Dieta Oshawa: 3 retete care te ajuta sa slabesti

Dieta Oshawa sau macrobiotică este o dietă bazată în mare parte pe cerealele precum orezul, meiul sau hrișca. În cantități mai mici, sunt permise și legumele.

Dieta macrobiotică a fost dezvoltată pentru prima dată de un filozof japonez pe nume George Ohsawa. El credea într-o abordare holistică a sănătății care încorporează multe aspecte ale stilului de viață, de la dietă și exerciții fizice până la meditație și chiar energia „yin și yang” a anumitor alimente.

Macrobiotica se concentrează pe alegerea produselor organice, cultivate local și de sezon. În general, dieta macrobiotică este împărțită după cum urmează:

  • Aproximativ 40-60% dintre alimente sunt cereale integrale, cum ar fi orezul brun, orzul, ovăzul, hrișca;
  • Aproximativ 20-30% dintre alimente sunt fructe și legume;
  • Aproximativ 10% – 25% dintre alimente sunt fasole și produse din fasole, cum ar fi tofu, miso și tempeh, precum și legume de mare, precum algele marine.

Unii oameni includ, de asemenea, cantități mici de murături și legume fermentate, nuci, semințe și ocazional puțină carne sau pește. Susținătorii dietei macrobiotice cred că respectarea acestui plan alimentar poate ajuta în lupta cu anumite boli cronice, inclusiv cancer. Cu toate acestea, specialiștii afirmă că nu există dovezi că dieta Oshawa sau macrobiotică tratează sau vindecă cancerul și avertizează că poate avea efecte nocive.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Principiul pe care funcționează dieta Oshawa constă în curățarea organismului de toxine prin consumul unor alimente 100% sănătoase. Fiind o dietă slab calorică, dar și în mare parte vegetală, aceasta permite scăderea în greutate, precum și reducerea nivelului de colesterol din sânge, fiind recomandată persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Dieta Oshawa nu trebuie ținută pe perioade îndelungate întrucât pune sănătatea în pericol, crescând riscul de anemie sau de malnutriție. Indiferent de perioada pentru care alegi să urmezi această dietă, este recomandat să te consulți cu medicul tău în prealabil, pentru a te asigura că nu te expui niciunui risc.

Dieta macrobiotică are și recomandări de stil de viață, printre care:

  • Mănâncă numai când îți este foame și bea doar când îți este sete;
  • Mestecă bine alimentele până când acestea se lichefiază înainte de a le înghiți;
  • Folosește numai materiale naturale, cum ar fi lemnul, sticla și porțelanul, pentru a găti și depozita alimentele;
  • Evită cuptoarele cu microunde și plitele electrice;
  • Evită băuturile cu cofeină sau băuturile alcoolice
  • Pregătește-ți mâncarea într-un mediu calm și liniștit;
  • Nu ar trebui să iei pe perioada dietei Oshawa suplimente de vitamine sau minerale;
  • Nu consuma alimente procesate sau alimente cu coloranți, arome sau conservanți artificiali.

Pentru a urma corect o dietă macrobiotică, trebuie să fii strict cu privire la ceea ce mănânci și la felul în care gătești alimentele.

Care sunt beneficiile dietei macrobiotice (Oshawa)?

Macrobiotica nu este atât o „dietă”, cât un sistem de stil de viață – pur și simplu, este mai puțin despre controlul greutății și mai mult despre crearea unui stil de viață echilibrat.

Dacă scopul tău este să scapi de kilogramele nedorite, atunci prin adoptarea unui stil macrobiotic de a mânca este probabil să slăbești, dar ai grijă să nu înlocuiești alimentele bogate în proteine cu prea mulți carbohidrați. Carbohidrații cu amidon precum cerealele și orezul sunt ușor de consumat în exces. 

Cercetările sugerează că regimul alimentar macrobiotic are un efect pozitiv asupra sănătății inimii, studiile raportând, de asemenea, scăderea lipidelor din sânge și a colesterolului, plus beneficii în gestionarea tensiunii arteriale. Acest lucru se datorează, în parte, naturii pe bază de plante, cu conținut scăzut de grăsimi și bogate în fibre a planului alimentar.

Aspectele dietetice ale dietei Oshawa sunt, de asemenea, benefice pentru cei cu diabet zaharat de tip II, precum și pentru cei non-diabetici care suferă de hipoglicemie reactivă – adică au niveluri extrem de scăzute ale zahărului din sânge la aproximativ patru ore după masă.

Care sunt aspectele negative ale dietei macrobiotice (Oshawa)?

Pentru tineri, vârstnici și pentru persoanele care sunt bolnave sau care au fost diagnosticate cu o boală cronică, cum ar fi cancerul, respectarea unei diete stricte care restricționează anumite grupe de alimente poate limita sever aportul de nutrienți. Studiile au arătat că anumite minerale și vitamine pot fi limitate, inclusiv calciul, fierul, vitaminele B12 și D, precum și proteinele. Pentru cei care sunt deja slabi și posibil subponderali, o dietă restrictivă ca aceasta poate să nu ofere variația și caloriile necesare pentru a susține recuperarea, iar pentru persoanele sănătoase, în special copiii, un regim strict le poate limita creșterea și dezvoltarea.

