Dieta Mayo, simplă și cu efecte de durată

Sigur ai auzit de dieta Mayo, poate, la rândul tău, ai și încercat acest tip de dietă. A fost dezvoltată de clinica Mayo din Statele Unite, mai exact din Minnesota. Scopul principal, în cazul în care dorești să începi această dietă, trebuie să fie schimbarea stilului de viață, nu slăbitul.

Dieta Mayo este atipică. Te ajută să dezvolți un stil de viață sănătos și să abandonezi obiceiurile nocive care te-au controlat de-a lungul timpului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Planul dietei Mayo: slăbește și trăiește

În primul rând, trebuie să începi să elimini obiceiurile nesănătoase din viața ta, apoi să le înlocuiești cu unele sănătoase. Spre exemplu, renunță să iei masă în timp ce te uiți la un sitcom și alege să faci asta împreună cu restul familiei. Nu doar că veți socializa, dar o să vă bucurați mai mult de ceea ce mâncați.

Programul are două etape: slăbește și trăiește, după cum sugerează și numele dietei Mayo.

Slăbește – faza 1 din dieta Mayo

  • are loc pe durata a două săpătmâni, când are loc procesul de slăbire,

  • scapi de obiceiurile nesănătoase și implementezi obiceiuri care îți fac bine: mâncarea unui mic dejun sănătos, adaugi 3-4 mese pe zi cu legume și fructe, consumi mai multe cereale integrale, ai grijă să ai parte și de grăsimi sănătoase care provin, de exemplu, din nuci, măsline sau pește gras, cum ar fi somonul, te plimbi sau faci exerciții fizice minim 30 de minute pe zi, nu există gustări nesănătoase, doar legume și fructe.

Trăiește – faza 2 din dieta Mayo

  • înveți cum să alegi alimentele potrivite, cât de mari să fie porțiile și cum să faci ca obiceiurile construite în primele săptămâni să dureze,

  • stabilești obiectivul greutății ideale,

  • ești cât mai activ/ă din punct de vedere fizic,

  • stabilești obiectivul caloriilor.

Ce poți mânca în dieta Mayo

Acest tip de dietă care la bază o piramidă din alimente sănătoase și cu calorii puține. Se insistă foarte mult pe fructe și legume. Însă, dieta îți permite să consumi mai multe alimente din următoarele grupuri:

  • Fructe

  • Legume

  • Cereale integrale

  • Proteina din alimente precum fasolea, lintea și peștele

  • Grăsimi nesaturate

  • Dulciuri, dar în cantități foarte mici.

Reține! În cazul în care îți este poftă de o pizza sau de un preparat din aceeași categorie, poți mânca, însă nu termina toată porția și, în niciun caz nu mânca totul dintr-o suflare.

Ce nu poți consuma în dieta Mayo

Deși este o dietă permisivă, care îți schimbă stilul de viață, există, totuși câteva restricții. Spre exemplu, în primele două săptâmâni de la începutul dietei este interzis consumul de alcool. Abia în faza trăiește poți să bei alcool cu moderație, fără să sari de 75 de calorii pe zi.

Meniu în dieta Mayo care nu depășește 1200 de calorii

Mic dejun: omletă, o felie de pâine integrală prăjită, o portocală, cafea sau ceai

Prânz: O lipie cu hummus și ardei, o ceașcă de zmeură și o salată, în funcție de preferințe

Cină: ton la grătar (75g) cu lămâie, jumătate de porție de paste din făină integrală, broccoli prăjit, o cană de pepene roșu, ceai sau apă

Gustare: iaurt fără grăsimi, preferabil grecesc

Citește și Pot dietele vegetariene sa previna bolile de inima?

Avantajele dietei Mayo

  • meniul este construit pe analize medicale și științifice

  • e ușor de început și de înțeles

  • datorită faptului că slăbești rapid, motivația crește mai repede și dorești să ajungi la greutatea ideală imediat.

