Alimente permise in Boala de reflux gastroesofagian

Persoanele ce sufera de reflux gastroesofagian au simptome diferite, in functie de tipul de aliment consumat. Astfel, pentru a putea identifica factorii alimentari si de stil de viata declansatori ai simptomelor bolii, se recomanda pastrarea unui jurnal alimentar.

Cereale si fainoase. Paine, chifle, lipie si cereale integrale cu continut scazut de grasimi, fara seminte sau fructe uscate, biscuiti cu continut scazut de grasimi, orez, orz, ovaz, taitei, spaghete, macaroane si alte paste.

Lactate cu continut redus de grasimi, lapte preparat cu fainos, fulgi de ovaz, gris, fidea, orez, branzeturi degresate, putin sarate, nefermentate: urda, cas, branza de vaca moale, braza tofu.

Carne slaba de pasare (pui, curcan fara piele), peste proaspat sau congelat, conserve in apa, in general orice tip de carne slaba, putin condimentata.

Oua fierte moi sau ochiuri in apa.

Legume proaspete, conservate prin congelare, zarzavaturi si legume tinere (fasole verde, mazare, dovlecei, spanac, salata verde, etc) cartofi copti, fierti sau piure, gatite fara grasimi.

Fructe proaspete, congelate, conservate in compot, cu exceptia citricelor si a celor cu coaja lemnoasa (nuci, alune, migdale, fistic).

Grasimi - unt proaspat, nesarat, uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece, sosuri cu continut redus de grasimi si putin condimentate. Se va adauga ulei sau unt dupa prepararea termica a alimentelor.

Zahar in cantitate redusa, prajituri de casa cu aluat uscat sau fiert, budinci de gris sau orez, miere naturala, jeleuri, gem fara seminte, gelatina de fructe, bezele, serbet.

Bauturi - apa minerala plata, ceaiuri de plante

Condimente, ierburi aromate - patrunjel, marar, leustean, tarhon, cimbru, chimen, dafin, scortisoara, enibahar, anason, cuisoare, mancaruri putin condimentate, mustar si otet cu moderatie.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0