Cum sa alegi un antrenor personal potrivit?

Relația dintre client și antrenorul personal este foarte complexă. Spune-i antrenorului tău și atunci când ești mulțumit, dar și când ceva nu este pe placul tău – acesta este cel mai de preț sfat.

Oamenii vin la un antrenor personal pentru a trăi o experiență, rezultatul este important, dar experiența este cea care contează.

Cine ar trebui să apeleze la un antrenor personal?

Oricine poate apela la un antrenor personal, de la sportivi la persoane care doar vor să fie în cea mai bună formă. Nu trebuie să fii un atlet de elită sau să ai vreo pregătire specială pentru a lucra cu un antrenor personal; de fapt, antrenorii personali pot ajuta oamenii de toate vârstele să-și atingă obiectivele specifice, precum pierderea în greutate, întărirea mușchilor, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare sau reaclimatizarea la exerciții pentru recuperarea după o accidentare. De asemenea, te poate ajuta să îți stabilești obiective realiste și să dezvolți un plan pentru a le atinge.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Relația dintre client și antrenorul personal este foarte complexă. Poate dura zile, săptămâni sau chiar ani. Experimentezi alături de client reușite, eșecuri sau chiar evenimente precum căsnicia, sarcina, schimbări de carieră și multe altele. Relația este fizică, psihică și emoțională. Suntem poziționați în zona de încredere a clientului, de aceea trebuie să avem grijă să respectăm acea poziție.

Fiind în zona de încredere, devii un mentor, un coach pentru clientul tău, iar acesta va urma sfaturile tale! De aceea, în calitate de specialist, trebuie să fii în permanență atent la nevoile celuilalt, relația client-antrenor personal bazându-se în mod deosebit pe comunicare și pe încredere.

Reguli pe care ar trebui să le respecte și clienții și antrenorii personali

Există și o serie de reguli pe care ar trebui să le respecte și clienții și antrenorii personali, pentru o bună funcționare și o relație armonioasă. Respectul de ambele părți este important, timpul tuturor fiind prețios.

Nu întârzia

Nu întârzia la programare, astfel îți faci, în primul rând, ție un deserviciu, iar antrenorului îi dai programările peste cap. Construiește un raport împreună cu antrenorul tău, în care vei înțelege exact unde te afli din punct de vedere fizico-mintal. Dacă antrenorul poate vedea viața prin ochii clientului, va avea o idee mai bună despre cum îl va ghida pe acesta în drumul către succes.

Fii prezent din punct de vedere mintal la fiecare dintre sesiunile prestate

Concentrează-te pe ce ai de făcut și nu lăsa gândurile și grijile cotidiene să te distragă.

Ca antrenor, ascultă cu adevărat atunci când clientul îți împărtășește ceva și citește printre rânduri atunci când este necesar. În general, la început clientul vorbește 80% din timp, iar antrenorul ascultă. În momentul în care specialistul începe recomandările, proporțiile se schimbă. Este foarte important ca atunci când ți se face o recomandare cu care nu te simți confortabil, să vorbești despre aceasta.

Antrenorii personali nu sunt magicieni, nu știu ce gândești, iar lipsa comunicării duce la un rezultat care să nu fie pe placul tău. În plus, alege un antrenor care va răspunde cu răbdare la orice întrebări pe care le ai despre planul tău de antrenament sau raționamentul din spatele exercițiilor specifice. O parte a slujbei unui antrenor este să educe, așa că ar trebui să îți aloce timp ca să îți răspundă pe îndelete. 

Poți căuta antrenorul potrivit pentru tine și pe rețelele sociale

În acest fel, vei putea alege o persoană cu care să ai lucruri în comun. Nu este o regulă generală, însă daca postările de pe Facebook sau Instagram ale unui antrenor sunt pe teme ce țin de cariera și viața din sala de fitness, atunci este un semn bun. Dacă totul se învârte în jurul sau și are postări doar cu și despre el, poți avea de-a face cu un ego puțin cam mare.

Pune la cale un plan

Încearcă să alcătuiești un plan și vei vedea dacă antrenorul gândește pe termen lung și dacă este conștient de efectele acțiunilor sale asupra organismului tău. Conversațiile purtate cu antrenorul ar trebui să fie axate pe subiecte de fitness, noutăți, trenduri și mai puțin pe subiecte delicate, de scandal. Dacă ar fi să-ți mai dau un pont, acela este să oferi feedback. Spune-i antrenorului tău și atunci când ești mulțumit, dar și când ceva nu este pe placul tău. În acest fel, el va învăța repede care îți sunt preferințele.

Alege un antrenor în prezența căruia te simți confortabil

Alege întotdeauna un antrenor în prezența căruia te simți confortabil  - nu vrei să ai încă un motiv pentru a lipsi de la sala de fitness. La urma urmei acesta poartă numele de antrenor „personal” dintr-un motiv foarte clar – lucrul strâns împreună creează o legătură care te va ajuta să rămâi implicat și motivat pe tot parcursul procesului.

