Ce sa bei dimineata pentru un mic dejun sanatos: lapte sau suc de portocale

Stim cu totii ca micul dejun este principala masa a zilei, este cea mai importanta si ca nu este bine sa "sarim" peste micul dejun. Insa te-ai intrebat vreodata ce este mai sanatos pentru organismul tau daca alegi sa bei dimineata: sucul de portocale sau laptele simplu?

 

Specialistii spun ca pentru dintii tai, pentru sanatatea ta si pentru multe alte motive, o bautura dintre cele doua iese rapid in evidenta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca esti fanul declarat al sucului de portocale, trebuie sa stii ca, oricat de popular ar fi si oricat de adormit(a) ai fi dimineata, acest suc de portocale din paharul tau a calatorit poate sute si mii de kilometri ca sa ajunga in frigiderul tau si contine foarte mult zahar. Asa ca ce ar trebui sa bei dimineata si sa nu iti para rau? Noi avem raspunsul!

 

Prima varianta: Sucul de portocale

PRO

Un singur pahar de 240 ml de suc de portocale are abia 110 calorii, potrivit rodalesorganiclife.com, si iti ofera cantitatea de vitamina C necesara pentru intreaga zi, un antioxidant puternic care iti poate proteja pielea impotriva actiunii daunatoare a soarelui, iti poate proteja creierul impotriva poluarii si impotriva altor factori poluanti din mediu.

CONTRA

Prea mult suc de portocale ar putea sa dauneze foarte mult smaltului dintilor tai. Un studiu recent legat de sanatatea orala, realizat de Yanfeng Ren, profesor asociat la Universitatea Rochester Eastman Institute for Oral Health, a constatat ca sucul de portocale a redus duritatea smaltului dintilor cu 84% dupa ce oamenii au baut acest lichid in fiecare zi, timp de 5 zile.

Alte sucuri de fructe ar putea avea efecte similare. "Noi am ales sucul de portocale deoarece este cel mai popular suc. Dar majoritatea sucurilor din fructe au un pH sub 4 (care este foarte acid), pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor", spune dr. Yanfeng Ren. El a adaugat ca sucul de merisoare este usor mai acid decat sucul de portocale.

A doua varianta: laptele

PRO

Un pahar de lapte cu 2% grasime contine 20% din necesarul tau zilnic de proteine si o treime din doza recomandata de calciu. In plus, un studiu recent a descoperit ca oamenii care beau lapte dimineata au mai putine riscuri sa manance in exces la pranz, in parte datorita naturii proteinelor din lapte (care contribuie la senzatia de satietate) si datorita faptului ca acest mineral, calciul, ajuta la reglarea hormonilor care controleaza greutatea corpului nostru.

CONTRA

In cazul in care nu alegi lapte total degresat, acesta poate sa contina grasimi saturate, care pot creste riscul de boli cardiovasculare si pot contribui la boli legate de obezitate, cum este diabetul. Cand vine vorba de problemele legate de mediu, incearca sa alegi lapte bio, care provine de la animale care nu au fost injectate cu antibiotice si cu hormoni de crestere.

Care este mai bun?

Sfatul specialistilor este sa alegi laptele. Este mai bland cu dintii tai, deoarece contine mai mult calciu, spune dr. Yanfeng Ren, iar acest calciu ajuta la reconstruirea smaltului dintilor. Dar ai grija sa alegi lapte bio (ecologic), care ii va oferi organismului tau antioxidantii beneficii de care are nevoie, la fel cum si sucul de portocale ar aduce acesti antioxidanti.

Laptele ecologic (bio) contine cu 75% mai mult betacaroten (tot un antioxidant), cu 50% mai multa vitamina E (un puternic antioxidant care ajuta sistemul imunitar si care poate sa lupte impotriva unor forme de cancer si contra bolilor de inima) si de 2-3 ori mai multa luteina si zeaxantina (tot antioxidanti), ideale pentru a-ti mentine ochii sanatosi, si cu 70% mai multi acizi grasi Omega-3.

Cele mai bune alimente pe care sa le mananci dimineata (care te vor convinge de ce este important sa ai un mic dejun sanatos)

 
 

Un mic dejun echilibrat si nutritiv iti poate da energie pentru intreaga dimineata si te poate impiedica sa mananci mai mult decat este necesar in restul zilei. Iata cateva dintre cele mai bune alimente pe care le poti manca dimineata, ca parte dintr-un mic dejun sanatos:

Ouale - sunt sanatoase si delicioase, iar studiile au aratat ca un consum de oua la micul dejun sporeste senzatia de satietate, reduce aportul de calorii la urmatoarea masa si te ajuta sa iti mentii un nivel stabil al insulinei si un valori stabile ale glicemiei. In plus, galbenusurile contin luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care previn afectiunile oculare, precum cataracta si degenerescenta maculara.

Iaurtul grecesc - este delicios si hranitor, este un produs mai concentrat in ceea ce priveste continutul de proteine, iar studiile au demonstrat ca proteinele reduc senzatia de foame si au o crestere a ratei metabolice care are loc dupa masa. Iaurtul si alte produse lactate te pot ajuta in ceea ce priveste controlul greutatii, deoarece ele cresc nivelurile unor hormoni care incurajeaza senzatia de satietate.

Fulgii de ovaz - contin un tip unic de fibre, numite beta-glucan din ovaz. Aceste fibre au multe beneficii pentru sanatate, printre care si reducerea colesterolului. Mai mult, beta-glucanul din ovaz este o fibra vascoasa care incurajeaza senzatia de satietate. Ovazul este bogat si in antioxidanti, care pot avea beneficii pentru sanatatea inimii si care pot sa scada tensiunea arteriala.

Formula pentru un mic dejun sanatos

Combina carbohidratii complecsi cu proteinele. Carbohidratii ii dau corpului tau energie, pentru a incepe ziua in forma. Proteinele iti dau putere si te ajuta sa te simti cu stomacul plin pana la urmatoarea masa a zilei.

Un mic dejun sanatos poate fi simplu, atat timp cat este alcatuit din:

  • Cereale integrale sau paine din grau integral, pentru a te bucura de carbohidrati complecsi
  • Lapte degresat, iaurt sau branza cottage, pentru a te bucura de proteine
  • Fructe sau legume proaspete, tot ca parte din "portia" de carbohidrati
  • Nuci si leguminoase, pentru a include si mai multe proteine.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects.", publicat in 2005 in Journal of the American College of Nutrition, autori Vander Wal JS, Marth JM, Khosla P, Jen KL, Dhurandhar NV.
  • Studiul "Impact of yogurt on appetite control, energy balance, and body composition.", publicat in 2015 in Nutrition Reviews, autori Tremblay A, Doyon C, Sanchez M.
  • Studiul "Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects." , publicat in 1994, in European Journal of Clinical Nutrition, autori Braaten JT, Wood PJ, Scott FW, Wolynetz MS, Lowe MK, Bradley-White P, Collins MW.
  • WebMD - https://www.webmd.com/diet/features/many-benefits-breakfast#1

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0