Masa de Paste pentru cei care sufera de hemoroizi

Printre bucatele tradiționale care se vor afla pe mesele de Paște se regăsesc multe alimente contraindicate persoanelor care suferă de hemoroizi, dar există și opțiuni sănătoase și gustoase care nu vor impune probleme. Totul stă în alegerea alimentelor corecte, în echilibru alimentar și în respectarea celor trei mese pe zi. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Potrivit statisticilor, până la vârsta de 50 de ani, aproximativ jumătate din populație a experimentat unul sau mai multe dintre simptomele clasice ale hemoroizilor, care includ durere rectală, mâncărime, sângerare și posibil prolaps (hemoroizi care ies prin canalul anal). Deși hemoroizii sunt rareori periculoși, ei pot fi o intruziune recurentă și dureroasă.  

Este un fapt dovedit de cercetări că alimentele și băuturile pe care le consumi în mod regulat îți pot afecta foarte mult sănătatea. Corpul nostru are nevoie de vitamine, minerale și substanțe nutritive esențiale din alimentele pe care le consumăm. O dietă bogată în fibre, împreună cu aportul abundent de apă, poate ajuta la prevenirea apariției hemoroizilor; dimpotrivă, o dietă bogată în alimente grase sau zaharoase sau săracă în fibre poate agrava mult simptomele hemoroizilor. 

Scaunele rare, de exemplu, pot duce la apariția venelor anale sau rectale bombate asociate cu hemoroizii, deoarece ești forțat să te încordezi excesiv în timpul unei mișcări intestinale. Crizele frecvente de diaree irită și inflamează și venele rectale și pot evolua în hemoroizi. Dacă ai deja hemoroizi, problemele cu scaunul pot agrava disconfortul sau sângerările pe care le ai.

Una dintre componentele cheie ale gestionării sau prevenirii hemoroizilor legate de dietă este să adopți un plan de nutriție echilibrat - chiar și în aceste zile de sărbătoare.

Cum arată masa de Paște pentru pacienții cu hemoroizi

Preparate recomandate  

Având în vedere cât de importantă este reducerea colesterolului în controlul hemoroizilor, este bine de reținut faptul că dieta ta trebuie să aibă la bază un conținut ridicat de fibre și unul redus de grăsimi nesaturate. 

Consumul de alimente bogate în fibre poate face scaunele mai moi și mai ușor de eliminat și poate ajuta la tratarea și prevenirea hemoroizilor. Consumul de apă și alte lichide, cum ar fi sucuri de fructe și supe limpezi, pot ajuta fibrele din dieta să funcționeze mai bine.

Ghidurile dietetice pentru americani pentru 2020–2025 recomandă un aport de fibre alimentare de 14 grame la 1.000 de calorii consumate. De exemplu, pentru o dietă de 2.000 de calorii, recomandarea de fibre este de 28 de grame pe zi.

Așadar, orientează-te spre salate bogate în legume și alimente proteice ușoare, precum brânzeturile slabe în grăsimi și carnea de pește, pui, curcan. 

Ouăle roșii sunt nelipsite de pe masa de Paște, dar acestea sunt bogate în colesterol, ceea ce ridică un semn de întrebare în rândul persoanelor cu hemoroizi – pot mânca ouă roșii de Paște fără să am probleme ? Consumul unui singur ou fiert pe zi este suficient în aceste cazuri, mai ales dacă restul mesei este bogată în verdețuri, precum și în fibre din legume. Asigură-te că există asemenea alternative pe masa din familie, pentru a avea la dispoziție variante suficiente de preparate fără risc de accentuare a hemoroizilor. 

La masa de prânz, se pot servi supe sau ciorbe de pește ori pește în saramură, alături de legume precum broccoli, dovlecei, spanac, urzici sau alte variante de sezon. Ciorba de lobodă reprezintă, de asemenea, o alternativă sănătoasă și sățioasă de sezon, cu condiția să nu fie bogată în smântână, ea putând fi acrită cu iaurt degresat sau cu zeama proaspăt stoarsă a unei lămâi. 

Preparate interzise

Se recomandă evitarea fripturilor de miel sau de porc, a salatelor bogate în maioneză, precum salata boeuf, a drobului sau a stufatului de miel. În schimb, se pot servi salate ușoare, pește la grătar, legume sote, sosuri aromate, însă nu foarte condimentate cu piper, ardei iute sau boia. Ca garnituri, sunt de preferat cartofii noi, cu unt și mărar, de exemplu, o alternativă gustoasă și sănătoasă.  

Ce ar trebui să conțină micul dejun

Nu sări peste micul dejun, mai ales în aceste zile. Respectarea celor trei mese pe zi este esențială pentru un tranzit intestinal regulat, iar masa de dimineață ajută la echilibrarea poftei de mâncare pe parcursul restului zilei. Așadar, dacă respecți masa de dimineață, vei avea un apetit moderat la prânz și la cină, ceea ce te va ajuta atât în susținerea siluetei, cât și în cea a nivelului de colesterol și trigliceride.

