Ce dulciuri oferim copiilor?

Nu e niciun secret că dulciurile nu sunt bune pentru bebeluși și pentru copii. Dar oare putem găsi o alternativă sănătoasă la aceste preparate nesănătoase?

Ce sunt dulciurile și de ce le plac copiilor?

Se spune că preferința pentru dulce este înnăscută. Se pare că gustul dulce amintește de gustul lichidului amniotic, în timp ce alții susțin că, de fapt, laptele matern ar sta la baza preferinței pentru dulce de mai târziu. Când se vorbește despre dulciuri, se face în general referire la produsele procesate, care conțin zahăr (bomboane, jeleuri, acadele, prăjituri, biscuiți, înghețată etc.), cumpărate sau făcute în casă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cele mai recente recomandări de la Asociația Americană a Inimii (AHA) spun că bebelușii și copiii mici nu ar trebui să primească dulciuri în primii 2 ani de viață. Și noile Orientări dietetice pentru americani spun că zahărul adăugat nu trebuie să existe în alimentația bebelușilor și copiilor mici în primele 24 de luni de viață.

Nu numai că introducerea alimentelor bogate în zahăr este legată de problemele de sănătate ulterioare la copii, în special carii dentare, diabet sau obezitate, dar aceste preparate dulci modelează și preferințele și alegerile alimentare.

De asemenea, nu sunt recomandate nici dulciurile sau produsele care conțin îndulcitori sintetici (zaharină, sorbitol, ciclamat etc), cofeină, cacao sau grăsimi în exces. În cazul copiilor mai mari de 3 ani, consumul de zahăr trebuie să fie, de asemenea, monitorizat și controlat.

Alimentele precum prăjiturile, bomboanele și cerealele cu zahăr și băuturile dulci precum sucul și băuturile răcoritoare sunt bogate în zahăr. Acesta nu este un nutrient de care copiii mici au nevoie. Îngrijorător este că dacă oferim copiilor dulciuri, micuții nu mai primesc necesarul de nutrienți importanți precum calciul și vitamina D și acizii grași Omega-3. Având în vedere că necesarul de nutrienți este vital în primii 2 ani de viață, nu ajută la nimic dacă hrănim organismul micuț al copilului cu dulciuri.

Ce efecte negative are consumul excesiv de zahăr asupra copiilor

Atunci când oferim copiilor zahăr în exces, pot apărea următoarele efecte nedorite:

  • Zahărul este transformat în grăsimi.
  • Apar cariile.
  • Este declanșată hiperactivitatea.

Când și cum oferim copiilor dulciuri?

În locul dulciurilor cu zahăr putem oferi copiilor noștri fie fructe, fie așa numitele dulciuri sănătoase. Dulciurile sănătoase sunt acelea care, pe lângă faptul că satisfac dorința de dulce, au și o valoare nutrițională importantă. Atunci când alegem să facem dulciuri în casă, putem opta pentru înlocuitori naturali ai zahărului sau ai altor ingrediente considerate nepotrivite pentru copil (de exemplu, făină albă sau conservanți, coloranți etc). 

Atunci când cumpăram dulciurile, este bine să citim lista ingredientelor, având în vedere că anumite alimente pot conține cantități importante de zahăr sau îndulcitori artificiali, cum ar fi fructele confiate, anumite produse pentru bebeluși, sucuri etc.

În ce moment oferim dulciuri copilului?

În ceea ce privește momentul în care oferim dulciuri copilului, părerile medicilor nutriționiști sunt diferite. De mici copii am tot auzit că desertul se mănâncă la sfârșitul mesei, după ce ne-am asigurat necesarul de substanțe nutritive, acest lucru fiind susținut de anumiți specialiști.  

Potrivit unui studiu mai vechi, copiii părinților care practică restricția alimentară, cum ar fi să permită desertul numai după ce au mâncat tot din farfurie la cină, prezintă semne de alimentație dezordonată (inclusiv incapacitatea de a se controla în privința alimentelor tentante ori consumul de alimente chiar și atunci când nu s-a instalat foamea). De asemenea, aceștia se pot confrunta cu tendința de a mânca mai multe alimente nesănătoase. 

Mai mult, o altă cercetare atrage atenția asupra faptului că restricționarea dulciurilor, în special, poate reduce consumul pe termen scurt, dar crește preocuparea față de dulciuri pe termen lung.  
Nu mâncăm dulciurile înainte de masă pentru că ne strică pofta de mâncare. Sunt însă nutriționiști care spun că dulciurile nu ar trebui consumate după masă, pentru că stomacul este ocupat cu digerarea mâncărurilor ingerate anterior, iar zahărul din dulciuri va fermenta până când acestea vor fi digerate.

Aceștia spun că este de preferat că desertul să fie servit ca o masă individuală pentru a nu fi afectată digestia. Un compromis ar fi ca dulciurile să fie servite la interval de cel puțin o oră după masa principală pentru a oferi timp suficient organismului să răspundă noii solicitări.

Oricare dintre variante ar fi cea pe care o preferați, este indicat să oferiți copilului o cantitate mică de dulce, care să fie și hrănitoare. Este recomandat ca dulciurile să fie consumate în prima parte a zilei, alimentele dulci producând energie, care va fi astfel consumată pe parcursul întregii zile. Este bine să ținem în casă și să mâncam și noi, adulții, dulciuri sănătoase pentru că micuții noștri să ne urmeze exemplul.

