VIDEO: Cum afli dacă suplimentele cu Omega 3 pe care le iei te ajută cu adevărat?

Omega-3 reprezintă o categorie de acizi grași esențiali, cu roluri importante în procesele celulare care se realizează la fiecare nivel tisular în organism, de la sistem nervos până la cel cutanat și care pot oferi o serie de beneficii pentru susținerea stării de sănătate, fizice și mentale. Deoarece corpul nu îi poate produce, trebuie obținuți din surse alimentare.

Acizii grași Omega-3 se regăsesc în multe suplimente alimentare, pe care multe persoane le iau zilnic în diverse scopuri, cum ar fi buna funcționare a sistemului cardiovascular ori prevenirea aterosclerozei. Numeroase studii clinice, științifice efectuate atestă calitățile acestor acizi grași și beneficiile pe care le au pentru organism, cum ar fi combaterea simptomelor depresiei¹, ușurarea simptomelor poliartritei reumatoide² sau creșterea capacității de atenție și concentrare la copii³.

Ce sunt acizii grași Omega-3, de ce cantitate avem nevoie zilnic și care sunt sursele bune de Omega-3 ne spune dr. Ionuț Fronea, medic specialist farmacologie clinică, expert DOC.

De cât Omega-3 au nevoie adulții?

„Necesarul de acizi grași Omega-3 variază pe parcursul vieții. Pentru o persoană adultă care dorește o suplimentare a dietei de bază, o doză medie recomandată ar putea să fie cea de 1 g pe zi”, spune dr. Ionuț Fronea. Medicul subliniază că, în funcție de patologiile existente, este posibil ca unele persoane să necesite o cantitate mai mare de acizi grași Omega-3. Din acest motiv, e recomandat ca o persoană care ia în calcul suplimentarea cu Omega-3 să discute mai întâi cu medicul de familie și să facă o serie de analize.

Stilul alimentar care contribuie la obținerea unui aport potrivit de acizi grași Omega-3 este reprezentat de dieta mediteraneeană, bogată în pește, fructe de mare, alge și legume. La fel, dieta japoneză, care conține nu doar pește, ci și drojdie de orez roșu, generatoare de monakolina K - o sursă naturală de statine pe care natura ne-a pus-o la dispoziție pentru reglarea valorilor colesterolului rău LDL- de altfel un ingredient care se regăsește în anumite suplimente alimentare pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Ce este bine să știi despre sursele de Omega-3?

Cei trei acizi grași Omega-3 principali sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). ALA se găsește în principal în uleiurile vegetale, cum ar fi semințele de in, soia și uleiul de rapiță. DHA și EPA se găsesc în pește și fructe de mare.

ALA este un acid gras esențial, ceea ce înseamnă că organismul nu îl poate produce, deci trebuie obținut din alimentație. Corpul poate converti ALA în EPA și apoi în DHA, dar numai în cantități foarte mici. Prin urmare, obținerea EPA și DHA din alimente de origine marină dar și din suplimente alimentare reprezintă singura modalitate practică de a crește nivelul acestor acizi grași Omega-3 din corp.

Din punct de vedere al surselor de acizi grași Omega-3, peștele gras este foarte important. Pești precum tonul sau somonul sunt practic receptori de Omega-3, pe care îi iau din planctonul pe care îl consumă. Și algele pot fi o sursă de EPA și DHA. Pentru a avea o calitate înaltă, suplimentele nutritive cu acizi grași Omega-3 trebuie să fie obținute din pești de la mare adâncime.

„O sursă optimă pentru obținerea acizilor grași Omega-3 din suplimentele nutritive ar reprezenta-o peștii mici, care trăiesc puțin, la mare adâncime, departe de țărm, și se hrănesc cu plancton. Este cunoscut faptul că sursele de poluare sunt mai apropiate de țărm”, precizează dr. Fronea.

Potrivit expertului DOC, acizii EPA și DHA au roluri diferite în organism. DHA-ul are un rol mai mult structural, fiind absorbit mai ușor în membranele celulare, în timp ce EPA, care există mai mult în spațiul extracelular, are o mai mare contribuție la efectul antiinflamator. Din acest motiv, resursele de EPA trebuie reînnoite frecvent prin dietă sau prin dietă plus un supliment alimentar zilnic.

De ce acizii grași Omega-3 sunt esențiali în cazul copiilor?

DHA-ul este foarte important încă de la începutul vieții, prin contribuția adusă dezvoltării sistemului nervos central. „În prima perioadă a vieții sale, dintre cei doi acizi grași Omega-3, un rol mai important îl are DHA-ul, datorită faptului că are implicații majore în procesul de dezvoltare și maturare a sistemului nervos central: creier, sistem vizual, nervi periferici, măduva spinării”, precizează dr. Fronea.

