Ce alimente de post NU sunt sanatoase si trebuie evitate

Pe timpul postului, persoanele care îl urmează caută alternative pentru preparatele care conțin produse lactate, carne și ouă, care nu pot fi consumate în această perioadă de creștinii ortodocși care postesc. De multe ori însă, alimentele de post care înlocuiesc mâncarea „de dulce” pot fi nesănătoase.

Unele persoane care țin post caută să înlocuiască alimentele pe care le consumă de obicei cu unele vegetale, dar foarte procesate, în loc să se îndrepte spre alimente de post cât mai simple și naturale -  având în vedere că postul este, în sine, un gest de renunțare, dar și de forță interioară.

Nu spune nimeni să nu mănânci din când în când de-a lungul postului și un burger vegan, de exemplu, sau un crenvurșt vegetal, dar mesele de zi cu zi nu ar trebui să conțină preponderent acest gen de alimente.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce alimente de post NU sunt tocmai sănătoase?

Iată câteva alimente pe care nu îți recomandăm să le mănânci zilnic sau în exces:

Mezelurile vegetale

În general, mezelurile din carne sunt nesănătoase, mai ales dacă sunt consumate zi de zi, iar cele pe bază de proteine vegetale nu fac excepție. Salamul din soia, crenvurștii vegetali și alte produse similare nu trebuie consumate în exces în perioada postului, întrucât pot conține o mulțime de aditivi suspecți sau nocivi. Citește etichetele cu atenție și evită produsele care conțin tartrazină (E110), coșenilă (E120), roșu ponceau (E124), glutamat de sodiu (E621) și alte E-uri toxice sau suspecte.

Pateul vegetal

Bogat în E-uri, grăsimi nesănătoase, gluten, amidon și sare în exces, pateul vegetal din comerț ar trebui evitat în perioada postului. Acesta poate fi, însă, înlocuit cu succes cu pateul făcut acasă, din leguminoase și legume (din boabe de soia, năut, ciuperci etc.) și alte ingrediente sănătoase.

Alimentele semipreparate

Semipreparatele, fie ele și de post, tot nu sunt o alegere alimentară bună. Acestea conțin o cantitate foarte mare de grăsimi nesănătoase, sare, precum și conservanți. Evită pe timpul postului și nu numai alimentele congelate, precum orezul cu legume la pungă (congelate) sau paella cu fructe de mare ori șnițelele de soia semipreparate.

Chipsurile din legume

Chiar dacă alegi chipsurile din morcov sau sfeclă în locul celor de cartofi, despre care știi deja că nu sunt bune pentru consum regulat, tot de ingrediente nesănătoase vei avea parte. Acest tip de chipsuri conțin sare, zahăr și calorii în exces, și nici grăsimile nu sunt de neglijat. Mai degrabă, prepară-ți acasă asemenea chipsuri, pe care le poți coace la temperatură mare, după ce le asezonezi cu ierburi aromatice și puțin ulei de măsline.

Iaurtul de cocos

Iaurtul de cocos nu este neapărat nesănătos, însă acesta nu trebuie consumat în cantități mari și nici în fiecare zi, întrucât conține multe grăsimi saturate. Pe piață mai sunt și alte iaurturi vegetale, dar e bine să citești etichetele, cum spuneam, pentru a te asigura că nu au mai multe avantaje decât dezavantaje.

Deserturile vegane din comerț

Alte alimente de post nu tocmai sănătoase sunt deserturile vegane. De multe ori, deserturile vegane din comerț conțin o serie de ingrediente nesănătoase, astfel încât să aibă textura dorită. Din nou recomandarea noastră este să citești întotdeauna eticheta produselor cumpărate și să alegi cu mare atenție produsele pe care le pui în coșul de cumpărături.

Sandvișurile cu falafel

Mai ales în perioada postului, sandvișuri cu falafel din comerț ar trebui evitate, întrucât chiftelele de năut sunt prăjite în mult ulei și pot conține o serie de ingrediente nesănătoase. Dacă vrei neapărat să mănânci un asemenea sandviș, prepară-ți chiar tu, acasă, chiftelele de năut.

Ce alimente de post să consumi, astfel încât să îți păstrezi silueta și sănătatea?

Poți ține post cu alimente sănătoase, însă asta înseamnă, în primul rând, că ar trebui să mănânci mai multe preparate gătite de tine, mai puține mâncăruri de-a gata și gustări din comerț. 

Pateuri de leguminoase și legume

Pe lângă mâncarea gătită de post (supe, ciorbe, tocănițe, preparate la cuptor) îți mai poți face salată de vinete, pate de soia, pate de ciuperci, fasole bătută, cremă de linte și humus, care pot fi consumate la orice masă a zilei sau pe post de gustări.

Semințe și nuci coapte

De asemenea, semințele și nucile sunt alimente de post sănătoase, însă e bine să fie consumate crude sau coapte, nu prăjite. Acestea sunt bune pe post de gustare între mesele principale ale zilei. Mare atenție, însă, la cantitățile consumate, întrucât oleaginoasele au o densitate calorică mare, ceea ce înseamnă că te pot îngrășa dacă faci abuz. O cantitate potrivită pe post de gustare ar fi cât intră în căușul palmei.

Fructe și legume crude

Legumele crude sunt un alt aliat de preț pe timp de post, acestea fiind și baza pentru mâncăruri gustoase, și, alături de fructe, pot fi și gustări extrem de hrănitoare, însă cu o densitate calorică foarte mică. 

Cum poți consuma alimentele de post mai puțin sănătoase?

Dacă ai poftă de-a lungul postului să mănânci și alimente mai nesănătoase sau, pur și simplu, te afli într-un context social în care se mănâncă într-un fel anume și nu-ți poți respecta stilul ales de tine, nu te învinovăți. 

Dacă alegi, spre exemplu, un cârnat vegan la grătar, consumă-l împreună cu legume la grătar asezonate cu sos de usturoi, de exemplu. Sau, dacă ai poftă de un falafel, prepară aceste chiftele de năut acasă, la cuptor, nu le prăji. Consumă-le într-o lipie din făină integrală unsă cu humus și tahini și umplută cu felii de roșie, castrevete murat și pătrunjel tocat sau coriandru, după gust.

Un medic nutriționist te poate ajuta să-ți faci un plan alimentar corect

Dacă ești o persoană fără probleme de sănătate, poți mânca alimente de post fără probleme, dar dacă ai anumite boli, recomandarea noastră este să ceri sfatul medicului curant înainte de a urma postul. De asemenea, un medic nutriționist poate ajuta atât persoanele sănătoase, cât și pe cele care au anumite afecțiuni să îți facă un plan alimentar de post care să conțină suficiente alimente care să mențină senzația de sațietate și care să nu priveze organismul de niciun nutrient important.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Are Meat Substitutes Healthy?
https://health.clevelandclinic.org/are-meat-substitutes-healthy/
NIH - Plant-Based Meat Substitutes in the Flexitarian Age: An Audit of Products on Supermarket Shelves
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893642/
Studiul „Plant-Based Meat Substitutes in the Flexitarian Age: An Audit of Products on Supermarket Shelves”, Nutrients. 2019 Nov; 11(11): 2603, doi: 10.3390/nu11112603, autori: Felicity Curtain, Sara Grafenauer


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0