Dieta bolnavilor cu hepatite B si C

Chiar daca afecțiunea nu prezintă semne clinice evidente, este recomandat ca pacienții cu hepatită virală de tip B sau C să acorde o mare importanță dietei, întrucât o alimentație sănătoasă ajută organismul să își regleze sistemul imunitar.

Alimente interzise

În acest sens trebuie eliminate din alimentatia de zi cu zi prajelile, alimentatia de provenienta fast food, bogata in grasimi animale, ori grasimi hidrogenate si acizi grasi trans, sodiu, precum si semipreparatele, mezelurile ori afumaturile din comert, intrucat aceste excese pot genera forme de insuficienta hepatica. Evident, acestia trebuie sa elimine alcoolul, care determina steatoza hepatica, precum si alte complicatii precum ciroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In plus persoanele infectate cu virusul hepatitei C trebuie sa fie avizate ca prezinta un risc mai mare de a face diabet, de aceea se recomanda ca dieta lor sa fie una echilibrata, bogata in carbohidrati cu indice glicemic scazut, pentru nu se produce variatii ale nivelului glucozei din sange. In aceasta situatie sunt benefice legumele de toate felurile, preparate cat mai putin din punct de vedere termic, iar sucurile naturale din fructe trebuie combinate inteligent cu legume, preferabil radacinoase.

Deși există credința că la cei care sufera de afectiuni hepatice le este recomandat ficatul si pateul de ficat, acesta ar trebui evitat, chiar si cel de pui, din cauza excesului de fier si de purine, generatoare de calculi biliari si perturbarea activitatii ficatului, ca de altfel si majoritatea organelor de animale. In plus, multe pateuri de ficat contin aditivi.

Alimente recomandate

Dintre legume să nu lipsească pătrunjelul, sfecla roşie, ţelină, varză, ridichi, conopida si broccoli, dovleceii, cartofi copţi, iar dintre fructe sunt recomandate grepfrutul, lămâiia, merele şi fructe de pădure. In general sunt permise toate fructele, in cantitati limitate, dar se recomanda in special fructele de padure-afina, zmeura, catina, merisorul, dar legumele si salatele proaspte, la discretie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cerealele trebuie sa fie integrale, iar proteinele sa provina din carne slaba, lactate preferabil degresate si nefermentate, peste slab, oua in numar redus, soia si ciuperci de toate tipurile. Nucile, seminte de caise, mugurii de pin si migdalele sunt recomandate a fi consumate crude, neprelucrate prin prajire. De asemneea se se recomanda alimente bogate in grasimi vegetale sanatoase masline, avocado, ulei de peste, seminte de in, ulei de samburi de strugur sau de dovleac.

Pe langa sucurile din legume, pacientilor cu afectiuni hepatice li se recomanda sa se hidrateze cu unul-doi litri de apa ,in fiecare zi, cu supe de legume, dar si cu ceaiuri si infuzii cu rol hepatoprotector, recomandate de medicul curant - rostopasca, anghinare, Armurariu (Silybum marianum), Catina alba (Hippophae rhamnoides), Levantica (Lavandula angustifolia), Sunatoare (Hypericum perforatum) - Trifoiste de balta - (Menyanthes trifoliate), Alun (Corylus avellana), Ienupar (Juniperus communis), Secara (Secale cereale ) sub forma de decoct (o lingura de boabe la o cana de apa).

Un aliat de nadejde al acestor pacienti il reprezinta mierea si polenul, pe care le pot gasi sub forma de suplimente preparate in farmacii, dar mai degraba pot fi cumparate direct din plafar sau surse sigure, direct de la producatori si amestecate acasa, in retete recomandate de medicul curant.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0