Exemple de dulciuri sănătoase

Pe lângă fructe proaspete, care pot satisface pofta de dulce, puteți oferi copiilor: bucăți de fructe înmuiate în miere sau sirop de arțar și tăvălite prin fulgi de cocos, semințe sau nuci măcinate, tot felul de budinci cu fructe, bomboane de nuci, biscuiți integrali sau cu fructe, înghețată de fructe, smoothie-uri, fructe coapte cu mirodenii, deserturi vegane, plăcinte făcute în casă.

Deserturi sănătoase, pe bază de fructe

Portocale cu scorțișoară

Ingrediente:

  • 1 lingură de zahăr de cocos
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • 4 portocale
  • 2 linguri de suc de portocale
  • 2 linguri de zeamă de lămâie

Taie fiecare portocale în 4-5 bucăți, după ce ai descojit-o în prealabil. Între timp, amestecă cele 2 linguri de suc de portocale cu zeama de lămâie, cu scorțisoară și cu zahărul de cocos. Pune apoi peste feliile de portocala toppingul preparat și servește desertul celor mici.

Banane caramelizate

Ingrediente:

  • 2 banane curățate de coajă
  • ½ lingură de unt
  • 3 linguri de zahăr brun
  • ¼ cană de suc de portocale
  • 1/8 linguriță de scorțișoară
  • 1 cană de iaurt înghețat/ înghețată de vanilie

Taie bananele pe lungime, în 2 bucăți. Topește untul într-o tigaie, la foc mediu. Pune zahărul brun peste unt, apoi așează jumătățile de banane deasupra. După 20 de secunde, adaugă sucul de portocale, precum și scorțișoara. Mai gătește încă 10 secunde, apoi întoarce bananele pe partea cealaltă. După încă 45-50 de secunde, scoate bananele și așază-le pe două farfurii, punând peste ele sosul rămas în tigaie. Se servește cu puțin iaurt înghețat sau înghețată de vanilie.

Ananas cu miere, pe grătar

Ingrediente:

  • 1 ananas tăiat felii
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingură de zeamă de lime
  • 4 linguri de fulgi de cocos

Ananasul se feliază fără să fie curățat de coajă. Se amestecă, într-un bol, mierea cu zeama de lime, apoi se unge fiecare felie de ananas cu acest amestec. Se încinge grătarul sau tigaia tip grill, apoi se coc feliile de ananas 3 minute pe fiecare parte. Se scot feliile de ananas pe o farfurie și se acoperă cu fulgi de cocos. E indicat să se servească imediat, înainte de răcire.

Nu oferi dulciuri copiilor ca recompense!

Evită să apelezi la mâncare sau la dulciuri ca recompensă sau încurajare pentru ca micuțul tău să consume toate alimentele din farfurie. Folosirea alimentelor cu zahăr sau bogate în calorii (de exemplu, bomboane, prăjituri sau înghețată) ca „delicii speciale” pentru un comportament cuviincios poate crește de fapt dorința copilului de a mânca astfel de alimente în viitor. Cercetările au arătat că copiii, în special băieții, au mai multe riscuri să consume diete bogate în grăsimi și carbohidrați atunci când alimentele sunt folosite ca recompensă pentru un comportament bun, deoarece ei asociază aceste alimente cu sentimente și experiențe pozitive.

Recompensele alimentare îi pot învăța pe copii să-și ignore indiciile naturale de foame și de sațietate, încurajându-i să mănânce atunci când nu le este foame. Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, atunci când copiii sunt recompensați cu dulciuri, ei pot decide că aceste alimente sunt mai bune sau mai valoroase decât alimentele care sunt de fapt sănătoase. Prin urmare, oferirea dulciurilor și gustărilor ca delicii speciale îi poate face pe copiii să le considere ca fiind foarte valoroase.

Cercetările arată că tiparele de alimentație și preferințele alimentare pe care le dezvoltă copiii în primii ani se mențin întreaga viață. În loc să-i oferi copilului dulciuri, încearcă o recompensă alternativă, cum ar fi o plimbare cu bicicleta în familie sau o plimbare în parc. O altă recompensă alternativă ar fi să-i permiteți copilului să aleagă un nou fruct sau o nouă legumă de la magazin, atunci când faceți cumpărături. Când copilul tău ajunge să aleagă ceva nou, pe care vrea să îl încerce, este mai probabil să fie mai receptiv când vine vorba să guste preparate noi.

Unele dintre cele mai bune alternative sunt cuvintele pozitive de încurajare și laudă pentru copilul tău. Expresiile precum „Sunt foarte mândră de tine” sau „Ce bine ți-a ieșit desenul!” nu numai că întăresc relațiile părinte-copil, dar întăresc și stima de sine a copilului tău.

Dacă în ciuda acestor recomandări copilul tău preferă dulciurile, în locul alimentelor sănătoase, și observi că a luat foarte mult în greutate, mergi la un control de specialitate. Obezitatea este foarte ridicată în rândul copiilor, iar aceasta nu trebuie ignorată de părinți. Mulți factori pot contribui la creșterea în greutate în exces, inclusiv alimentația nesănătoasă, comportamentul, genetica și administrarea anumitor medicamente.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Pediatrics - AHA: Limit children’s sugar consumption to 6 teaspoons per day
https://publications.aap.org/aapnews/news/7400?autologincheck=redirected
Centers for Disease Control and Prevention - About Overweight & Obesity
https://www.cdc.gov/obesity/about-obesity/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0