul mesei, pentru că lichidele diluează sucurile gastrice și îngreunează digestia.

Pentru că există mai multe variații ale dietelor disociate, nu se cunoaște un număr fix de kilograme pe care le poți da jos urmând un astfel de regim. Majoritatea celor care îl urmează îi recunosc atât avantajele și dezavantajele și spun că dacă urmezi regulile, te hidratezi corespunzător și faci suficientă mișcare, poți slăbi până la 20 de kilograme în câteva luni. Cu toate acestea, sunt medici care nu recomandă dietele disociate pe perioade atât de lungi, pentru că pot duce la grave dezechilibre nutriționale.

Exemple de diete disociate

Cea mai utilizată și simplu de înțeles clasificare a dietelor disociate este cea realizată în funcție de ciclurile de disociere. Avem astfel 3 tipuri de diete: cu mese diferite, cu zile diferite sau cu cicluri repetate.

Dieta disociata cu mese diferite

Presupune ca fiecare dintre mesele tale să includă alimente dintr-o singură grupă alimentară. De exemplu, poți mânca fructe la micul dejun, proteine din carne slabă la prânz și legume seara. Nu uita de toate regulile pe care ți le-am explicat mai sus, în special de intervalul de 4 ore dintre mese.

Această variantă este preferată în special de către cei care nu se pot limita la o singură grupă alimentară o zi întreagă. Deși pare cel mai ușor de ținut, are și un dezavantaj: nu o poți urma pentru mai mult de 2 luni.

Dieta disociată cu zile diferite

Dacă alegi această variantă a dietei, vei urma un program special de luni până vineri, pe care îl vei repeta în fiecare săptămână. Poți alege dintre două programe, însă cel pe care o alegi va rămâne valabil atât timp cât vrei să ții dieta. Odată ce ai început, nu ai voie să înversezi sau să dublezi zilele.

  • Varianta 1
    • Luni: carne slabă de pui sau curcan
    • Marți: legume
    • Miercuri: lactate
    • Joi: fructe
    • Vineri: pește
    • Sâmbătă: cereale
    • Duminică: ouă
  • Varianta 2
    • Luni: legume
    • Marți: carne de pui sau curcan
    • Miercuri: ouă
    • Joi: lactate
    • Vineri: pește
    • Sâmbătă: fructe
    • Duminică: o masă din cereale, celelalte două mese cu orice vrei tu

Dieta disociată cu cicluri repetate

Este o variantă de compromis între celelalte două. Vei mânca o singură grupă alimentară de-a lungul unei zile, dar grupele nu mai sunt împărțite pe 7 zile, ci pe durate mai scurte, de 3, 4 sau 5 zile.

Un exemplu este dieta Rina, al cărei regim presupune cicluri de 4 zile, repetate pe parcursul a 90 de zile.

Puncte forte ale dietei disociate

Se pot consuma alimente bogate în nutrienți. Acesta este poate cel mai mare avantaj, faptul că te învață să alegi alimente întregi, cu o mare valoare nutritivă. 

De asemenea, te poate ajuta să te obișnuiești să mănânci mai puțin și să te saturi cu porții mici. Conform unui concept numit „sațietate senzorială specifică”, alimentele devin mai puțin apetisante atunci când o masă întreagă are texturi și arome similare. Prin urmare, separarea alimentelor pe grupe te poate face să te simți sătul cu porții mai mici, ajutându-te astfel să mănânci mai puțin și să slăbești.

Dietele disociate îți oferă nutrienți pentru o sănătate optimă. Nu sunt recomandate alimentele procesate în cadrul grupelor dezvoltate de Dr. Hay, deoarece alimentele procesate conțin adesea proprietăți multiple și profiluri de macronutrienți care s-ar încadra în mai multe grupuri de alimente. Este încurajat consumul de alimente simple, cât mai puțin procesate. 

Puncte slabe ale dietei disociate

O problemă ar fi confuzia în alegerea alimentelor. Ar putea dura ceva timp pentru a înțelege dieta disociată și ce alimente pot fi consumate împreună cu altele.

Un dezavantaj major este faptul că astfel de diete pot fi excesiv de restrictive. Conform cercetărilor limitate privind combinarea alimentelor, nu există un motiv întemeiat să ai un stil de alimentație conform dietelor disociate.

Dietele disociate pot produce și efecte psihologice și la tulburări de alimentație - anorexie, bulimie. Pentru unii oameni, cele trei grupuri de alimente și combinațiile limitate ar putea părea excesiv de restrictive. Restricția alimentară poate duce la sentimente de vinovăție și rușine față de o abatere de la dietă și, în cele din urmă, la tulburări de alimentație. Dacă încerci dieta disociată și te simți prea constrâns, ar putea fi cel mai bine să încerci un alt plan de alimentație sănătoasă.

Reține!

Elementul esențial pe care trebuie să îl ai mereu în vedere în cazul dietelor disociate este echilibrul. Îți recomandăm să vizitezi un nutriționist înainte de a începe, pentru a putea cere mai multe sfaturi. Vizita la medic este importanta și pentru sănătatea ta, fiindcă dietele pot deseori să cauzeze boli mai mult sau mai puțin neplăcute.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Dissociation and eating

Development of MacroPics: A novel food picture set to dissociate the effects of carbohydrate and fat on eating behaviors

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0