Radicchio sau cicoarea rosie: beneficii si retete

Radicchio, cunoscut în popor sub numele de cicoare roșie, este o legumă cu gust de andivă și cu aspect de varză roșie, care vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Radicchio este o varietate de salată de origine italiană, cunoscută pentru frunzele sale de culoare roșie intensă și ușor amărui. Această legumă cu frunze, care face parte din familia Asteraceae, are o serie de proprietăți importante. Mai precis, radicchio este un superaliment, fiind bogat în nutrienți de preț, vitamine și minerale printre care: acidul folic, vitamina A, vitamina C, vitamina B1, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6, vitamina E, vitamina K, seleniu, fier, cupru, mangan, potasiu, fosfor, calciu și zinc. 

Radicchio este și o sursă bună de fibre dietetice, ceea ce poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos, la reglarea tranzitului intestinal și la controlul greutății. Radicchio este și o sursă excelentă de antioxidanți, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ din corp, protejând celulele împotriva deteriorării și reducând riscul de boli cronice.

80 de grame de cicoare roșie au, printre altele, cam 20 de calorii, 1 g de fibre, 4 g de carbohidrați, 1.2 g de proteine, 30% din doza zilnică recomandată de cupru și 170% din doza de vitamina K.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Beneficii radicchio

Iată câteva dintre potențialele beneficii pe care le are radicchio:

Are efecte analgezice

Radicchio are efecte analgezice și sedative, fiind folosit pentru aceste calități încă din cele mai vechi timpuri. Lactucopicrina, substanță care se regăsește din belșug în radicchio, are efecte analgezice, contribuind la calmarea durerilor.

Susține sistemul digestiv

Radicchio stimulează evacuarea bilei, ceea ce accelerează procesul de digestie. Totodată, o salată de ciocare roșie previne indigestia, combate paraziții intestinali, stimulează metabolismul și induce senzația de sațietate.

Te ajută să slăbești

Fiind bogat în fibre, radicchio te ajută să te saturi și menține senzația de sațietate, împiedicându-te să ai un aport de calorii în exces.

Poate fi consumat și de diabetici

Inulina din radicchio ajută la menținerea nivelului echilibrat de zahăr din sânge.

Ajută la reducerea colesterolului mărit

Fibrele din radicchio ajută la reducerea colesterolului din sânge, contribuie la eliminarea toxinelor și susțin sănătatea inimii.

Scade riscul de cancer

Datorită cantității crescute de antioxidanți, radicchio ajută organismul să lupte cu radicalii liberi din organism, prevenind bolile care pot apărea din cauza acestora.

Susține sistemul imunitar

Radicchio conține cantități mari de vitamina C, despre care se știe că ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.

Protejează ochii și vederea

Zeaxantina și luteina sunt antioxidanți importanți pentru sănătatea ochilor, protejându-i de degradare, dar și de radiațiile ultraviolete.

Scade riscul de Alzheimer

Radicchio consumat proaspăt este o sursă excelentă de vitamina K, vitamină care limitează leziunile neuronale din creier, oferind protecție împotriva bolii Alzheimer, dar contribuind și la stagnarea bolii deja instalate.

Menține sănătatea oaselor

Radicchio este o sursă bună de vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor. Vitamina K ajută la absorbția și utilizarea adecvată a calciului în oase, ceea ce poate contribui la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei.

Cum am mai spus, nu există nicio legumă sau un fruct minune care să vindece bolile sau să împiedice orice îmbolnăvire, deci faptul că radicchio are anumite beneficii nu înseamnă că trebuie consumat în cantități exagerate. Aceste beneficii apar dacă este consumat ca parte a unei alimentații hrănitoare, diverse, deci care include cantități potrivite și din alte legume și fructe, alături de alte alimente nutritive, precum carnea slabă, peștele, ouăle sau leguminoasele.

Cum alegi radicchio?

Această așa-numită cicoare roșie se găsește atât în supermarketuri cât și la tarabele din piețe. Atunci când alegi radicchio, asigură-te că frunzele sale sunt proaspete, dar și că leguma are un aspect compact. Depozitează radicchio în frigider, la o temperatură de 8 grade Celsius, unde poate fi menținut preț de 2, 3 săptămâni fără probleme.

Rețete cu radicchio

Radicchio este un ingredient popular în bucătăria italiană și este adesea folosit în salate, în preparate la grătar, în risotto sau în diverse alte mâncăruri. Combinația de frunze amărui cu alte ingrediente poate adăuga o dimensiune unică diverselor rețete. 

Salată de radicchio cu miere

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 225 g radicchio tăiate fâșii
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • 2 linguri de miere
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Amestecă mierea, oțetul și sarea într-un bol mic. Adaugă apoi uleiul treptat, dar și piperul. Pune apoi în bol și radicchio tocat și masează salata cu mâinile, astfel încât dressingul să fie repartizat uniform. Acoperă bolul și ține-l în frigider preț de 5 minute, apoi poți duce la masă salata de radicchio.