De asemenea, poți avea alături de cafeaua de dimineață o ceașcă de ceai călduț, diluat, sau o cană de apă călduță, aromată cu una-două felii de lămâie sau lime. Micul dejun trebuie să fie bogat în fibre, precum cereale integrale și tărâțe de grâu, ovăz, iaurt grecesc, kefir sau sana. 

Dacă nu te confrunți și cu sensibilitate la gluten, tărâțele de grâu și grâul mărunțit oferă destul de multe fibre. Mulți oameni nu sunt conștienți de beneficiile orzului. Este bogat într-o fibră specifică numită B-glucan. Odată ce ajunge la colon, se descompune formând un gel care ajută la înmuierea scaunului.  

Ce poți să consumi seara, la cină

La masa de seară se pot servi brânzeturi degresate, alături de ceapă și usturoi verde, salată verde și măsline. Pentru desert, opțiunile recomandate cuprind fructele de pădure, căpșunele, mai puțin pască sau alte prăjituri grase, cu brânză și ouă din belsug. 

Nucile și migdalele, în special, sunt deosebit de bogate în fibre. În plus, nucile au proprietăți antiinflamatorii puternice, care ar putea minimiza problemele cu umflarea țesuturilor în zona în care ai probleme cu hemoroizii. Fisticul, alunele de pădure, arahidele, nucile pecan și nucile de macadamia au, de asemenea, un conținut ridicat de fibre.

Deși nu este neapărat legată de hemoroizi, ciocolata este una dintre intoleranțe alimentare asociate frecvent cu mâncărimea anală, împreună cu cafeaua, citricele și lactatele.

La cozonac, încearcă să te limitezi la o singură felie și, preferabil, să nu o consumi imediat după masă. Lasă un răgaz de o oră-două între masă și desert, pentru o digestie eficientă și o poftă de dulce diminuată.

Evită constipația

Alimentele care conțin puține fibre sau deloc pot agrava constipația și, prin extensie, hemoroizii. Limitează consumul acestor alimente, inclusiv: 

  • Lactate
  • Carne
  • Chipsuri
  • Fast-food
  • Alimente procesate, cum ar fi hot-dog-uri și unele mâncăruri care se pot prepara la microunde
  • Alimente bogate în grăsimi și/sau zahăr

Nu toate cărnurile trebuie evitate. Deși au un conținut scăzut de fibre, peștele, puiul, curcanul sau alte tipuri de carne slabă nu vor agrava constipația. 

Pentru a evita constipația, este suficient să faci câteva excluderi alimentare, și anume să renunți la deserturile copioase, la anumiți carbohidrați rafinați (orez, paste), precum și la mâncărurile bogate în grăsime, care suprasolicită sistemul digestiv, destul de afectat la pacienții cu hemoroizi. 

Dacă hemoroizii sunt cauzați sau agravați de constipație, încearcă să crești încet aportul de fibre. Asigură-te că bei și suficiente lichide. Acest lucru poate stimula mișcările intestinale și poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Prunele și sucul de prune au fost mult timp promovate ca un remediu natural pentru constipație. Doar o jumătate de cană conține aproape 4 grame de fibre. Prunele conțin, de asemenea, fenoli care sunt de ajutor sistemului gastrointestinal și ajută la reducerea riscului de infecție. Perele sunt, de asemenea, foarte bogate în fibre. 

Consumul unei pere cu coajă poate oferi până la șase grame de fibre. Acest fruct conține și fructoză, un laxativ natural. Fructele de pădure sunt și ele bogate în fribre, o porție de 100 g oferă aproximativ 6,5 g de fibre. Un măr de mărime medie cu coajă oferă aproape 4,5 g de fibre. Coaja conține și fibre insolubile, ceea ce înseamnă că nu se descompun în timpul digestiei. Acest lucru ajută la înmulțirea scaunului și are un ușor efect laxativ.

Carnea de pește reprezintă cea mai bună alternativă pentru carnea de miel sau cea de porc, ambele fiind bogate în colesterol și grăsime, și care se digeră lent. Prin conținutul bogat de acizi grași Omega-3, alături de minerale, fosfor, iod, fier, consumul de carne de pește ajută în reducerea colesterolului și a trigliceridelor, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și ajută la diminuarea proceselor inflamatorii.

Ceaiurile, recomandate celor care suferă de hemoroizi

Pe parcursul zilei, după mese, este recomandat să consumi ceaiuri călduțe, în special ceaiuri cu rol diuretic, precum ceaiul de coada-calului, de codițe de cireșe, de anghinare sau de soc. De asemenea, ceaiurile cu rol de laxativ ușor pot fi de folos, cum ar fi ceaiul verde sau cel de crușin.

În ceea ce privește consumul de alcool, este preferabil să fie cât mai limitat sau eliminat în întregime, deoarece chiar și un consum mic poate declanșa o criză dureroasă de hemoroizi. În plus, băuturile alcoolice te pot deshidrata. Acest lucru nu este util pentru consistența mișcărilor intestinale.  

În schimb, îți poți pregăti, din timp, alternative gustoase, precum sucuri din legume și fructe proaspete sau cocktailuri fără alcool, aromate cu lămâie sau felii de fructe proaspete.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Eating, Diet, & Nutrition for Hemorrhoids
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids/eating-diet-nutrition#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0