Alimentația în dermatita atopică: ce este recomandat și ce nu?

Dermatita atopică, afecțiune cunoscută și sub denumirea de eczemă, este o problemă a pielii care duce la apariția unei iritații la nivel cutanat. 

Această boală inflamatorie a pielii apare din cauze necunoscute, însă oamenii de știință bănuiesc că inflamația din organism ar putea juca un rol în declanșarea eczemei la nivel cutanat. Și unele alergii alimentare pot fi responsabile pentru apariția acestei probleme a pielii.
 
Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Dacă inflamația din organism favorizează apariția dermatitei atopice, persoana diagnosticată cu această afecțiune ar trebui să adopte o dietă antiinflamatorie pentru reducerea simptomelor. O serie de alimente din dieta modernă au efect inflamator, ceea ce înseamnă că pot favoriza dermatita atopică și nu numai.

Deși nu există un regim standard pentru pacientul cu eczemă, există o serie de recomandări care ar putea atenua episoadele active sau ar putea preveni viitoarele manifestări cutanate. Iată în cele ce urmează câteva sfaturi pe care le poți lua în calcul în ceea ce privește regimul alimentar, dacă te confrunți cu dermatita atopică.

Ce alimente sunt recomandate pacientului cu dermatită atopică?

Alimentele cu proprietăți antiinflamatoare sunt recomandate în cazul diagnosticului de dermatită atopică. Iată ce alimente poți introduce în dieta obișnuită pentru a gestiona mai bine afecțiunea:

Pește gras

Alege să îți prepari câteva mese cu pește gras în fiecare săptămână (indicat ar fi să mănânci măcar două porții de pește gras săptămânal). Acest tip de pește conține acizi grași Omega 3 din belșug, iar despre ei se știe că lupta cu inflamația din organism. Tipurile de pește cu o concentrație mare de Omega 3 sunt somonul, tonul, macroul, sardinele și heringul. Peștele poate fi consumat la masa de prânz, de exemplu, la cuptor cu cartofi, alături de salată de legume, după preferințe. Dar poate fi și o cină ușoară, preparat la grătar, cu o salată de broccoli și conopidă la abur, asezonat cu dressing de iaurt și usturoi.

Probiotice

Introdu în programul tău alimentar și alimentele bogate în probiotice. Acestea sunt bacterii bune, care contribuie la menținerea sănătății intestinale. Alimente care conțin probiotice sunt cele fermentate, precum iaurtul, chefirul, varza murată sau castraveții murați, dar și produse precum kombucha, miso sau kimchi. Iaurtul poate fi consumat foarte bine oricând, fie la micul dejun cu un bol cu cereale, fie la prânz sau la cină pe post de dressing, amestecat cu diverse condimente, fie ca gustare între mese, simplu sau amestecat cu câteva bucățele de fructe. Varza murată este excelentă pe post de salată.

Antioxidanți

Trece-ți pe lista de cumpărături și alimentele bogate în antioxidanți - flavonoidele, de exemplu, combat inflamația. Surse bogate în antioxidanți sunt fructele și legumele și ar trebui să consumi măcar cinci porții de fructe și legume pe zi.

Quercetină

Optează și pentru alimentele bogate în quercetină, o substanță naturală din plante (florilor, fructe, semințe, legume). Totodată, este un antioxidant puternic și un antihistaminic la fel de puternic. Asta înseamnă că, de fapt, quercitina poate reduce inflamația și poate reduce nivelul histaminei din organism. Este important, deci, să incluzi în alimentația ta obișnuită surse de quercetină, cum ar fi merele, afinele, cireșele, broccoli-ul, spanacul, varza creață (kale).

Ce alimente ar trebui evitate de pacientul cu dermatită atopică?

Nu se poate spune că aportul de anumite alimente cauzează dermatita atopică, însă ceea ce mănânci poate duce la apariția erupției cutanate dacă suferi deja de această afecțiune (deci poate declanșa un episod acut).

Pentru a-ți da seama ce anume îți declanșează acutizarea dermatitei atopice, poți încerca dieta prin eliminare. Această dietă presupune eliminarea temporară a unor grupuri de alimente și observarea reacțiilor organismului în urmă eliminării lor. După care, acestea vor fi reintroduse, tot treptat. Dacă observi că anumite alimente îți declanșează eczema, este indicat să le eviți sau să le consumi mai rar, în cantități limitate.

Iată ce alimente pot cauza declanșarea erupției cutanate specifice dermatitei atopice:

Lactatele

Dacă suferi de alergie la lapte, e posibil ca produsele lactate să declanșeze și simptomatologia dermatitei atopice. Dacă renunți la consumul de lapte și de produse lactate, e bine să discuți cu medicul de familie, întrucât este posibil să fie nevoie de puțină atenție la alcătuirea meniului, pentru a obține nutrienții pe care nu îi mai primești din produsele lactate - mai ales calciul. Nu îți face griji, există multe alimente care conțin calciu în cantitate mare, cum ar fi sardinele, migdalele crude, tofu, smochinele uscate sau spanacul.

Zahărul

Și dulciurile pot fi responsabile pentru apariția eczemei. Asta pentru că zahărul duce la o creștere rapidă a glicemiei (nivelului de zahăr din sânge), ceea ce produce inflamație în corp. Evită, așadar, sau consumă rar și în cantități mici prăjiturile, bomboanele, sucurile, precum și orice alt aliment care conține zahăr adăugat.

Alimentele ultraprocesate

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă ai dermatită atopică, stai departe de alimentele foarte procesate. Acestea conțin ingrediente nesănătoase, precum conservanți și potențiatori de aromă, care pot fi dăunătoare organismului, iar în cazul tău, pot provoca un puseu al dermatitei atopice. Alimente ultraprocesate sunt mezelurile, produsele de fast-food și majoritatea dulciurilor din comerț.

Grăsimile nesănătoase

Alimentele prăjite și cele de tip fast food sunt bogate în grăsimi nesănătoase, care pot declanșa, de asemenea, procesul inflamator din organism. Aceste alimente nu sunt indicate a fi consumate des nici de persoanele fără eczemă, din cauza faptului că cresc riscul de obezitate și de boli cardiovasculare, așa că îți vei face un bine eliminându-le din dietă.

Nu mai puțin important, atunci când te confrunți cu dermatita atopică, este să înveți să înțelegi ce îți transmite organismul. În acest fel, îți va fi mai ușor să depistezi mecanismul de declanșare a dermatitei atopice. Odată ce înțelegi cum și când apare eczema, vei putea să concepi o strategie pentru evitarea acesteia. Desigur, este importantă și relația cu medicul dermatolog, care îți poate face și alte recomandări specifice.

În concluzie, dieta sănătoasă este un aliat nu numai pentru combaterea simptomelor dermatitei atopice, ci pentru binele general al organismului. Bazează-ți mesele pe legume, fructe, proteine slabe, grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci) și nu uita de alimentele bogate în acizi grași esențiali Omega 3. Bea ceaiuri de plante și apă, renunță la sucurile îndulcite cu zahăr și limitează consumul de alcool, precum și cofeina în exces.

 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Diet and Dermatitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970830/

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0