Beneficii pepene rosu - De ce sa consumi mai mult

Pepenele rosu este un fruct ideal de vara, deoarece ofera hidratare si este revigorant. Dintre toate fructele pe care le cunoastem, pepenele rosu este fructul care contine cea mai mare cantitate de apa.

pepene-rosu

Substantele nutritive din pepenele rosu

El ofera saruri minerale, evidentiindu-se prin continutul de magneziu si potasiu. In componenta lui gasim si licopenul, o substanta care joaca un rol important in neutralizarea radicalilor liberi. Licopenul se gaseste in toate fructele si legumele rosii. Pe langa magneziu si potasiu, pepenele rosu contine fibre, beta caroten si acid folic.

Articole Nutritie primul spatiu de bannere

Celor care sufera de retentie de apa din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arteriala ridicata) li se recomanda pepene rosu, pentru ca stimuleaza diureza. Trebuie sa se ia in considerare ca doua felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apa. Insa calitatile pepenelui rosu nu se opresc aici: este foarte important de stiut faptul ca el ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Beneficiile pepenelui rosu

  • hidrateaza si remineralizeaza, datorita continutului ridicat de apa;
  • are rol antioxidant, datorita licopenului pe care-l contine;
  • este ideal pentru scaderea in greutate;
  • ajuta la curatarea organismului de toxine;
  • stimuleaza diureza.


Asa cum bine stiti, pepenele se consuma crud, pe stomacul gol, nicidecum dupa masa. Insa, daca, de exemplu, aveti prea mult pepene in frigider si nu mai aveti pofta sa-l consumati ca atare, va puteti pregati un smoothie din pepene adaugand si alte fructe ori condimente (capsuni, zmeura, menta, ghimbir).

Astazi, insa, va provoc la o reteta inedita: Gazpacho exotic de pepene rosu!

Ingrediente:

  • 750 g de pepene rosu (miez)
  • 250 g rosii coapte
  • jumatate de catel de usturoi
  • bucata de ardei rosu
  • jumatate de ceapa
  • lingurita de otet de mere
  • un pahar de apa (depinde cat de consistent va place)
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 1 varf de sare

Mod de preparare:

Amestecam toate ingredientele in blender, mai putin uleiul. Acesta il adaugam la sfarsit, putin cate putin. Inainte de a servi Gazpacho-ul exotic de pepene, il lasam la frigider cel putin 1 ora, pentru a se raci. Se consuma rece. Inainte de servire, putem adauga si doua sau trei cuburi de gheata. Sa aveti pofte racoroase!

Valori nutritionale pepene rosu

1 cana (152 de grame) de pepene rosu, taiat cubulete, contine:

  • 43 de calorii
  • 0 grame de grasimi
  • 2 miligrame de sodiu
  • 11 grame de carbohidrati (dintre care 9 grame de zahar)
  • 1 gram de fibre.


1 cana de pepene rosu iti va oferi urmatoarele procente de vitamine (doza zilnica recomandata):

  • 17% de vitamina A
  • 21% de vitamina C
  • 2% fier
  • 1% calciu.


Totodata, pepenele rosu contine tiamina (sau vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), vitamina B6, acid folic (sau vitamina B9), acid pantotenic (sau vitamina B5), magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, colina, licopen si betaina. Potrivit expertilor de peste hotare, pepenele rosu contine mai mult licopen decat oricare alt fruct sau alta leguma.

Cum consumi pepenele rosu

Deoarece pepenele este atat de delicios, el poate fi cu usurinta inclus in orice dieta. Ia in considerare urmatoarele ponturi:

  1. Seminte prajite - scoate semintele din pepene si prajeste-le in cuptor, 15-20 de minute, pentru a obtine o gustare delicioasa, pe care o poti face in avans. Incearca sa adaugi doar putina sare, dupa gust.
  2. Bautura delicioasa la blender - pune miezul de pepene rosu si cateva cuburi de gheata intr-un blender, pentru a obtine o bautura rece si racoritoare, care te va hidrata dupa exercitiile fizice sau dupa o zi petrecuta la soare.
  3. In salata - da un strop de gust si de culoare unei salate, adaugand putin miez de pepene rosu, frunze de menta si mozzarella proaspata, asezate pe un pat de frunze de spanac. Stropeste totul cu un dressing cu otet balsamic.

 

Beneficii pentru sanatate ale pepenelui rosu

Benefic pentru sanatatea inimii pepenele rosu contine cantitati mari de licopen, care protejeaza celulele si scade riscul de boli cardiovasculare. Un studiu publicat in Jurnalul American pentru Hipertensiune a dezvaluit faptul ca extractul de pepene rosu scade tensiunea arteriala in randul persoanelor supraponderale.

Pepenele rosu contine, de asemenea, si arginina, care reduce acumularea grasimilor in exces si imbunatateste circulatia sanguina.

Proprietati antiinflamatoare – licopenul din pepenele rosu este cel care ofera acestui fruct proprietati antiinflamatoare. Reducerea inflamatiei este benefica in special pentru cei care sufera de artrita.

Hidrateaza – pepenele hidrateaza organismul, iar hidratarea este extrem de importanta, mai ales pe timpul verii. Mai mult decat atat, zeama pepenelui contine cantitati mari de electroliti, de asemenea foarte importanti pentru mentinerea hidratarii si pentru prevenirea insolatiei.

Imbunatateste digestia – pepenele rosu este bogat in fibre, ceea ce inseamna ca digestia este facilitata de consumul de pepene rosu.

Benefic pentru piele si par – pepenele rosu contine vitamina A din belsug, iar aceasta este eficienta in mentinerea pielii si parului hidratate. Totodata, vitamina A stimuleaza regenerarea celulelor de colagen si elastina.

Previne cancerul – datorita continutului ridicat de antioxidanti, pepenele rosu este eficient in prevenirea cancerului. Licopenul s-a dovedit a fi eficient in special in prevenirea cancerului de prostata.

Imbunatateste performantele atletice – zeama de pepene rosu reduce rigiditatea musculare si previne aparitia febrei musculare a doua zi dupa un antrenament intens, care solicita musculatura foarte tare. Intrucat circulatia este imbunatatita de aminoacizii precum arginina, sportivul poate scapa de febra musculara daca mananca in mod constant pepene rosu atunci cand se antreneaza.

Beneficii coaja de pepene

Specialistii in nutritie sustin ca nici coaja de pepene nu ar trebui sa fie neglijata intrucat consumul acesteia are, de asemenea, o multime de beneficii pentru organism. Coaja de pepene contine nutrienti precum: vitamina C, vitamina B6, fibre, potasiu si citrulina.

Articole Nutritie al doilea spatiu de bannere

Citrulina este un antioxidant care protejeaza organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Coaja de pepene rosu contine cantitati mai mari de citrulina decat pepenele rosu propriu-zis.

In cazul in are te intrebi cum poti consuma coaja de pepene rosu, iata cateva idei:

  • Coaja de pepene rosu murata
  • Suc din coaja de pepene rosu
  • Smoothie cu coaja de pepene rosu
  • Salata din coaja de pepene rosu


Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0