Acestea fiind spuse, există câteva părți ale dietei macrobiotice care pot fi de ajutor, atâta timp cât sunt aplicate într-o manieră mai puțin restrictivă. Consumul de mai multe fructe și legume și reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi poate avea un efect pozitiv pentru sănătatea inimii și chiar pentru reducerea riscului de anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, este posibil să beneficiezi de toate acestea și dacă urmezi o dietă sănătoasă, echilibrată.

Care sunt efectele pe termen lung ale dietei macrobiotice?

După cum am menționat mai sus, persoanele care urmează o dietă macrobiotică pentru o perioadă lungă de timp pot să aibă tensiune arterială scăzută și un risc redus de boli de inimă. Diabeticii, dar și cei care au probleme cu glicemia pot beneficia de pe urma acestei diete, în gestionarea nivelurilor de glucoză din sânge.

Acest plan alimentar poate fi util, pe de o parte, și pentru femei, deoarece cele care urmează o dietă macrobiotică par să aibă un nivel moderat redus de estrogeni circulanți, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân. Acest efect se datorează probabil faptului că dieta este bogată în cereale integrale, de care pot beneficia și femeile aflate în postmenopauză. Cereale integrale furnizează organismului compuși esențiali pentru sănătate, în special fito-estrogeni și lignani, care pot ajuta la menținerea sensibilității la insulină și la controlul greutății după menopauză.

Pe de altă parte, pentru alții, în special pentru copii și adulții tineri, carențele nutriționale asociate pot avea un impact asupra sănătății generale și asupra creșterii pe termen lung, deși studiile specifice sunt limitate. Astfel de efecte negative pot depinde de cât de strict urmează un individ principiile dietetice macrobiotice.

Iată câteva rețete de bază pentru persoanele care țin dieta Oshawa!

Mei fiert

Ingrediente:

  • 1 cană de mei
  • 3 căni de apă
  • 1/8 linguriță de sare de mare

Spală bine meiul, apoi scurge apa. Pune apa la fiert, adaugă sarea apoi meiul și acoperă oala. Fierbe, la foc mic, 25-30 de minute apoi oprește focul și servește meiul.

Hrișcă fiartă

Hrișca este extrem de gustoasă dacă este gătită în mod corect. Aceasta nu necesită spălare sau înmuiere. Poți coace hrișcă înainte de a o fierbe pentru a-i potența gustul.

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 căni de hrișcă
  • 4 căni de apă
  • 1/8 linguriță de sare de mare

Pentru a prepara hrișca, încinge o tigaie antiaderentă. Coace în ea cele două căni de hrișcă timp de 3-4 minute, apoi adaugă apă fiartă peste hrișcă și fierbe, la foc mic, încă 25 de minute.

Orez brun fiert

Orezul brun este ușor de preparat și poate fi servit fie ca atare, fie alături de legume. Este recomandat să fie lăsat la înmuiat înainte de gătire, însă poate fi gătit și fără să fie înmuiat înainte. Dacă nu ai timp pentru a-l înmuia, coace puțin boabele de orez în tigaie înainte de a le prepara pentru a le potenția aroma, pentru a le oferi o textură pufoasă, dar și pentru a dezactiva inhibitorii enzimatici.

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 2 căni de orez brun
  • 4 căni de apă
  • 1/8 linguriță de sare de mare

Spală și scurge orezul brun, apoi lasă-l la înmuiat în apa curată între 4 și 8 ore. Apoi adaugă sarea și pune oala la fiert. După ce îl fierbi o oră la foc mic, orezul brun este gata și poate fi servit. Este important ca, pe perioada în care ții dieta Oshawa, să consumi cantități mari de apă. Este permis și consumul de ceai de mentă, însă nu e indicat să depășești cantitatea de 3 căni de ceai pe zi.

Această dietă nu promite numai să te scape de kilogramele în plus, ci și de toxinele din organism. În timpul dietei e bine să se adopte un stil de viață activ, care să stimuleze arderile calorice și eliminarea grăsimilor. Plimbările în ritm alert, precum și practicarea unui sport, sunt recomandate.

Totuși, trebuie să știi că această dietă este prea strictă și limitează multe alimente sănătoase. Dacă alegi să urmezi această dietă, discută cu medicul de familie înainte. O dietă macrobiotică strictă nu ar trebui să fie urmată de sugari, copii sau de femeile care sunt însărcinate sau care alăptează.

Dacă ai acordul medicului de familie și în timpul dietei începi să te simți rău, mergi la un consult medical. Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer Research UK - Macrobiotic diet and cancer
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/macrobiotic
National Library of Medicine - Is there any research to prove that a macrobiotic diet can prevent or cure cancer?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11573754/
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0