Dieta alcalina sau acid-alcalina: cum functioneaza si ce beneficii are?

Dieta acid-alcalină, cunoscută mai degrabă sub denumirea de dieta alcalină, nu promite numai să te scape de kilogramele în plus, ci și să rezolve o serie de probleme de sănătate. Care sunt avantajele acestui stil alimentar și care sunt alimentele alcaline?

Dieta alcalină se bazează pe teoria potrivit căreia pH-ul din interiorul organismului poate fi modificat în funcție de pH-ul alimentelor consumate. Alimentele cu pH mic sunt acide, în timp ce alimentele cu pH mare sunt alcaline. Ideal ar fi să urmăm o dietă care să mențină un echilibru perfect între alimentele acide și cele alcaline.

Pentru a crea un echilibru perfect între alimentele acide și cele alcaline, este ideal să păstrăm raportul de 20% alimente acide și 80% alimente alcaline.

Aciditatea ridicată a organismului poate crește predispoziția pentru afecțiuni precum cancerul, dar nu numai. Organismul își menține pH-ul sub control printr-o serie de mecanisme precum sistemul respirator ori rinichii. Scopul dietei acid-alcaline este acela de a preveni instalarea unui pH acid.

Ce înseamnă pH?

„pH” este prescurtarea pentru puterea de hidrogen, o măsură a acidității sau alcalinității fluidelor și țesuturilor corpului. Acesta se măsoară pe o scară de la 0 la 14. Cu cât o soluție este mai acidă, cu atât pH-ul ei este mai scăzut. Cu cât este mai alcalin, cu atât numărul este mai mare. În mod normal, pH-ul organismului ar trebui să se situeze undeva între 7,35 și 7,45, adică să fie ușor alcalin.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Aceste niveluri variază în întregul corp, stomacul fiind regiunea cea mai acidă. Chiar și modificări foarte mici ale nivelului pH-ului diferitelor organisme pot cauza probleme majore. De exemplu, pH-ul oceanului a scăzut de la 8,2 la 8,1, iar diferitele forme de viață care trăiesc în ocean au suferit foarte mult.

Nivelul pH-ului este, de asemenea, crucial pentru plantele în creștere și, prin urmare, afectează foarte mult conținutul de minerale al alimentelor pe care le consumăm. Mineralele din ocean, sol și corpul uman sunt folosite ca tampon pentru a menține nivelurile optime de pH, astfel încât atunci când aciditatea crește, mineralele scad.

Ce alimente se recomandă când urmezi dieta alcalină?

În timpul acestei diete sunt recomandate, evident, alimente alcaline:

  • Legumele
  • Fructele
  • Nucile, alunele și semințele
  • Anumite cereale – hrișcă, quinoa
  • Fasolea, soia, lintea
  • Anumite uleiuri – uleiul din semințe de in, uleiul de măsline

Ce alimente trebuie limitate când urmezi dieta alcalină?

Alimentele cu caracter acid trebuie consumate în cantități limitate. Acestea sunt:

  • Carnea
  • Peștele oceanic
  • Produsele lactate
  • Pâinea, produsele pe bază de făină albă
  • Caju, arahidele
  • Untul, margarina
  • Zahărul și alți îndulcitori
  • Alimentele procesate
  • Alcoolul
  • Băuturile carbogazoase, cafeaua, ceaiul negru

Persoanele care urmează o dietă acid-alcalină trebuie să respecte raportul de 80% alimente alcaline – 20% alimente cu caracter acid.

Avantajele consumului de alimente alcaline

O analiză mai veche a constatat că atingerea echilibrului pH-ului prin consumul de alimente alcaline poate fi utilă în reducerea morbidității și mortalității cauzate de numeroase boli și afecțiuni cronice - cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, artrita, deficiența de vitamina D și densitatea osoasă scăzută.

Printre avantajele urmării unei diete alcaline se numără:

  • Scăderea în greutate fără înfometare
  • Îmbunătățirea sănătății inimii
  • Sporirea densității osoase
  • Îmbunătățirea sănătății, în general

Pacienții cu diabet care urmează un tratament pentru afecțiunea cronică de care suferă trebuie să fie atenți dacă vor să adopte dieta alcalină, întrucât aceasta poate cauza scăderi bruște ale nivelului de zahăr din sânge, crescând riscul de hipoglicemie, risc deja ridicat la pacienții cu diabet.

Respectând dieta alcalină și creând un deficit caloric, micșorând cantitățile de alimente consumate, vei reuși să slăbești destul de rapid, fără însă să îți pui sănătatea în pericol. Sportul este recomandat în timpul acestei diete, pentru a susține eliminarea kilogramelor în plus, dar și pentru a tonifia musculatura.

Dieta alcalină susține practic alimentația sănătoasă tradițională: mai multe legume, fructe și apă și mai puțin zahăr, alcool, carne și alimente procesate. Accentul pe primele îmbunătățește starea generală de sănătate, ajută la pierderea în greutate și contribuie la reducerea riscului de cancer.

Această dietă poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Inflamația este un răspuns natural atunci când ne confruntăm cu răni și infecții, dar prea multă inflamație - cunoscută și sub numele de inflamație cronică - poate provoca leziuni ADN-ului și poate duce la cancer. Așadar, consumul de alimente alcaline, care reduc inflamația, poate ajuta la reducerea riscului de cancer.

