Pregateste-ti silueta, renunta la sare!

A inceput numaratoarea inversa pentru obtinerea corpului perfect, numai bun de etalat la petrecerile de sezon sau la reuniunile de la sfarsit de saptamana. Asa ca acum este momentul perfect sa scapi de cele cateva kilograme in plus care nu iti dau pace, de celulita si de retentia de apa.

 

Sarea "ingrasa"

Primul pas esential ar fi sa reduci consumul de sare! Motivul este simplu: excesul, destul de frecvent in randul romanilor, dauneaza si sanatatii, si siluetei! Nu e vorba de acumulare de kilograme de grasime, ci de kilograme in plus de apa (retentia de lichide), care stagneaza fie la nivelul gambelor, fie in tesuturile mai grase, ingreunand microcirculatia, afectand aspectul si elasticitatea pielii. Vestea buna este ca poti scapa de aceste kilograme de lichid mult mai simplu decat de cele de grasime, fie prin drenaj limfatic, masaj si alte terapii corporale, miscare si bineinteles, punand solnita cu sare in cel mai ascuns cotlon al dulapului din bucatarie!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

E cel mai simplu gest, pentru ca oricum nu vei sta sa masori cata sare adaugi in mancare! Si este posibil sa depasesti cele 5 grame permise zilnic!

 

 

 

Alte alimente la care trebuie sa renunti, daca vrei sa slabesti

Renunta la mezeluri, produse de patiserie, telemea veche, branza sarata, snacks-urile diverse care inglobeaza cantitati uriase de sare! Aceasta poate duce la retentia de apa in corp si de aici pana la picioare umflate si butucanoase, celulita si piele terna nu este decat un pas!

Si ca sa nu ne reprosezi ca nu te poti descurca in meniuri fara gust, l-am consultat pe celebrul Ferran Adria, bucatarul spaniol care a revolutionat industria gourmet. In volumul “Bucataria sanatatii”, acesta recomanda cateva trucuri utile pentru a da gust mancarii, chiar in lipsa celui mai popular ingredient, atat de blamata sare.

Un prim sfat ar fi sa marinezi carnurile cu mai putina sare, dar cu multe condimente, ceapa, usturoi, otet sau suc de fructe citrice, inainte de a le prepara. Apoi, sfatul maestrului Adria este sa asociezi diversele tipuri de carne cu fructe, pentru a le scoate gustul in evidenta. El sugereaza combinatia dintre rata si caise, dar merg si prunele afumate. Gatitul la abur sau in folie poate, de asemenea, sa potenteze gustul alimentelor, chiar fara a pune sare in mancare.

Apoi, nu uita de sosuri si dressinguri. Cele din comert au de asemenea, multi aditivi, monoglutamat de sodiu si sare. Iti poti prepara un mixt preferat din ingredientele cumparate separat, adaugand putin suc de citrice (lamaie, lime sau portocala), iaurt, mustar, plante aromatice proaspete. Vor face diferenta in farfurie. De asemenea, poti miza si pe crustele crocante si aromate de seminte de dovleac, floarea-soarelui, fistic, nuci, etc.

Pentru cei care au afectiuni cardiace si sufera de hipertensiune, precum si pentru cei cu afectiuni renale, renuntarea la gestul de a adauga sare de bucatarie (NaCl sau clorura de sodiu) in mancare este vital. In plus, exista optiuni mai sanatoase, precum "sarea medicinala" sau "sarea fara sodiu", mai exact, formule pe baza de clorura de potasiu, cu un gust asemanator sarii obisnuite, care contin acest mineral, potasiu (K), extrem de util pentru buna functionare a inimii si a sistemului circulator.

Asocierea dintre sare si obezitate

In ultimii ani, oamenii de stiinta au inceput sa investigheze daca sarea influenteaza sau nu obezitatea in vreun fel. Ei au descoperit multe lucruri nu tocmai benefice in legatura cu acest ingredient nelipsit de pe mesele noastre.

In 2015, oamenii de stiinta chinezi si britanici au raportat ca grasimea corporala a crescut cantitativ in cazul adultilor si copiilor care urmau diete bogate in sare. Consumul unui gram in plus de sare, in fiecare zi, a crescut riscul de obezitate la copii cu pana la 28%, iar la adulti cu pana la 26%. Autorii studiului spun ca nu stiu de ce sarea are acest efect, insa alte studii sugereaza ca sarea poate sa modifice modul in care corpul nostru "arde" grasimea.

Un studiu australian publicat in 2016 a gasit o asociere intre dietele bogate in sare si un risc cu 23% mai mare de obezitate in cazul copiilor de varsta scolara. Este posibil ca acesti copii sa manance mai mult, deoarece sarea face ca alimentele sa iba un gust mai bun, au sugerat autorii acestei cercetari. Tot ei au speculat si ca atunci cand li s-a facut sete, dupa o masa bogata in alimente sarate, copiii au ales, cu mare usurinta, sa bea niste bauturi carbogazoase bogate in calorii.

Un alt studiu australian din 2016 a gasit o legatura intre sare si o crestere de 11% in ce priveste cantitatea de alimente si cea de calorii pe care adulti le consuma. Autorii acestei cercetari spun ca sarea imbunatateste aroma si gustul alimentelor si ca acest lucru, cel mai probabil, ne tenteaza sa mancam mai mult, iar astfel ingeram mai multe calorii.

Chiar daca aceste studii arata o legatura intre sare si grasimea corporala, un consum mai mare de alimente si obezitate, cercetarile nu arata ca sarea este cea care face ca aceste lucruri sa se intample. Este nevoie de mai multe studii pe aceasta tema, pentru ca oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine care este rolul sarii.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie: WebMD - https://www.webmd.com/diet/obesity/news/20170501/salt-weight-connection

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0