Dieta keto ar putea fi de ajutor pacienților cu tumori cerebrale (studiu)

O dietă ketogenică modificată ar putea să merite explorată pentru pacienții cu tumori cerebrale, potrivit unui studiu publicat în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Dieta keto a fost utilizată inițial pentru a reduce frecvența crizelor epileptice la copii. Ulterior, a căpătat popularitate ca dietă pentru slăbit, însă nu se știe dacă este sănătoasă pe termen lung, deoarece studiile au arătat că acest stil alimentar poate duce la carențe nutriționale, probleme hepatice și renale și ceață mentală. O astfel de dietă, bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați ar putea fi utilă, însă, pentru unii pacienți cu tumori cerebrale. 

Un studiu¹ restrâns a constatat că un tip de dietă keto modificată poate fi sigură și fezabilă pentru persoanele cu tumori cerebrale numite astrocitoame (un tip de cancer care poate apărea la nivelul creierului sau al măduvei spinării). Toți participanții la studiu făcuseră anterior tratament cu radiații și chimioterapie. Deși studiul nu a fost conceput pentru a stabili dacă această dietă ar putea încetini creșterea tumorii sau ar spori șansele de supraviețuire, dieta a dus în mod clar la modificări ale metabolismului în corp și creier.

Un tip de dietă keto ar putea fi utilă pentru pacienții cu astrocitoame

Potrivit autorilor studiului, nu există multe tratamente eficiente pentru aceste tipuri de tumori cerebrale, iar ratele de supraviețuire sunt scăzute, astfel încât orice descoperire este mai mult decât binevenită. Celulele canceroase se bazează pe glucoză pentru a se înmulți și a crește. Deoarece dieta ketogenică este săracă în zahăr, organismul schimbă ceea ce folosește pentru energie - în loc de carbohidrați, folosește cetone. Celulele normale ale creierului pot supraviețui cu cetone, dar teoria este că celulele canceroase nu pot folosi cetonele pentru energie.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Studiul de față a implicat 25 de persoane cu astrocitoame. Participanții au urmat un tip de dietă ketogenică, și anume dieta Atkins modificată cu post intermitent, timp de opt săptămâni. Dieta include alimente precum bacon, ouă, smântână, unt, legume verzi cu frunze și pește. Persoanele înscrise în studiu s-au întâlnit cu un dietetician atât la începutul studiului, cât și ulterior, la fiecare două săptămâni. 

Timp de cinci zile pe săptămână, participanții au urmat dieta Atkins modificată, care a combinat restricția carbohidraților cu cantități mari de grăsimi, iar două zile pe săptămână au ținut un fel de post, consumând până la 20% din cantitatea zilnică recomandată de calorii.

Scopul principal al studiului a fost acela de a afla dacă oamenii pot să urmeze dieta fără efecte secundare grave. Un total de 21 de persoane au finalizat studiul, iar 48% au urmat dieta complet, conform înregistrărilor lor alimentare. Testele de urină au arătat că 80% dintre participanți au ajuns la nivelul în care corpul lor folosea în principal grăsimi și proteine pentru combustibil, mai degrabă decât carbohidrați.

Dieta a fost bine tolerată. Două persoane au avut efecte secundare grave în timpul studiului - una nu era legată de dietă și una era posibil legată de dietă. La sfârșitul studiului, s-au observat modificări ale metabolismului atât în corp, cât și în creier. Nivelurile de hemoglobină A1c, nivelurile de insulină și masa grasă din corp au scăzut. Masa corporală slabă a crescut. Scanările specializate ale creierului care detectează modificările metaboliților creierului au arătat o creștere a concentrațiilor de cetone și modificări metabolice ale tumorii.

Rezultatele studiului de față arată că dieta poate fi sigură pentru persoanele cu tumori cerebrale și poate produce cu succes modificări ale metabolismului corpului și creierului. Investigatorii afirmă că sunt necesare mai multe studii pentru a afla dacă această dietă poate preveni creșterea tumorilor cerebrale și dacă poate ajuta oamenii să trăiască mai mult. 

O limitare a studiului este că membrii echipei de studiu au luat contact des cu participanții, ceea ce poate să nu fie fezabil într-un studiu mai amplu, cu mai multe persoane sau în îngrijirea clinică de rutină.

Dieta Atkins, un plan alimentar controversat

Dieta Atkins a fost inițial promovată de medicul Robert C. Atkins, care a scris o carte devenită bestseller în 1972. De atunci, dieta Atkins a devenit populară în întreaga lume. Deși a fost inițial considerată nesănătoasă și atacată de autoritățile sanitare, în principal din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, ulterior, alte studii au sugerat că nu este atât de nesănătoasă.

Dieta a fost studiată amănunțit de-a lungul timpului și s-a demonstrat că duce la o pierdere în greutate mai mare și la îmbunătățiri mai mari ale zahărului din sânge, ale colesterolului bun HDL, ale trigliceridelor și ale altor markeri de sănătate decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi. Deși are un conținut ridicat de grăsimi, se pare că dieta Atkins nu crește în general colesterolul rău LDL, deși acest lucru se poate întâmpla în cazul anumitor persoane.

Tumorile cerebrale și alimentația

În prezent nu există dovezi care să arate că un anumit aliment sau un anumit tip de dietă este asociat cu dezvoltarea, gestionarea sau tratamentul tumorilor cerebrale. Cu toate acestea, alimentația poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la gestionarea efectelor secundare ale tratamentului în caz de tumori cerebrale.

Pentru a ajuta corpul să se refacă după efectele secundare ale tratamentelor pentru tumori cerebrale e nevoie ca pacientul să își mențină puterea și energia, să își păstreze o greutate normală și o cantitate adecvată de substanțe nutritive în corp, să își scadă riscul de infecții și să contribuie la procesul de vindecare și recuperare după boală. Este esențial ca pacientul să bea apă suficientă înainte, în timpul și după tratament, deoarece o hidratare corespunzătoare ajută la procesarea medicamentelor, scade riscul de infecții ale vezicii urinare și previne constipația.

Anumite tratamente pentru tumori cerebrale, de exemplu chimioterapia, pot lăsa pacientul cu imunitate scăzută. De aceea, cu toate că nu există recomandări dietetice clare despre ce ar trebui să mănânce pacientul, există recomandări despre ce ar trebui să evite în perioada de recuperare din boală.

Astfel, se vor evita alimentele asociate cu un risc ridicat de toxiinfecție alimentară, cum ar fi laptele sau iaurtul nepasteurizat, anumite brânzeturi moi, cum ar fi brie sau cele cu mucegai, ouăle moi (se vor consuma doar gătite bine), carnea insuficient gătită și leguminoasele insuficient gătite.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Neurology - Feasibility and Biological Activity of a Ketogenic/Intermittent-Fasting Diet in Patients With Glioma
https://n.neurology.org/content/97/9/e953
1. Studiul „Feasibility and Biological Activity of a Ketogenic/Intermittent-Fasting Diet in Patients With Glioma”, apărut în Neurology, 2021; 10.1212/WNL.0000000000012386 DOI: 10.1212/WNL.0000000000012386, autori: Karisa C. Schreck et al.
The Brain Tumor Charity - Diet and brain tumours
https://www.thebraintumourcharity.org/living-with-a-brain-tumour/health-fitness/diet/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0