Dieta acid-alcalină nu este una extrem de drastică, pentru că nu exclude nicio grupă alimentară, ci doar limitează aportul de alimente acide, care de cele mai multe ori sunt și cele care pun în pericol silueta (alimentele procesate, zaharurile, carnea grasă).
Acest stil alimentar nu este o cură de slăbire pe care să o adopți o săptămână, două, ci este, mai degrabă, un plan alimentar pe care îl adopți pe termen lung pentru rezultate de durată. Asociată cu un stil de viață activ, din care face parte și sportul, dieta alcalină te poate ajuta să îți menții silueta, dar și sănătatea.

Meniu dieta alcalină

Iată câteva idei pentru un meniu care să respecte principiile dietei, îmbinând multe alimente alcaline cu câteva acide:

Ziua 1

Mic dejun: semințe de chia hidratate în apă cu căpșuni proaspete
Gustare: o portocală
Prânz: salată de crudități cu ulei de măsline
Gustare: ½ de cană de nuci coapte amestecate cu fructe uscate
Cină: salată verde cu oțet de mere și ulei de măsline și 100-110 g de pui la cuptor cu cartofi dulci și păstârnac

Ziua 2

Mic dejun: iaurt vegetal și un măr
Gustare: o pară
Prânz: iahnie de fasole albă și o felie de pâine integrală cu avocado
Gustare: 1 mână de semințe de dovleac prăjite fără ulei
Cina: salată de castraveți cu oțet de mere și ulei de masline și 100-110 g de pui la cuptor cu varză de Bruxelles și ardei gras

Ziua 3

Mic dejun: smoothie din fructe de pădure
Gustare: un mango
Prânz: legume trase la tigaie cu sos de soia și tăiței de orez, de hrișcă sau de soia
Gustare: o mână de caise uscate
Cina: 100-110 g de somon la cuptor cu cartof dulce copt și sfeclă, servit cu pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra

Ziua 4

Mic dejun: fulgi de ovăz înmuiați în apă sau lapte vegetal cu migdale și felii de mere
Gustare: o banană
Prânz: un castron de salată de crudități cu ulei de măsline
Gustare: o mână de migdale crude sau coapte fără ulei
Cină: legume la grătar (dovlecei, vinete, kale) cu brânză feta

Ziua 5

Mic dejun: smoothie din kiwi, mere și spanac
Gustare: o pară
Prânz: o lipie integrală umplută cu un avocado pisat, stropit cu lămâie, quinoa fiartă, felii de roșii
Gustare: o mână de curmale
Cină: risotto de orez sălbatic cu ciuperci și salată de varză albă sau roșie

Ziua 6

Mic dejun: budincă de chia și lapte vegetal cu căpșuni
Gustare: ½ cană de afine
Prânz: supă miso 
Gustare: o mână de nuci de macadamia
Cină: 100-110 g de somon la cuptor cu rădăcinoase (morcov, păstârnac, țelină)

Ziua 7 

Mic dejun: terci de quinoa
Gustare: două felii de pepene galben
Prânz: salată mexicană 
Gustare: o felie de cocos
Cina: supă de dovleac cu o felie de pâine integrală și feta

Cum prepari supa miso?

Pentru a face supă miso, treci mai întâi pe la un magazin asiatic și cumpără pastă miso, tofu, alge uscate, lapte de cocos și ciuperci urechi de lemn. Supa se face simplu: pui la fiert într-un litru și jumătate de apă o foaie uscată de alge (o poți rupe înainte în bucăți mai mici), iar când începe să clocotească, adaugi câteva ciuperci (poți pune nu doar urechi de lemn, ci și alte soiuri de ciuperci sau alte legume precum praz, spanac, varză, gulie). După câteva minute, adaugi 200 g de tofu tăiat cubulețe, 150 ml de lapte de cocos, mai lași 5 minute, apoi oprești focul și amesteci în supă și 4 linguri rase de pastă miso. Poți decora supa cu rondele de ceapă verde.

Cum prepari terciul de quinoa?

Speli bine o jumătate de pahar de quinoa și o pui la fiert cu un pahar de apă. Se va umfla ca orezul după ce absoarbe apa, apoi o amesteci cu afine, boabe de rodie (sau alte fructe proaspete) și puțin lapte sau iaurt vegetal.

Cum prepari salata maxicană?

Pentru a face o salată mexicană gustoasă, pui într-un bol cartof dulce copt, tăiat cuburi, cu câteva linguri de boabe de fasole fiartă, o roșie feliată, câte frunze tocate de salată romană, un ardei iute mic, o lingură de semințe de dovleac coapte, o mână de frunze de coriandru, și amesteci totul cu un dressing din iaurt grecesc, zeamă de lămâie și usturoi pisat. De asemenea, în salata mexicană se mai pot pune ingrediente precum avocado, porumb sau quinoa.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - What Is the Alkaline Diet, and Is It Safe? 
https://health.clevelandclinic.org/alkaline-diet/
Medmunch - 7 Day Alkaline Diet Meal Plan [PDF, Menu & Alternatives]
https://medmunch.com/alkaline-diet-meal-plan/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0