Dieta Weight Watchers - avantaje si dezavantaje

Dieta Weight Watchers este unul dintre regimurile care presupun înscrierea la un program oficial, pe parcursul căruia veți primi instrucțiuni și sfaturi de la specialiști. Cu toate acestea, vă putem oferi câteva informații generale în privința dietei, care să vă ajute să decideți, împreună cu medicul dumneavoastră nutriționist, dacă este soluția potrivită.

Bazele dietei Weight Watchers au fost puse în anul 2010, prin construirea unui sistem de notare a diferitelor alimente, în funcție de aportul lor caloric. Și asta fiindcă această dietă pornește de la ideea că poți mânca mai puțin și poți slăbi dacă alimentele pe care le consumi îți oferă suficienți nutrienți și suficientă energie pentru ca organismul să funcționeze corect.

Conform regimului Weight Watchers, alimentele sunt ordonate în funcție de conținutul de carbohidrați, proteine, fibre și grăsimi. Principala regulă a dietei este să consumi preparate care să te sature, fără să te încarce suplimentar din punct de vedere nutrițional.

Cum funcționează dieta Weight Watchers

După ce te inscrii în program, vei primi un anumit obiectiv, calculat în funcție de sexul tău, greutate, înălțime și vârstă. Legat de acesta vei avea și un număr de puncte zilnic, pe care le poți consuma mâncând ce vrei tu, atât timp cât calculezi punctele aferente fiecărui aliment.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Vei primi și o listă cu peste 40.000 de alimente, unde poți urmări punctele care corespund fiecăruia. Multe fructe și legume au 0 puncte, deci poți mânca oricâte, fără să faci calcule. Atenție însă că dacă adaugi chiar și o linguriță de ulei la o salată, va trebui să calculezi punctele aferente uleiului.

Avantajul dietei Weight Watchers este că îți poți construi singură meniul, alegând din multele opțiuni care există. Cu toate astea, această flexibilitate te poate induce în eroare, și să îți fie teamă ca nu cumva să faci alegerile greșite.

Programul oferă și sugestii complete de meniu, pentru perioadele când ești prea ocupată pentru calcule și planificări. În plus, există și sugestii de antrenamente pentru că, desigur, sportul este obligatoriu. Ai voie și să trișezi cu câteva dulciuri, ca înghețata fără grăsimi sau un sos de brânză. Însă și acestea trebuie ținute sub control, în limita unui credit oferit săptămânal.

Dieta Weight Watchers promovează o dietă sănătoasă, echilibrată, care încurajează slăbitul treptat, nu scăderea în greutate accelerată, despre care se știe că este nesănătoasă.

Ce poți să mănânci?

În funcție de punctele asociate alimentelor, cel mai bine este să te concentrezi pe consumul următoarelor alimente:

  • Verde: fructe, legume fără amidon
  • Albastru: fructe, legume fără amidon, proteine slabe, linte și fasole, lactate fără grăsimi, ouă și majoritatea fructelor de mare și crustaceelor
  • Mov: fructe, legume cu și fără amidon, proteine slabe, linte și fasole, lactate fără grăsimi, ouă, tofu, fructe de mare și crustacee și unele cereale integrale

Alimentele recomandate în planul WW

  • proteine slabe precum pui fără piele, ouă, tofu, pește, crustacee și iaurt fără grăsimi
  • legume fără amidon precum broccoli, sparanghel, verdețuri, conopidă și ardei
  • fructe proaspete, congelate și neîndulcite din conserve
  • carbohidrați cu conținut ridicat de fibre, cum ar fi cartofi dulci, orez brun, fulgi de ovăz, fasole și produse din cereale integrale
  • grăsimi sănătoase precum avocado, ulei de măsline și nuci

Alimente de evitat în programul WW

WW descurajează consumul de alimente care sunt foarte procesate sau bogate în zahăr adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi:

  • băuturi cu zahăr adăugat
  • chipsuri
  • preparate din carne procesata
  • bomboane
  • prăjituri

