Cu ce condimentam carnea pentru a fi gustoasa, dar totodata sanatoasa

In comert, exista o sumedenie de condimente si amestecuri de arome pe care le poti folosi pentru condimentarea carnii pe care o gatesti, insa daca citesti eticheta acestora ramai surprins de numarul de potentiatori de aroma si conservati chimici pe care ii contin.

Exista o multime de plante pe care le poti folosi pentru a condimenta carnea, fara sa pui in pericol sanatatea ta si, mai ales, pe cea a copiilor tai.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tulpinile de rozmarin, dar si de oregano sau de cimbru ofera o aroma intensa carnii gatite. Spre deosebire de frunzele plantei, tulpinile au o aroma mai intensa, care se combina foarte bine cu grasimea lasata de carnea de porc sau de miel. In ceea ce priveste carnea de peste, ideale sunt tulpinile de busuioc si de coriandru. Maseaza bine carnea cu tulpinile taiate la ambele capete, apoi lasa tulpinile si in vasul in care gatesti, pentru a elibera si mai multa savoare pe parcursul procesului de gatire.

Pentru o aroma puternica, poti condimenta carnea imediat ce ai luat-o de pe foc sau ai scos-o din cuptor. Un amestec format din usturoi maruntit si cimbru, la care poti adauga si un strop de unt, va oferi carnii gatite o aroma aparte, foarte intensa. Friptura este ideala pentru o post-condimentare, mai ales daca este preparata mai gratar si se usuca putin la suprafata intrucat untul topit va facilita patrunderea aromei de usturoi si cimbru in carne.

 

 

Aromele orientale, precum ghimbirul si sosul de soia, merg de minune cu somonul si cu puiul, indiferent de metoda de preparare a acestora.

Pestele alb, pe de alta parte, capata o aroma deosebita daca este masat cu o pasta facuta din zeama de lime, ardei iute si putin mango.

Daca nu ai idee cu ce sa condimentezi crevetii, e bine sa stii ca ii poti asezona cu patrunjel, usturoi si zeama de lamaie, insa poti alege si o varianta mai exotica, pe baza de avocado si usturoi.

 

Ce condimente se folosesc pentru fiecare tip de carne

Pentru ca exista mai multe condimente care avantajeaza un anumit tip de carne, am facut o lista pentru ca tu sa stii exact ce poti folosi in functie de carnea pe care o gatesti.

 

 

Pui: busuioc, frunze de dafin, coriandru, scortisoara, pudra de curry, usturoi, maghiran, menta, ceapa, ardei iute, patrunjel, rozmarin, nucsoara, salvie, sofran, cimbru, tarhon, boia.

Peste: frunze de dafin, piper cayenne, pudra de curry, seminte de telina, arpagic, marar, chimen dulce, zeama de lamaie, maghiran, menta, pudra de mustar, ceapa, ardei iute, patrunjel, boia, sofran, salvie, seminte de susan, tarhon, cimbru si turmeric.

Porc: orice condiment, seminte de telina, cuisoare, chimen dulce, ghimbir, pudra de mustar, coriandru, boabe de ienupar, boia, slavie

Vitel: frunze de cimbru, piper negru, pudra de curry, marar, ghimbir, lamaie, maghiran, menta, oregano, boia, patrunjel, sofran, salvie si tarhon

Vita: busuioc, frunze de cimbru, piper cayenne, piper negru, chimen, pudra de mustar, usturoi, mustar verde, ceapa, oregano, rozmarin si cimbru

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Miel: busuioc, scortisoara, chimion, usturoi, maghiran, menta, ceapa, oregano, rozmarin, salvie, cimbru, seminte de susan

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0