Jackfruit - fructul minune care da gust de carne preparatelor vegetale

Jackfruit este un fruct foarte popular printre vegani si oameni amatori de fructe exotice si se gaseste si la noi in unele supermarketuri, taiat in bucati.

Ar fi dificil de pastrat altfel, intrucat este cel mai mare fruct care creste intr-un copac, unul vesnic verde, asa cum sunt brazii, dar care face parte din familia duzilor. Este foarte inalt si poate produce anual chiar si 200 de fructe, care pot ajunge chiar si la 45-50 de kilograme, asa ca distribuitorilor le-ar fi greu sa le tina la vanzare intregi. In acelasi timp, este singurul fruct care poate fi mancat atat copt, cat si necopt, atat in stare cruda, cat si gatit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este un fruct de origine asiatica, provenind din India. In Bangladesh este considerat fructul national al tarii, dar se gaseste si in Malaezia si Thailanda. I se mai spune jaca, yaca sau nangka. Are coaja destul de tare, colorata verde inchis, in timp ce pulpa din interior este galben pal. Exista si o portiune alba, care de obicei e indepartata, insa in unele si tari si aceea e consumata, alaturi de mancaruri puternic condimentate. Semintele sunt si ele comestibile, prajite sau fierte.

Este foarte bogat in nutrienti si poate fi consumat intr-o multime de modalitati si retete diverse, avand un gust specific de cocktail de fructe exotice, greu de definit, insa in mod evident foarte dulce si aromat. Cei care incearca sa ii descrie gustul mentioneaza in primul rand o asemanare cu ananasul, apoi cu perele si bananele. E ideal in deserturi, insa, gatit, poate fi consumat si in mancaruri in care se simte nevoia de un inlocuitor de carne, intrucat seamana la gust si consistenta cu carnea de porc.

Cocktail de vitamine aromate!

Este un fruct ciudat, insa si cei mai putin curiosi din fire cand vine vorba despre gusturi noi isi vor dori sa il incerce cand vor afla cat de multe vitamine contine. Aduce in dieta fibre, potasiu, magneziu, calciu, fier, seleniu, mangan, vitaminele A, B6, B 12, C, dar si proteine. O singura ceasca de jackfruit contine 25% din doza zilnica recomandata de vitamina B6, ceea ce ajuta mult veganii, in a caror dieta e mai greu sa introduci aceasta vitamina in cantitate suficienta.

 

 

Previne aparitia unor boli grave

Intrucat contine fitonutrienti, izoflavone,  lignani si saponine, jackfruit contribuie la prevenirea cancerului, in special a cancerului de colon, luptand cu radicalii liberi din organism. Fitonutrientii previn dezvoltarea celulelor bolnave si pot fi gasiti doar in alimente pe baza de plante. Jackfruit contine suficienti fitonutrienti pentru  a ajuta organismul sa lupte cu boli dificile, cum e si ulcerul stomacal.

Super beneficii:

- e ideal in cure de slabire, avand putine calorii

-  intareste sistemul imunitar

- potejeaza sistemul nervos

- regleaza tensiunea arteriala

- protejeaza mucoasa colonului

- previne constipatia

- ajuta tranzitul intestinal

- previne anemiile

- contribuie la sanatatea oaselor

- reduce riscul de infarct

 

Pe scurt, e bun din foarte multe puncte de vedere, nu numai la gust. Daca ai ocazia sa il cumperi, iata si o sugestie de preparare si servire:

Sendvis barbeque cu jackfruit si avocado

Ai nevoie de jackfruit verde, curatat si, daca l-ai gasit conservat (in apa, nu in sirop ori saramura), scurs de lichid. Condimenteaza cu un mix specific pentru barbeque, pe care il poti gasi ca atare in comert sau poti amesteca tu doua lingurite de zahar brun cu o lingurita de pudra de usturoi, o lingurita de paprika, o lingurita de chili, inca una de piper si doua lingurite cu sare. Soteaza, apoi adauga cam o ceasca de sos barbeque (il gasesti la sticle in magazine de condimente), apa suficienta pentru subtierea sosului si lasa sa fiarba la foc potrivit pana cand fructul e gatit, apoi mai lasa cateva minute la foc mic.

In jumatate de ora, foarte putini isi vor da seama ca nu ai pregatit carne de porc, ci un fruct exotic.

Mixul obtinut poate fi asezat apoi in lipie sau chifla de burger, cu salata de legume la alegere. Poate fi un mix de salate gata preparate, tocate si amestecate cu piure de avocado, sau poti rade morcovi si telina alaturi de un mar verde, patrunjel si marar, ori o salata cu morcov si varza alba sau rosie, folosind, deasemenea, pasta de avocado pe post de maioneza vegetala. Adauga in salata, pentru aroma exotica, si sucul unei lime si o lingurita de sirop de artar, precum si sare si piper.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti adauga, pentru efectul usor crocant si gustul senzational, si o mana de nuci caju prajite.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0