Avantajele dietei Weight Watchers

  • Nu interzice niciun aliment
  • Garantează scăderea în greutate cu ½ sau 1 kg pe săptămană
  • Încurajează limitarea porțiilor din punct de vedere cantitativ
  • Încurajează consumul preparatelor gătite

Dezavantajele dietei Weight Watchers

  • Implică anumite costuri financiare
  • Necesită timp pentru programarea meselor, cumpărături și gătit

Listă de cumpărături pentru programul WW

  • Legume și fructe: fructe și legume proaspete și congelate, plus ierburi proaspete
  • Proteine: carne slabă, carne de pasăre, ouă, tofu, crustacee, burgeri vegetali congelați și pește
  • Lactate: lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau înlocuitori de lapte, cum ar fi laptele de migdale sau cocos, iaurt fără grăsimi, brânză de vaci fără grăsimi și brânzeturi obișnuite sau cu conținut scăzut de grăsimi
  • Cereale, pâine și paste: orez brun, orz, quinoa, tortilla de porumb, pâine cu cereale integrale, fulgi de ovăz, paste integrale
  • Conserve și alimente semipreparate: sos de roșii, hummus, sosuri fără zahăr, conserve de fasole, conserve de fructe neîndulcite și conserve de legume cu conținut scăzut de sare
  • Grăsimi sănătoase: ulei de măsline, avocado, unt de arahide, nuci și semințe
  • Condimente: oțet, sos iute, muștar, ierburi uscate, maioneză fără grăsimi, sos de soia cu conținut scăzut de sodiu și sos de salată fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi
  • Gustări: floricele fără grăsimi, chipsuri tortilla coapte, gelatină fără zahăr și batoane de înghețată și sorbet WW

Ce spun studiile despre dieta WW?

Planul alimentar Weight Watchers are abordare bazată pe știință a pierderii în greutate, subliniind importanța controlul porțiilor, alegeri alimentare sănătoase și pierdere lentă, dar constantă în greutate. 

Spre deosebire de alte diete care promit rezultate semnificative într-un timp scurt, WW explică membrilor că ar trebui să se aștepte să slăbească aproximativ 1 kg pr săptămână. Programul pune accent pe modificarea stilului de viață și sfătuiește membrii cum să ia decizii mai bune prin utilizarea sistemului SmartPoints, care acordă prioritate alimentelor sănătoase.

Mai multe studii au arătat că WW poate ajuta la pierderea în greutate. WW este unul dintre puținele programe de slăbire cu rezultate dovedite din studii randomizate controlate, care sunt considerate „standardul de aur” al cercetării medicale.

De exemplu, un studiu publicat în The Lancet a constatat că persoanele supraponderale cărora medicii le-au recomandat să piardă în greutate au slăbit de două ori mai mult în programul WW decât cei care au primit o dietă clasică de la un nutriționist. Studiul a fost finanțat de WW, însă colectarea și analiza datelor au fost coordonate de o echipă de cercetare independentă.

O analiză a 39 de studii controlate a constatat că participanții care au urmat programul WW au pierdut cu 2,6% mai multă greutate decât participanții care au ținut alte diete. 

Un alt studiu controlat care a inclus peste 1.200 de adulți cu obezitate a constatat că participanții care au urmat programul WW timp de 1 an au slăbit semnificativ mai mult decât cei care au primit alte sfaturi de slăbit. Cei care au urmat WW timp de 1 an au avut mai mult succes în a-și menține pierderea în greutate pe parcursul a 2 ani, comparativ cu alte grupuri.

În general, majoritatea studiilor privind dieta WW constată că participanții au pierdut în medie 4,75-6,76 kg pe parcursul unui an.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

WW (Weight Watchers) Diet

Primary care referral to a commercial provider for weight loss treatment versus standard care: a randomised controlled trial

Efficacy of commercial weight loss programs: an updated systematic review

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0