Radicchio cu mozarella, pe grătar

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 4 căpățâni de radicchio
  • 16 căței de usturoi mărunțiți
  • 2 linguri de fulgi de chilli
  • 2 linguri de cimbru proaspăt
  • 16 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 16 linguri de oțet balsamic
  • 1 kg de mozarella tăiată în 16 bucăți
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Taie căpățânile de cicoare roșie în 4 apoi ține-le în apa rece pentru a îndepărta gustul amar.

Într-un bol, amestecă toate ingredientele, exceptând radicchio și mozarella. Pregătește grătarul, apoi șterge sferturile de radicchio cu șervețele de hârtie și acoperă-le cu amestecul preparat mai devreme. Asezonează cu sare și piper și pune pe grătar bucățile de radicchio, unde le vei găti între 3 și 5 minute, întorcându-le pe toate părțile.

Ia apoi fiecare bucată de radicchio de pe grătar și pune o bucată de mozarella între frunze, apoi pune radicchio pe o bucată de folie de aluminiu și mai lasă-l pe grătar încă 5 minute. Servește sferturile de radicchio calde.

Salată de radicchio cu nuci și gorgonzola

Ingrediente pentru 2 porții

  • 1 căpățână de radicchio 
  • ½ cană de nuci (se pot rumeni nucile înainte, fără ulei, pentru un gust mai bogat)
  • ½ cană de brânză Gorgonzola (sau altă brânză albastră la alegere)
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 1 linguriță de miere
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Spală radicchio sub apă rece, taie căpățâna pe jumătate și apoi fâșii, și pregătește dressingul. Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline, oțetul balsamic și mierea până obții un dressing omogen. Într-un bol mai mare, combină fâșiile de radicchio, nucile prăjite și brânza Gorgonzola sfărâmată. Toarnă dressingul pregătit peste amestecul de radicchio, nuci și brânză și amestecă totul bine cu o lingură, astfel încât dressingul să acopere uniform ingredientele. Salata poate fi servită ca aperitiv, cu pâine prăjită, sau ca garnitură pentru alte preparate.

De ce e bine să mănânci legume crude?

Aportul de legume crude oferă o serie de beneficii pentru sănătate, deoarece aceste alimente păstrează în general mai bine nutrienții și substanțele benefice în starea lor naturală. 

Gătirea legumelor poate distruge o parte dintre nutrienții din acestea, cum ar fi vitaminele și mineralele. Consumul legumelor crude permite păstrarea acestor nutrienți în stare naturală, ceea ce ajută la furnizarea unei game mai largi de substanțe nutritive esențiale pentru organism.

Legumele crude sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre și substanțe nutritive, ceea ce le face ideale pentru cei care doresc să își țină sub control greutatea sau să piardă în greutate. Acestea pot oferi senzația de sațietate fără a adăuga multe calorii.

Legumele crude sunt o sursă excelentă de fibre dietetice, esențiale pentru sănătatea digestivă. Fibrele contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipația și menținând un colon sănătos.

Multe legume crude conțin antioxidanți și compuși fitochimici benefici pentru sănătate. Acești compuși pot ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism, protejând celulele împotriva deteriorării și reducând riscul de boli cronice.

Multe legume crude, cum ar fi castraveții și roșiile, dar nu numai, au un conținut ridicat de apă, ceea ce ajută la hidratarea corpului. Acest lucru este important pentru funcționarea corectă a organismului și pentru menținerea pielii sănătoase.

Pentru mulți oameni, legumele crude au un gust și o textură plăcută, adăugând o notă de prospețime și textură crocantă în salate, sandwich-uri sau ca gustare.

Care legume sunt mai bune crude? Deși unele legume au mai multe beneficii dacă sunt consumate gătite (cum ar fi broccoli-ul, conopida și varza kale, care nu trebuie fierte excesiv, dar nici mâncate crude, ci preparate ușor la abur sau varza de Bruxelles, care trebuie fiartă, pentru că provoacă balonare și flatulență dacă e mâncată crudă) pentru altele se recomandă a fi mâncate ca atare.

Salata iceberg, salata romaine, spanacul, rucola, radicchio și alte tipuri de frunzoase frecvent adăugate în salate sunt bogate în fibre, vitamine și minerale și e mai bine să fie consumate crude. Castraveții au 95% apă și oferă o textură crocantă, adăugând prospețime în salatele de crudități. Ardeii grași, fie ei roșii, verzi sau galbeni, sunt o sursă bogată de vitamina C și antioxidanți, care se pierd la fiert, așa că e mai avantajos să fie consumați cruzi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Radicchio: The Vitamin K Vegetable that Supports the Heart & Bones (And Kills a Common Parasite!) 
https://draxe.com/nutrition/radicchio/
BBC Goodfood - Radicchio recipes 
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/radicchio-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0