Preparatele descrise amănunțit îi influențează pe gurmanzi [studiu]

Mulți oameni aleg să se înfometeze sau să mănânce aceleași preparate zi de zi pentru a da kilogramele jos. Dar există rețete sănătoase și gustoase și în afara pieptului de pui la grătar cu legume fierte la aburi. Când ții regim alimentar, trebuie să ai grijă și la varietatea alimentelor consumate, pentru a-ți asigura aportul complet de vitamine și minerale.

Un nou studiu1 arată că modul în care sunt descrise mâncărurile sănătoase poate crește în mod semnificativ alegerea acestora. Cu alte cuvinte, cu cât un restaurant se laudă cu mâncăruri sănătoase mai apetisante, cu atât clienții vor fi mai tentați să le încerce. Pe termen lung, acest lucru poate înseamnă că oamenii au mai multe șanse să mențină obiceiuri alimentare bune, fapt ce duce la o dietă sănătoasă durabilă și la o calitate mai bună a vieții.

Adjectivele apetisante încurajează consumul

Cu câțiva ani în urmă, cercetătorii au încercat o nouă abordare a alimentației sănătoase. Au eliminat adjectivele care descriau alimentele nesănătoase și au conceput un sistem de denumire a alimentelor sănătoase în funcție de aromele din farfurie. De exemplu, ei au folosit expresii precum „morcovi cu glazură aromată de citrice” pentru a face felul de mâncare să sune mai apetisant, presupunând că majoritatea oamenilor prioritizează gustul peste gradul de nutriție în momentul alegerii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prin acest experiment, cercetătorii au aflat că descrierea mâncărurilor cu cuvinte apetisante încurajau oamenii să mănânce legume mai des decât dățile trecute, când aceleași alimente aveau denumiri neutre sau orientate către aspectele nutritive. 

Recent, cercetătorii au extins această abordare pentru studenții din cadrul universităților americane. Pentru acest nou studiu2, au utilizat un grup de subiecți din 57 de colegii și universități din Statele Unite pentru a evalua efectul descrierii produselor alimentare orientată pe gust. Pe o perioadă de 185 de zile, echipa a analizat 137.842 de decizii cu privire la 24 de tipuri de legume în 71 de preparate cu nume sănătoase, neutre sau orientate spre gust.

Cercetătorii au descoperit că oferirea de legume o descriere axată pe gust a crescut alegerile sănătoase cu aproape o treime (29%) în comparație cu utilizarea unei descrieri concentrate asupra factorilor nutritivi. De asemenea, a existat o creștere cu 14% mai mare a consumului de legume atunci când au avut denumiri orientate spre gust și spre deosebire de denumiri neutre. În general, când cercetătorii au analizat consumul de alimente sănătoase, comparând porțiile inițiale cu cantitatea aruncată în coșul de gunoi, au observat o creștere de 39% a cantității de legume consumate de participanți.

Motivul pentru care descrierea alimentelor cu adjective centrate pe gust funcționează pentru că ar crea anticiparea unei experiențe gustative pozitive, cred cercetătorii. În special când vine vorba de ingrediente precum usturoiul sau ghimbirul, metode de preparare cum ar fi „pârpolirea” (pârlirea la suprafață a legumelor și a cărnii) și cuvinte care evidențiază experiența, cum ar fi „picant” sau „în stil rustic”, ajută la transmiterea ideii că mâncarea nu este numai gustoasă, ci și gustoasă, reconfortantă sau nostalgică. Descrierea alimentelor folosind cuvinte pozitive nespecifice, cum ar fi „absolut uimitor”, nu a crescut cantitatea de legume consumate, deoarece cuvintele erau prea vagi. 

De ce este important să mâncăm legume și fructe?

Potrivit cercetătorilor, faptul că studenții colegiului din Statele Unite sunt grupa de vârstă cu cea mai mică rată de consum de legume înseamnă că oamenii nu ar trebui să subestimeze aceste descoperiri pentru ale alimentația sănătoasă.

Fructele și legumele conțin vitamine, minerale și substanțe chimice vegetale importante. Ambele sunt surse importante de numeroși nutrienți, inclusiv potasiu, fibre alimentare, folat (acid folic), vitamina A și vitamina C. Fibrele alimentare, ca parte a unei diete echilibrate, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge și pot reduce riscul de boli cardiovasculare. O dietă bogată în fructe și legume și săracă în grăsimi saturate și zahăr poate ajuta la protejarea împotriva cancerului, diabetului și bolilor de inimă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele două studii au demonstrat împreună că sublinierea unor atribute gustoase și plăcute crește aportul de legume într-o lume în care aceste mese sănătoase concurează cu opțiuni mult mai tentante. Pe termen lung, echipa de cercetare speră să încurajeze schimbările în lumea reală și să aibă un efect larg asupra obiceiurilor alimentare.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Studiul ”Association Between Indulgent Descriptions and Vegetable Consumption: Twisted Carrots and Dynamite Beets”, publicat în JAMA Internal Medicine, în 2017, autori: Bradley P. Turnwald, Danielle Z. Boles, Alia J. Crum.
Studiul ”Increasing Vegetable Intake by Emphasizing Tasty and Enjoyable Attributes: A Randomized Controlled Multisite Intervention for Taste-Focused Labeling”, publicat în SAGE Journals, în 2019, autori: Bradley P. Turnwald, Jaclyn D. Bertoldo, Margaret A. Perry et al.


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0