Făina de vinete: cum o prepari și cum slăbești cu ajutorul ei

Făina din vinete este foarte sănătoasă și te poate ajuta să pierzi în greutate, având un mare potențial de a reduce colesterolul. În plus, făina de vinete, îmbunătățește mult tranzitul intestinal.

Vinetele (Solanum melongena L.) sunt a treia solanacee de importanță horticolă din lume, după cartof și tomate. În ultimii ani, vinetele au devenit mai importante datorită caracteristicilor sale nutriționale, în principal pentru că sunt o sursă bună de fibre și de compuși antioxidanți. Consumul de fibre alimentare a fost asociat cu un risc mai mic de apariție a mai multor boli, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea și tulburările gastrointestinale. Ingerarea de compuși fenolici este, de asemenea, legată de beneficii pentru sănătate datorită proprietăților antiinflamatorii, antivirale și antimutagene.

Această făină este o alternativă foarte sănătoasă pentru a îmbogăți ingredientele fade cu o valoare nutritivă mai mare, ajută la arderea grăsimilor și reduce pofta de mâncare. Principalele sale avantaje sunt:

  • Ajută la accelerarea tranzitului, deoarece are un conținut crescut în fibre, care facilitează eliminarea mai rapidă a conținutului intestinal.
  • Scade lipidele din sânge, deoarece fibrele conținute se leagă de grăsimile consumate și astfel, sunt eliminate. Antocianii prezenți în coaja vinetelor reduc trigliceridele și colesterolul LDL (rău) și cresc lipoproteinele HDL (colesterolul bun).
  • Îmbunătățește funcția hepatică, deoarece are acțiune detoxifiantă a acestui organ.

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • Are un conținut ridicat de antioxidanți, capabili să neutralizeze radicalii liberi și oxidarea celulară.
  • Previne bolile - vinetele au potențialul de a oferi beneficii pentru sănătate, asociate cu prevenirea sau reducerea riscului de apariție a unor boli cronice precum diabetul, hipertensiunea și cancerul. În plus, are luteină, zeaxantină și beta-criptoxantină, substanțe care reduc degenerarea musculară legată de vârstă, cataracta și bolile cardiovasculare.
  • Este bogată în carotenoizi, iar includerea în dieta copiilor poate ajuta la reducerea deficienței de vitamina A.

Această făină poate fi utilizată în curele de slăbire, înlocuind făina de grâu în unele rețete. Vinetele au doar 25 kcal pe unitate (100 de grame), fiind un aliat de nădejde pentru cei care sunt la dietă. Bineînțeles, acest gest fiind dublat și de respectarea unui aport de zaharuri scăzut și exercițiile fizice. 

Potrivit USDA (Departamentul de Agricultură al SUA), vinetele au un conținut ridicat de apă, nu au aproape deloc grăsimi și sunt o sursă de vitamine, magneziu, fosfor, cupru, fibre alimentare, acid folic, potasiu și mangan.

 


Cum se prepară făina din vinete

Prepararea făinei de vinete este foarte simplă și se poate face acasă, fără nicio dificultate.

Se folosesc 3 vinete mari. Acestea se curăță de coajă și se feliază subțire, aproximativ 4 mm grosime și se introduc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Se lasă în cuptor timp de câteva minute pentru a se deshidrata complet, dar fără a se arde. Când sunt uscate, ar trebui să se fărămițeze ușor și se bat cu un mixer sau se pun în blender pentru a se transforma în praf. Se cerne apoi și este gata de utilizare.

Făina poate fi depozitată într-un recipient curat și uscat. Întrucât nu conține gluten poate fi conservată fără probleme timp de aproximativ o lună.

Cum se folosește făina de vinete

Făina de vinete poate fi adăugată la iaurt, sucuri, supe, salatele pentru regim, dând senzația de plenitudine mai ușor. Consistentă și cu un gust plăcut, reduce și absorbția grăsimilor. Nu are o aromă puternică, are puține calorii și poate fi, de asemenea, adăugată la preparate calde, gătite simplu, cum ar fi orezul sau fasolea verde, ideale în curele de slăbire.