Mai mult, răspunde la întrebarea:„Ce te motivează?” Unii oameni doresc ca antrenorul lor să joace rolul unui sergent pentru a-i ține departe de canapea și în mișcare, în timp ce alții ar putea răspunde mai bine la o abordare mai blândă și mai încurajatoare. Vorbește cu antrenorul personal pentru a îți face o idee despre stilul lui și pentru a vedea dacă se potrivește cu ceea ce funcționează pentru tine.

Verifică pregătirea antrenorului

Foarte important este, de asemenea, să verifici pregătirea antrenorului pe mâna căruia te lași. Alegând un profesionist cu cunoștințe și experiență în domeniu, te asiguri că nu te pui în pericol de accidentare și că, totodată, vei avea cele mai bune rezultate.

Nu trebuie să te temi să pui întrebări antrenorului cu privire la experiență sa ori la programul pe care îl adoptă. Atâta timp cât abordezi o atitudine prietenoasă și diplomată, discuția purtată cu antrenorul va fi una benefică, iar tu vei știi dacă este sau nu potrivit pentru tine.

Gândește-te la ce fel de expertiză suplimentară dorești să aibă antrenorul tău.  Dacă ai noroc, s-ar putea să găsești un antrenor cu specialități care se pretează cu interesele și obiectivele tale. Unii antrenori au acreditări în anumite subiecte legate de bunăstare, precum nutriția, gestionarea stresului, pierderea în greutate și fitnessul pre și post-natale.

De exemplu, dacă vrei să scapi de kilogramele nedorite, este important să știi că  asta nu presupune doar să adopți o „dietă”, ci un stil de viață cu modele de alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și gestionarea stresului. Chiar și o scădere în greutate modestă de 5% până la 10% din greutatea corporală totală este probabil să producă beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea tensiunii arteriale, a colesterolului din sânge și a glicemiei, susțin specialiștii. Asta înseamnă că antrenorul tău nu te va ajuta doar să-ți îndeplinești obiectivele sugerând exerciții, ci, de asemenea, te va putea sfătui legat de cum să-ți menții sănătatea. 

Nu neglija costurile!

La fel cum experiența și stilul de lucru pot varia foarte mult între antrenori, la fel și tariful orar al acestora (uneori chiar și sute de lei), în funcție de certificări, specialitate și locație. Așa că înainte de a începe să îți cauți un antrenor personal,  gândește-te la bugetul tău. Și dacă sesiunile solo sunt în prezent peste posibilitățile tale, nu renunța; unii antrenori oferă sesiuni semi-private.

Și locația contează!

Ești dispus să conduci 20 de minute prin oraș sau ai nevoie de ceva la câțiva pași de casă pentru a rămâne motivat? Și unde îți place să te antrenezi? Unii oameni se inspiră văzându-i pe alții într-un cadru tradițional, precum o sală de sport, altora le place abordarea unu-la-unu a unui studio de fitness, iar alții preferă să se antreneze în intimitatea propriei case. Vestea bună este că există un antrenor pentru fiecare tip de locație!

Antrenorul trebuie să-ți urmărească progresul

Un bun antrenor personal poate juca un rol uriaș în cât de repede începi să faci progrese. Scopul lui principal este să te ajute să treci peste erorile pe care mulți oameni le fac atunci când încearcă să practice singuri sport.

Pe lângă un program de antrenament personalizat bazat pe obiectivele și nivelul tău de fitness, antrenorul tău are nevoie de o metodă de urmărire a progresului tău, astfel încât să poți vedea, treptat, că munca ta grea dă roade. Criteriile de referință, cum ar fi pierderea în greutate, creșterea forței musculare și alte realizări te pot stimula nu numai să rămâi pe drumul cel bun, ci te și ajută să te asiguri că antrenorul își face treaba.

Poți să-ți alegi antrenorul în funcție de recomandările cunoscuților

Cel mai bun compliment pe care un trainer îl poate primi este o recomandare. A face oamenii să-și atingă obiectivele este dovada unei munci asidue, iar antrenorii buni vor împărtăși cu plăcere povești de succes, mărturii și referințe.

Deși s-ar putea să te simți copleșit de perspectiva de a alege un antrenor personal, este important să reții că criteriile de mai sus sunt doar linii directoare - nu reguli stricte pe care trebuie neapărat să le urmezi. 

Îți poți eficientiza căutarea ținând cont de un lucru: mai presus de orice, ai încredere în instinctul tău. Caută un antrenor personal cu cunoștințe și experiență, cu care rezonezi. Cu acesta ar trebui să colaborezi, deoarece el nu numai că te va ajuta să-ți atingi obiectivele, dar te va ajuta și să te simți confortabil, motivat și inspirat pe tot parcursul procesului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Losing Weight
https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0