Dezavantajele dietei Mayo

  • unele persoane consideră greu de urmat dieta deoarece prima fază are mai multe restricții

  • va fi dificil să mănânci în oraș sau să te deplasezi în alte zone unde nu ai toate alimentele de care ai nevoie la îndemână

  • din cauză că gustările trebuie să fie doar din fructe și legume, unele persoane renunță fiindcă le e greu să se abțină de la gustări procesate

De ce să începi acest tip de dietă:

  • a fost creată de medici

  • te poți bucura de anumite tipuri de preparate interzise în alte diete

  • datorită faptului că mănânci cu adevărat sănătos, reduci riscul de a dezvolta anumite boli

  • vei învăța cum să adopți un stil de viață cu adevărat sănătos

  • nu trebuie să numeri caloriile

  • nu trebuie să elimini grupuri întregi de alimente

  • e o dietă care chiar poate fi ținută toată viața

În cazul persoanelor care au anumite prbleme de sănătate, este indicat să consulte un medic înainte de a începe acest tip de dietă, deoarece unii pași pot să le cauzeze complicații.

La ce rezultate poți ajunge cu Mayo

În faza Slăbește a dietei, care durează două săptămâni, poți pierde între 2,7 și 4,5 kg, în timp ce în faza Trăiește ajungi să pierzi cam 0,5 sau 1kg pe săptămână.

În timp, vei ajunge la greutatea ta ideală și, dacă vei continua să adopți acest stil sănătos pe tot parcursul vieții tale, vei ajunge să te menții la o greutate ideală pentru tine.

Principalul obiectiv al dietei Mayo este să te învețe cum și cât să mănânci, apoi să slăbești, ulterior ajungând să te menții la un număr sănătos de kilograme.

Ce alte beneficii aduce dieta Mayo

În general, obiectivul unei diete este reducerea kilogramelor. La dieta Mayo, fiindcă se axează pe un regim sănătos, poți să remediezi sau să preîntâmpini dezvoltarea unor boli care țin de greutatea mare a corpului, precum problemele cardiovasculare, apneea, hipertensiunea și diabetul.

Alimentele pe care le recomandă acest tip de dietă (multitudinea de legume și fructe, nucile, peștele și cerealele integrale) nu vor permite altor boli să se instaleze în organism. Astfel, poți ajunge să te bucuri de mâncarea adevărată pe termen lung și, dacă menții această cură, ți-ar putea promite și o viață mai lungă.

Dieta Mayo are riscuri?

Studiile arată că este sigură pentru majoritatea adulților. Totuși, dacă nu ai mai consumat cantități mari de fructe și legume este posibil să experimentezi niște mici schimbări în organism. Nu-ți face griji. Odată cu trecerea timpului și continuarea curei Mayo, corpul tău se va acomoda.

Nivelul de zahăr natural din fructe, în cele mai multe cazuri, afectează carbohidrații acumulați. Din această cauză, nivelul glicemiei sau al grăsimilor din fluxul sanguin poate crește. Cu toate acestea, pe măsură ce reușești să pierzi din greutate efectul acesta se diminuează.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă te numeri printre persoanele care suferă de diabet sau există riscul să dezvolți această boală, mergi la medic pentru câteva analize și află ce îți recomandă acesta. Spre exemplu, dacă dorești să începi dieta Mayo și ai diabet, specialiștii recomandă să te axezi mai mult pe legume decât pe fructe, însă este recomandat să ceri sfatul medicului curant înainte de a începe orice dietă ce promite scăderea numărului de kilograme, mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni.

Ce trebuie să mai știi despre dieta Mayo:

  • are un nivel mediu de dificultate

  • este o dietă perfectă pentru vegetarieni și vegani

  • nu necesită costuri suplimentare sau alimente atipice

  • metodele de gătit acceptate sunt: coacerea, fierberea, grătarul, frigerea, prăjirea rapidă, prăjirea prin agitare. De asemenea, se pot consuma și ouăle ochiuri prăjite.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.forbes.com/health/body/mayo-clinic-diet-review/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/mayo-clinic-diet/art-20045460


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0