Aluat de pizza făcut în casă - sfaturi utile

Nu contează dacă ai decis să faci o pizza margherita, o pizza quatro fromagi sau o pizza cu fructe de mare, oricum va trebui să începi cu aluatul.

Desigur, dacă nu ai timp suficient, aluatul de pizza gata pregătit este o soluție acceptabilă, dar sincer, pentru gust, merită să îți iei câteva minute și să îți acoperi degetele cu făină, mai ales că rețeta pentru aluatul de pizza făcut în casă este foarte simplă. În plus, poți chiar să îi inviți și pe cei mici să ia parte la această activitate, le va plăcea să-și „murdărească” mâinile.

Ingredientele pentru aluatul de pizza pentru o pizza de dimensiune mare:
- 250 g făină de grâu, tip 00
- 3 linguri de ulei de măsline (opțional, pentru iubitorii de aluat cu adevărat crocant)
- 1 linguriță rasă de sare
- 15 ml de apă călduță
- 1 plic de drojdie deshidratată sau 20 g de drojdie proaspătă (pe care o găsești în supermarketuri) diluată în puțină apă caldă

Pregătirea unui aluat de pizza bun

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pasul 1: Amestecă făina și sarea cu o lingură de lemn. Adaugă drojdia, frământă, apoi toarnă apa calduță și amestecă din nou. O frământare bună poate dura o jumătate de oră fără nicio problemă (și o să fie mai eficientă decât exercițiile speciale pentru brațe de la sala de fitness).

Pasul 2: Dacă te decizi să adaugi ulei, acum este momentul să frămânți aluatul din nou timp de 5 minute bune, până când este omogen și se dezlipește de pe marginile recipientului.

Pasul 3: Acoperă cu un prosop, lasă aluatul să crească într-un loc cald (introdu recipientul în cuptorul preîncălzit la 30° C și apoi oprit sau pune-l pe un calorifer în timpul iernii) până când își dublează dimensiunea. Este important să lași aluatul să crească minimum 1 oră.

Pasul 4: Preîncălzește cuptorul. Presară făină pe suprafața de lucru, întinde aluatul sub forma unui disc cu mâinile sau cu sucitorul. Așează-l pe placa de copt acoperită cu hârtie de pergament. Garnisește pizza după dorință și bagă la cuptor.

Sfaturi pentru o pizza și mai bună

  • Lasă aluatul tău să se odihnească și mai mult, 6 ore, pentru ca să "crească" cât mai mult;
  • Pentru a activa mai repede drojdia, poți adăuga un vârf de zahăr;
  • Poți amesteca diverse sortimente de făină (din ce în ce mai multe pizzerii folosesc puțină făină integrală în aluatul lor de pizza, de obicei de la un sfert până la o treime).

Coacere pizza

  • Într-un cuptor normal, 250° C (sau mai mult dacă cuptorul o permite), 10-15 minute cu monitorizare.
  • Într-un cuptor cu lemne cu foc foarte fierbinte, unde căldura poate ajunge la 400° C, timpul de coacere va fi mult mai scurt, 2 minute vor fi suficiente.

Alte variante pentru aluatul de pizza

  • Pentru un gust original, înlocuiește 1/3 din apă cu vin alb și adaugă oregano. Aromatizează cu busuioc (sau altă plantă), condimente, pudră de usturoi și muștar.
  • Folosește-te de mașina de făcut pâine: este acolo pentru a frământa!
  • O rețetă expres: înlocuiește apa cu 1 iaurt și folosește praf de copt.
  • Pentru "Pan Pizza" (copt într-un vas de fondue): pune laptele în loc de apă, textura va fi ușor brioșă. Unge cu ulei vasul bine înainte de a găti!

Cum să păstrezi aluatul?

Păstrează aluatul de pizza la rece într-un bol acoperit. Poate fi, de asemenea, înghețat: întins pe hârtie de pergament și apoi rulat, înainte de a-l ambala într-o pungă de plastic.

Cele mai frecvente toppinguri pentru pizza:

Margherita: suc de roșii aromat, mozzarella, oregano și busuioc proaspăt.
Quatro formagi: suc de roșii sau cremă de brânză proaspătă, mozzarella și alte 3 brânzeturi. Cel mai adesea: brânză de capră, gorgonzola și parmezan.
Hawaian: suc de roșii, mozzarella, șuncă și bucăți de ananas.
Fructe de mare: sos de roșii, fructe de mare, usturoi și pătrunjel (fără brânză).
Quattro Stagioni: mozzarella și sos de roșii, șuncă, ciuperci, anghinare și măsline negre (fiecare ingredient trebuie pus pe sfertul său de aluat).
Vegetariană: mozzarella și roșii, ardei, vinete și dovlecel tăiat fășii sau rondele subțiri, toate prăjite înainte.
Pizza Pepperoni: pe lângă sos de roșii și mozzarela, specific pentru acest fel de pizza este salamul picant care se numește Pepperoni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.aufeminin.com/recettes/la-pate-a-pizza-s637666.html
https://www.marmiton.org/recettes/recette_pate-a-pizza-epaisse-et-moelleuse_58761.aspx
https://cuisine.journaldesfemmes.fr/recette/319850-pate-a-pizza-express

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0