Principala sursă de acizi grași Omega-3 pentru sugari este laptele matern, motiv pentru care e bine ca mamele să aibă o dietă adecvată și să ia în calcul suplimente de calitate, cu conținut mare de DHA. Dacă bebelușul este hrănit cu formulă, există sortimente îmbogățite cu acizi grași Omega-3.

Pentru copiii mai mari, e bine ca părinții să le asigure o dietă adecvată, din care să poată obține acizi grași Omega-3, dar se pot administra și suplimente, cu acordul medicului pediatru. Raportul ar putea fi 1:1 între EPA și DHA, poate chiar puțin mai mult în favoarea EPA.

De ce trebuie ținut cont la alegerea unui supliment cu acizi grași Omega-3?

Raportul optim minim de acizi grași Omega 3 EPA și DHA este considerat a fi  in cazul adulților tineri, sănătoși la valoarea de 1,2:1 în favoarea EPA. Ponderea EPA ar putea crește până la 1,5 sau chiar mai mult în cazul persoanelor cu patologii cardiovasculare. Pentru persoane aflate la vârste înaintate, medicii pot recomanda ca sursele de acizi grași Omega-3 să conțină cât mai mult EPA posibil.

Când se administrează un supliment, importantă este și biodisponibilitatea acestuia. Biodisponibilitatea înseamnă ce cantitate din cât ingerăm ajunge să se absoarbă în corp și depinde de mai mulți factori, cum ar fi forma nutrienților care ajung în organism. În forma de trigliceride, așa cum acizii se regăsesc în starea naturală, biodisponibilitatea poate fi și de 95%, de aceea cele mai eficiente forme de suplimente sunt nutraceuticele, adică acele suplimente care nu au ingrediente sintetizate chimic, ci au drept resursă chiar alimentele. 

În procesul de  alegere a unui supliment cu Omega-3 trebuie verificat pe ambalaj și dacă există un certificat care să ateste calitatea produsului. „Asigurarea calității unui produs nutraceutic este dată de certificare. Obținerea acesteia înseamnă că o autoritate evaluatoare a certificat că procesele de utilizare și prelucrare a materiilor prime sunt puse la punct astfel încât calitatea produsului este aceeași, indiferent de perioada producției și sursa utilizată”, spune dr. Ionuț Fronea.

Ce riscuri are un aport prea mare de Omega-3?

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară prevede că limita maximă zilnică de acizi grași Omega-3 este de 5 g pe zi pentru adulți. Dacă se depășește această limită de siguranță, unul dintre efectele negative ar putea fi o fluidificare prea mare a sângelui, ceea ce înseamnă că persoana se poate confrunta cu echimoze și hematoame (învinețiri ale pielii) mai ușor. În cazul pacienților care iau tratament anticoagulant sau a celor cu probleme de coagulare, efectele pot fi și mai accentuate, de aceea, în aceste situații, este necesară opinia medicului curant.

Mai multe despre suplimentele cu Omega-3 puteți afla dacă urmăriți video-ul de mai jos, în care se redă discuția completă între dr. Oana Cuzino și expertul DOC dr. Ionuț Fronea, medic specialist farmacologie clinică.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Omega-3 Fatty Acids
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
Science Direct - Short-term supplementation of acute long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may alter depression status and decrease symptomology among young adults with depression: A preliminary randomized and placebo controlled trial
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178115003844
1. Studiul „Short-term supplementation of acute long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may alter depression status and decrease symptomology among young adults with depression: A preliminary randomized and placebo controlled trial”, apărut în https://doi.org/10.1016/j.psychres.2015.05.072 Psychiatry Research, Volume 229, Issues 1-2, 30 September 2015, Pages 485-489, autori: Annie T.Ginty, Sarah M. Conklin
NCBI - The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362115/
2. Studiul „The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis”, apărut în Mediterr J Rheumatol. 2020 Jun; 31(2): 190–194. 2020 Jun 30, doi: 10.31138/mjr.31.2.190, autori: Ifigenia Kostoglou-Athanassiou, Lambros Athanassiou, Panagiotis Athanassiou
Pub Med - Maternal seafood consumption during pregnancy and child attention outcomes: a cohort study with gene effect modification by PUFA-related genes
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31578044/
3. Studiul „Maternal seafood consumption during pregnancy and child attention outcomes: a cohort study with gene effect modification by PUFA-related genes”, apărut în Int J Epidemiol. 2020 Apr 1;49(2):559-571. doi: 10.1093/ije/dyz197, autori: Jordi Julvez et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0