Fructul miracol (Synsepalum dulcificum) pacaleste papilele gustative

Te intrebi ce este "fructul miracol"? Ei bine, Synsepalum dulcificum este o planta cunoscuta pentru fructele pe care le produce care, atunci cand sunt mancate, determina ca anumite alimente acre, cum ar fi lamaile si limetele sa aiba gust dulce.

"Fructul miracol" este un mic fruct de padure, rosu, care are efecte incredibile. Fructul seamana cu un fruct goji fara "riduri", care in centru un sambure. Pulpa sa aproape ca nu are nicio aroma. Synsepalum dulcificum nu se gaseste la magazinul tau obisnuit si nici la raioanele cu fructe, dar atunci cand, de pilda, mananci un astfel de fruct miracol, toate alimentele acre pe care le mananci in urmatoarele 30 de minute (sau pana la o ora) vor avea gust dulce. Lamaile au gust de limonada indulcita, otetul are gust de sirop, iar sosul de rosii va avea gust de gem. Aproape ca este un miracol, insa stiinta este cea care vine in ajutor cu o explicatie.

Explicatia stiintifica

Pulpa din aceste boabe sau fructe de padure (Synsepalum dulcificum) acopera limba cu o proteina care se numeste miraculina, care umezeste usor receptorii dulci de pe limba. Astfel, atunci cand cineva mananca sau bea ceva acid, acel aliment are o reactie la miraculina, influentand receptorii de pe limba ai gustului dulce si pacalindu-i sa creada ca persoana consuma zahar sau ceva dulce.

Originea fructului miracol

Synsepalum dulcificum provine din Africa de Vest, acolo unde, in 1725, un explorator francez a descoperit ca localnicii mestecau micile boabe rosii inainte de a manca alimente acre, inainte de a bea bere si vin fermentat din palmier. Acum Synsepalum dulcificum este cultivat si in alte zone de pe glob, de la fermele de fructe tropicale din Malaysia si pana la fermele din Chicago.

Pe langa faptul ca este un fel de "experiment" pe care il poti face la cina, fructul miracol este, totodata, benefic pentru persoanele cu diabet, pentru cei care tin dieta si pentru orice persoana care are foarte des pofta de ceva dulce. Este mai usor sa alegi un mar in defavoarea unei bomboane, atunci cand marul are gust de bomboane. Chiar si un mar care a stat mult timp pe raft are un gust mai bun decat placinta de mere a bunicii, daca este mancat la scurt timp dupa acest fruct miracol numit Synsepalum dulcificum.

Ce proprietati are fructul miracol

Synsepalum dulcificum are acest efect unic asupra papilelor gustative, facand ca fructele amare si acide sa aiba gust dulce. Atunci cand este tinut pe limba, dulceata puternica este simtita de acea persoana chiar si mai mult de 1 ora, de fiecare data cand o solutie acra este gustata. Aceasta proprietate este atribuita unei glicoproteine numite miraculina. Studiile au sugerat ca Synsepalum dulcificum are proprietati antidiabetice, antioxidante si antiproliferative.

Util in cazul rezistentei la insulina

Un studiu ce a avut in centrul atentiei fructul miracol (Synsepalum dulcificum) a investigat efectul rezistentei la insulina la soarecii de laborator (rezistenta la insulina a fost indusa printr-o alimentatie bogata in fructoza). O singura doza, administrata oral, din pudra de fructul miracol a scazut glucoza din sange intr-un mod semnificativ. Rezultatele studiului au sugerat astfel ca fructul Synsepalum dulcificum poate fi un adjuvant in tratarea diabetului zaharat cu rezistenta la insulina, tocmai pentru ca fructul are capacitatea de a imbunatati sensibilitatea la insulina.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0