Ce exercitii fizice sa eviti dupa 50 de ani?

Deoarece corpul se schimbă în timp, după 50 de ani, unele exerciții fizice pot crește riscul de accidentare. Iată ce forme de mișcare să eviți și ce să introduci în rutina ta.

Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău se schimbă. Unele dintre lucrurile pe care le puteai face înainte nu mai sunt la fel de ușoare și este normal să apară modificări ale flexibilității, forței musculare, densității osoase și timpului necesar pentru a te recupera după leziuni.

Orice formă de mișcare ai alege, din cauza acestor schimbări este înțelept să ajustezi modul în care faci exerciții fizice după ce ai împlinit 50 de ani și să te asiguri că ai flexibilitatea și gama de mișcare necesară. Poți găsi inclusiv pe internet sugestii de exerciții fizice potrivite pentru vârsta ta. 

Există multe avantaje în a face exerciții fizice după vârsta de 50 de ani, cum ar fi tensiunea arterială mai bună, risc mai mic de boli cardiovasculare, risc mai scăzut de a face diabet, risc mai mic de cădere și de fractură de șold. De asemenea, exercițiile fizice după 50 de ani te ajută să dormi mai bine, să ai o memorie pe termen scurt mai bună, să rămâi la o greutate mai sănătoasă și să ai un risc mai scăzut de a dezvolta depresie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR ODC

Indiferent de vârsta pe care o ai, niciodată nu este prea târziu să te apuci de un sport sau să începi, pur și simplu, să faci mișcare. Dacă n-ai mai avut activitate fizică de mulți ani, și mai ales dacă suferi de anumite boli cronice, e indicat să ceri sfatul medicului, deoarece anumite forme de mișcare pot fi mai indicate, în timp ce altele ar trebui evitate.

Ce exerciții ar trebui să eviți după 50 de ani?

Antrenamentul la aparatul de extensie pentru picioare

Aparatele pentru extensie picioare implică împingerea unei bare groase cu picioarele în sus și în jos punând presiune deasupra gleznelor. Acest lucru ajută la întărirea mușchilor coapsei, numiți cvadricepși. Însă, pentru persoanele cu vârste de peste 50 de ani, acest tip de exercițiu pune stres inutil asupra zonei genunchiului, provocând multă uzură.

Extensii ale spatelui pe un scaun roman

Acest exercițiu implică întărirea spatelui prin aplecarea înainte (mișcarea se face din talie) cu coapsele sprijinite pe aparat, folosind mușchii spatelui inferior pentru a te ridica. Acest tip de exercițiu poate fi problematic dacă suferi de instabilitate a zonei lombare sau o îngustare a măduvei spinării numită stenoză.

Tragerea în sus și în jos a unei bare prin spatele gâtului

Pentru a-și antrena spatele și bicepșii, unele persoane plasează o bară în spatele capului și de acolo ridică și coboară bara respectivă. Practic, când te așezi la acest aparat de fitness trebuie să te apleci înainte și să tragi în jos de o bară prin spatele gâtului. Aceste exerciții pun mult stres pe partea din față a umerilor, ceea ce ar putea provoca leziuni. Dacă ai împlinit 50 de ani și ții neapărat să lucrezi la acest aparat, e mai bine să tragi de bară în fața gâtului, nu în spate.

Exercițiile pliometrice

Aceste antrenamente implică diverse tipuri de sărituri și pot fi bune pentru creșterea forței, dar pot fi problematice dacă nu le faci corect sau dacă nu ai suficientă forță musculară. Dacă vrei să încerci exerciții pliometrice, alege o intensitate mai mică pentru sărituri. Cheia este să găsești un echilibru, pentru ca aceste exerciții fizice să îți fie și utile și să nici nu te rănești în timpul lor.

Ridicarea halterei

Exercițiile fizice cu haltera sunt mai puțin indicate după vârsta de 50 de ani, deoarece pot pune mult stres pe umeri și pe coafa rotatorilor. Leziunile manșetei acestor zone sunt frecvente la persoanele peste 50 de ani, așa că ia în considerare înlocuirea acestui exercițiu cu ceva diferit.

Ridicarea ganterelor foarte grele

Ridicarea de greutăți este o modalitate excelentă de a dezvolta forța musculară, dar când ai peste 50 de ani nu există niciun motiv să te forțezi prea tare. Ia-ți gantere mai ușoare, potrivite pentru forța ta, cu care să poți face în siguranță 10 până la 12 repetări.
Sprintul

În timp ce creșterea intensității antrenamentelor fizice are o mulțime de beneficii pentru sănătate, sprintul te poate expune unui risc mai mare de accidentare atunci când ai peste 50 de ani. Cu cât alergi mai repede, cu atât ai un risc mai mare să te accidentezi. Dacă îți place să alergi, păstrează o viteză mai redusă.

Este adevărat, totuși, că fiecare om e diferit, deci unele persoane pot alerga cu ușurință după 50 de ani pentru că au făcut acest lucru de-a lungul a mai mulți ani și, deci, au o experiență și o rezistență crescută la această formă de mișcare. Însă, pentru majoritatea oamenilor, este mai potrivit un ritm mai lent și constant, în care pot alerga confortabil. 

Ce exerciții fizice sunt recomandate după 50 de ani?

Dacă ai trecut de 50 de ani, ia în calcul aceste exerciții care să te ajute să fii sănătos și în formă:

Mersul pe jos

Indiferent că faci o plimbare prin parc sau mergi în pas alert pe o bandă de alergare, să faci pași în fiecare zi este o modalitate excelentă de a te antrena după 50 de ani. Această formă de mișcare face inima să bată mai repede, fără a te extenua, și te ajută să îți dezvolți rezistența și forța fizică.

Mersul pe bicicletă

Fie că pedalezi pe afară, fie că utilizezi o bicicletă staționară acasă ori la sală, mersul pe bicicletă reprezintă o opțiune excelentă pentru a face mișcare. Acest tip de activitate fizică este blând pentru articulații și poate fi practicat fără multe costuri. Important este să găsești o viteză și o intensitate la care să te simți bine, iar în timp, te poți adapta pe măsură ce devii mai puternic.

Înotul și gimnastica în apă

Înotul este nu doar util pentru sănătatea fizică, ci și relaxant psihic. Dacă nu știi să înoți, poți încerca alte exerciții, cum ar fi aerobicul în apă. Efectuarea oricăreia dintre aceste activități îți poate antrena întregul corp și, în plus, te ajută să socializezi cu persoane care au același hobby ca tine.

Antrenamentul de forță

Exercițiile fizice de forță cresc densitatea musculară și osoasă. Genuflexiunile, folosirea benzilor de rezistență sau folosirea greutăților ușoare sunt toate opțiuni excelente. Pentru cele mai bune rezultate, antrenamentul de forță este recomandat de 2-3 ori pe săptămână.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Exercises to Avoid After 50
https://www.webmd.com/healthy-aging/exercises-to-avoid-after-50#2
Women’s Health - 14 Workouts for Over 50s and Seniors: Including Joe Wicks' Workouts for Seniors
https://www.womenshealthmag.com/uk/fitness/workouts/a31908597/workouts-for-over-50s/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0