Se recomandă să se consume 2 linguri de făină de vinete pe zi, care este echivalentă cu 25 până la 30g.

Rețeta de pâinică hipocalorică cu făină de vinete

Poți înlocui pâinea sau alte surse de făinoase cu gluten cu această pâinică delicioasă și sățioasă din făină de vinete. Din aceasta poți mânca câte o felie, dimineața și la prânz, sau la gustarea de dupămasă, cu puțin iaurt degresat. Poate fi ținută la frigider și prăjită sau reîncălzită înainte de masă.

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 1 cană făină de vinete
  • 1 cană amidon de porumb
  • 1/2 cană de zahăr brun sau zahăr de cocos
  • 3 linguri de unt
  • zeamă de la o portocală
  • coaja de portocală rasă
  • praf de copt 1 lingură.

 

 

Preparare

Se bat ouăle, zahărul și untul. Apoi se adaugă amidonul de porumb și făina de vinete și se amestecă bine. Treptat, se adaugă sucul de portocală, coaja și în cele din urmă, drojdia.

Cuptorul se încălzește în prealabil la 180 de grade și se toarnă compoziția într-o tavă unsă și presărată cu făină. Se lasă timp de aproximativ 30 de minute.
Informații nutriționale

Lista de mai jos indică valoarea nutritivă pentru 1 lingură de făină de vinete (10g):

  • Energie 25 de calorii
  • Proteine ​​1,5 g
  • Grăsimi 0g
  • Carbohidrați 5,5 g
  • Fibre 3,6 g
  • Fier 3,6 mg
  • 16 g de magneziu
  • Fosfor 32 g
  • Potasiu 256 mg

Dieta de trei zile cu făină de vinete

Ziua #1

Dimineața: o felie de pâinică din făină de vinete cu o cutie de brânză de casă sub 5% grăsime, și un ceai.

Prânz: somon simplu la cuptor sau la plită (poți varia cu orice alt tip de pește) cu garnitură de salată verde, leurdă, ceapă verde, ridichi, o lingură de făină de vinete, o linguriță de suc de lămâie, două lingurițe ulei de măsline și piper.

Seara: un iaurt slab, cu o lingură de făină de vinete.

Ziua #2

Dimineața: ou ou fiert moale, o felie de pâinică din făină de vinete, un ceai sau o cafea neândulcite.

Prânz: curcan la grătar cu garnitură de salată de fasole verde păstăi, fiartă cu usturoi, după fierbere se adaugă mărar proaspăt, ulei de măsline și o lingură de făină de vinete.

Seara: o felie de pâinică de vinete și un ceai de tei.

Ziua #3

Dimineața: suc dintr-un castravete fără sâmburi, o jumătate de tulpină de țelină, un sfert de lămâiță (lime) și o lingură de făină de vinete; se pot adăuga după gust puțină sare și piper, o felie de pâinică de făină de vinete.

Prânz: mușchi de vită la grătar cu garnitură de orez integral, fiert, cu 4 ciuperci și ulei de măsline, la sfârșit se adaugă chiveș mărunțit, o lingură de făină de vinete și pătrunjel proaspăt.

Seara: un iaurt cu o lingură de făină de vinete.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Eggplant Flour Addition in Cookie: Nutritional Enrichment Alternative for Children” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222506/ 
“Effect of Eggplant Flour ( Solanum melongena L.) associated with hypoenergetic diet on antioxidant status in overweight women - a randomised clinical trial” - https://www.researchgate.net/publication/331402990_Effect_of_Eggplant_Flour_Solanum_melongena_L_associated_with_hypoenergetic_diet_on_antioxidant_status_in_overweight_women_-_a_randomised_clinical_trial 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0