Poti avea puseuri sau perioade cand artroza are simptome accentuate?

Un puseu de artroza se refera la intensificarea subita si temporara a simptomelor. Boala afecteaza cartilajul articulatiilor, adica acel tesut alunecos de la capetele oaselor.

Cand articulatiile sunt sanatoase, cartilajul permite oaselor sa se miste fara probleme, insa artroza, care este o boala degenerativa a articulatiilor, determina uzura si degradarea cartilajului, acesta se subtiaza, iar oasele se freaca unele de celelalte, complicatia aceasta ducand la durere si redoare (rigiditate) articulara.

Un puseu de artroza poate fi declansat de mai multi factori, cum ar fi:

  • un traumatism fizic
  • stresul emotional
  • schimbarile meteorologice - poti citi aici mai multe despre meteosensibilitate.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Simptomele unui puseu de artroza

Un puseu de artroza duce la o accentuare subita a simptomelor bolii. Acestea pot fi:

  • durere articulara
  • tumefactie (articulatiile se umfla)
  • redoarea (intepenirea) articulatiilor inca de dimineata
  • mobilitatea este redusa la nivelul articulatiilor (de exemplu, pacientul isi misca mai greu genunchiul sau soldul)
  • oboseala
  • dificultati in timpul somnului, din cauza durerii articulatiilor.

Factorii care pot declansa un puseu de artroza

Cauza exacta a puseurilor de artroza este necunoscuta, tocmai de aceea, pacientilor le este dificil sa evite complet anumite situatii. Spre deosebire de puseurile de activitate a poliartritei reumatoide, aceste accese ale artrozei nu sunt declansate de inflamatie, pentru ca artroza nu este o boala ce rezulta de pe urma unui raspuns imun.

Medicii spun ca, in ciuda acestor diferente, anumiti factori pot creste riscul ca un pacient cu artroza sa se confrunte cu un puseu, cand simptomele bolii se accentueaza. Acesti factori declansatori pot fi:

Un traumatism la nivelul articulatiei

Lovirea sau traumatismul in zona articulatiei poate duce la o accentuare a simptomelor bolii, fie din cauza miscarilor repetitive, fie din cauza ca articulatia este solicitata prea mult, fie din cauza ca pacientul a cazut s-au s-a lovit la articulatie.

Traumatismele pot cauza puseuri ale artrozei cand afecteaza cartilajul, osul sau ambele; ori cand modifica mecanismul articulatiei, ducand la deteriorarea si mai rapida a acesteia.

Distrugerea sau "macinarea" suplimentara a articulatiei

Artroza este o boala caracterizata de uzura sau distrugerea cartilajului articular, iar acest lucru se intampla in mod natural, pe masura ce avansam in varsta, insa un eveniment precum o lovitura, o cadere sau un traumatism poate accelera acest proces.

Cand cartilajul se distruge si incepe sa se descompuna, oasele din articulatie se freaca unele de celelalte, ducand la aparitia durerii. Deteriorarea cartilajului este legata si de dezvoltarea osteofitelor.

Stresul emotional

Cand stresul atinge cote alarmante, el poate duce la simptome fizice, chiar si la persoanele sanatoase. La pacientii cu artroza, stresul poate accentua durerile articulatiilor, care, la randul lor, amplifica stresul. Acest lucru duce la tulburari de somn, iar astfel creste si sensibilitatea pacientului la durere.

De exemplu, rezultatele unui studiu din 2010 au indicat faptul ca persoanele cu artroza ar putea avea o predispozitie mai mare sa sufere de tulburari asociate cu starea de spirit asociate cu stresul, cum ar fi anxietatea si depresia. Mai mult, studiul a aratat ca dizabilitatea a fost mai accentuata la pacientii cu depresie si/sau anxietate. La cele 42 de paciente cu artroza la membrele inferioare, cu varsta medie de 63,3 ani, care au fost investigate, s-a observat ca prevalenta anxietatii si/sau a depresiei a fost de 40,7%.

Campanie DOC-Time RMN

Modificarile aparute in conditiile meteorologice

Schimbarile ce afecteaza vremea, indiferent de anotimp (adica modificarile meteorologice semnificative) pot agrava articulatiile afectate de artroza. Multi pacienti cu artrita (sa nu uitam ca artroza este o forma de artrita) observa ca simptomele lor se agraveaza cand temperaturile de afara scad foarte mult sau cand exista o scadere brusca in ce priveste presiunea atmosferica.

 

Alti factori

Artroza poate avea un puseu, cand simptomele se accentueaza, dupa ce starea de sanatate a pacientului se modifica. Acest puseu poate sa apara din cauza unei infectii, chiar si atunci cand infectia este tratata.

Cresterea in greutate subita sau cand pacientul acumuleaza multe kilograme in exces poate duce la aparitia unui puseu, cand simptomele se intensifica, din cauza greutatii in plus care pune presiune pe articulatii. Excesul ponderal poate fi o problema cand pacientul sufera de coxartroza, gonartroza sau spondilartroza.


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Prevalence of anxiety and depression in osteoarthritis: use of the Hospital Anxiety and Depression Scale as a screening tool.", publicat in 2010 in Clinical Rheumatology, autori: Axford J, Butt A, Heron C, Hammond J, Morgan J, Alavi A, Bolton J, Bland M.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0