Potrivit unui studiu, chiar si o singura masa bogata in grasimi poate sa dauneze ficatului

O masa bogata in grasimi, sa zicem, un cheeseburger si cartofi prajiti sau o pizza pepperoni, afecteaza functia ficatului, potrivit unui nou studiu restrans.

 

Cercetatorii au constatat ca nivelul ridicat de grasimi saturate din alimente bogate in astfel de grasimi afecteaza imediat functionarea ficatului, ceea ce in viitor poate conduce la aparitia unei boli grave. „Efectele imita anormalitatile care apar in caz de boli metabolice grave” afirma co-autorul studiului, Dr. Michael Roden, referitor la afectiuni precum boala ficatului gras si ciroza. 

„Concluziile noastre ofera o imagine a dereglarilor timpurii ale metabolismului ficatului, care pot sa cauzeze boala ficatului gras si ciroza in caz de obezitate si diabet de tip 2” sustine Roden. Acesta este directorul stiintific al Centrului de Diabet German de la Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf. Nu este clar cat de mult dureaza modificarile metabolice dupa ce ne rasfatam cu o masa bogata. 

Ficatul joaca un rol crucial in procesarea grasimilor si carbohidratilor pe care le consumam. In anumite situatii, cand alimentele bogate in grasimi sunt consumate in exces in mod repetat, grasimea se acumuleaza si cauzeaza o afectiune cunoscuta ca boala ficatului gras non-alcoolic.

Aceasta boala a crescut vertiginos odata cu epidemia de obezitate din Statele Unite, despre care se crede ca afecteaza 25% din populatie. Poate cauza ciroza, o afectiune grava care se caracterizeaza prin aparitia unui tesut cicatrizat la nivelul ficatului.

Dr. Hannele Yki-Jarvinen este profesor de medicina la Universitatea din Helsinki, Finlanda. „Stim ca un regim alimentar bogat in grasimi saturate duce la aparitia ficatului gras”, a declarat aceasta. „Grasimile saturate care se gasesc in unt, branzeturi grase si ulei de cocos sunt, prin urmare, cele mai daunatoare pentru functionarea ficatului” a mai adaugat Yki-Jarvinen, co-autor al comentariului care insoteste noul studiu. 

Pentru realizarea studiului, cercetatorii au selectat 14 tineri slabi si sanatosi care au consumat fie placebo, fie o doza de ulei de palmier, care au variat in functie de greutate. Potrivit raportului, uleiul de palmier a dus la un nivel de grasime saturata echivalent cu opt felii de pizza pepperoni sau cu un cheeseburger si o portie mare de cartofi prajiti. Ca urmare a acestei „incarcari cu grasime”, ficatul a produs cu 70% mai multa glucoza, ceea ce, in timp, poate sa duca la cresterea semnificativa a nivelului zaharului in sange, a precizat Roden. Este posibil ca acest lucru sa contribuie la sensibilitatea la insulina, precursor al diabetului zaharat de tip 2. 

 

 

Incarcarea cu grasime a ficatului a dus la functionarea cu greutate a celulelor, ceea ce ar putea sa le solicite prea tare si sa contribuie la aparitia bolii ficatului, a subliniat acesta. In plus, grasimea saturata a redus capacitatea ficatului de a depozita glucoza fata de grasime „ceea ce in timp, ar putea sa contribuie la aparitia bolii ficatului gras” a precizat Roden.

Este posibil ca persoanele sanatoase sa treaca cu usurinta peste aceste efecte, in timp ce persoanele care au consumat in mod repetat alimente bogate in grasimi sa fie mai putin norocosi, a mai adaugat Roden. Yki-Jarvinen a precizat ca desi ciroza este greu de tratat, majoritatea persoanelor pot sa-si imbunatateasca sanatatea ficatului.

„Daca iti schimbi regimul alimentar cu unul sanatos, pe baza de grasimi sanatoase, ca cele din uleiul de masline, in cateva zile grasimea din ficat scade” a declarat aceasta. 

Pe langa studiul pe oameni, cercetatorii au lansat si o analiza similara pe baza aportului de grasime consumat de cobai. Ceea ce a oferit informatii cu privire la modul in care grasimea influenteaza functionarea genelor, dupa cum au precizat autorii studiului. In viitor, Roden a declarat ca spera sa afle cat de mult dureaza efectele unei mese bogate in grasimi si cat de mult se deosebeste de una bazata pe alti nutrienti, precum proteine si carbohidrati. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0