9 alimente pe care sa le consumi mai rar pentru o silueta supla

Pentru a te menține în formă sau pentru a avea silueta mult visată nu e suficient doar să faci mișcare și să consumi alimente sănătoase. 

Este important ca în demersul tău să acorzi o mare atenție dietei pe care o adopți. De aceea, trebuie să știi și care sunt alimentele pe care e bine să le eviți sau să le consumi cu moderație. În acest sens, am pregătit pentru tine o listă cu câteva  alimente care ridică de obicei probleme, când ai un metabolism mai lent.

Alimente procesate

Carbohidrații rafinați, cum sunt cei din pâine albă, paste sau biscuiți, ar trebui evitați și chiar excluși din dietă, mai ales dacă îți dorești o siluetă suplă. De cele mai multe ori au și un conținut ridicat de zahăr, chiar dacă nu vorbim despre checuri și cozonaci, ci despre pâinea simplă. 

Încearcă mai bine pâinea și pastele tip graham, cu tărâțe sau din făină integrală. Nu sunt recomandate nici mezelurile și sucurile din comerț, preparatele de tip fast-food, pentru că au adaos foarte mare de zahăr, sare și diverși alți conservanți.

Carnea roșie

Obișnuiești să consumi des carne roșie? Persoanele care consumă carne roșie mai des de o dată pe săptămână se confruntă cu un risc mai ridicat de a avea probleme cardiace, atrag atenția specialiștii. Indiferent că vorbim despre carne de porc, vită sau miel, se pare că aceasta conține L-carnitina, o substanță corelată cu înfundarea arterelor. În plus, este mai greu de digerat, iar asta poate duce la probleme legate de greutate. 

Sarea

Reducerea drastică a consumului de sare e foarte importantă când vrei să ai o siluetă suplă. Nu e vorba doar despre sarea pe care o adăugăm noi în mod normal în mâncare, ci și de cea pe care multe alimente o conțin deja în cantități mai mari decât ne-am aștepta. La început ți se vă părea că mâncarea nu are gust, dar în timp vei învață să apreciezi gustul natural al alimentelor și al altor condimente.

Gălbenușurile

Majoritatea specialiștilor susțin că ouăle conțin foarte mult colesterol, mai exact un singur ou conține 186 mg de colesterol. Mulți medici, nutriționiști și antrenori de fitness o să-ți spună să reduci în special consumul de gălbenușuri. Mai nou, există și dovezi care spun că ficatul produce mai puțin colesterol în mod natural, dacă noi îl furnizăm prin hrană. Își reglează singur cantitatea pe care o produce.

Conform studiilor, doar 30% dintre cei care au consumat mai multe ouă întregi au avut nivelul colesterolului crescut ușor, deci consumul nu este atât de periculos pentru colesterol, cum se credea până acum, decât pentru cei aflați în grupurile de risc cardiovascular. 

Dar, în cazul în care vrei să slăbești , prea multe gălbenușuri îți vor da peste cap dieta. Optează în schimb pentru albușuri, care au extrem de puține calorii, niciun impact asupra grăsimilor din sânge și sunt foarte sățioase.

Lactatele degresate

Lactatele sunt greu de digerat și conțin de obicei destul de multe grăsimi. Unele persoane se confruntă cu intoleranță la lactoză, temporară sau permanentă, de aceea ar trebui să-ți faci analize de toleranță alimentară. Chiar dacă alegi variantele light, însă, nu înseamnă că silueta ta e în siguranță. 

Pentru a le da totuși gust, producătorii adaugă în locul grăsimilor scoase zahăr, mult mai nociv pentru organism decât grăsimea naturală din lactate. E valabil atât pentru iaurt, brânzeturi, lapte dulce, cât și pentru înghețatele din iaurt cu fructe, așa numitele froyo. Sună mai sănătos, dar de fapt e tot o varianta de răsfăț, care ar putea intra la categoria excepții.

Sucurile

Sucurile, băuturile carbogazoase și energizantele sunt foarte bogate în zaharuri adăugate, dar sărace în nutrienți de calitate. Consumul acestor băuturi adaugă calorii, având un efect nefast asupra siluetei. dietă. 

Specialiștii recomandă limitarea caloriilor din zaharurile adăugate la cel mult 10% din aportul zilnic total, adică aproximativ 12 lingurițe la o dietă de 2.000 de calorii. Aceste orientări dietetice mai precizează că o persoană Statele Unite ale Americii consumă în medie în jur de 17 lingurițe de zahăr adăugat pe zi. 

Aproape jumătate din acest zahăr provine din băuturi, inclusiv din ceaiuri și cafele îndulcite. Iar un studiu din 2015 arată o asociere între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și creșterea în greutate în exces la copii și adolescenți 1 - un motiv în plus pentru a evita astfel de băuturi. 

Zahărul

De pe lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți ca să ai o siluetă suplă se numără și prăjiturile, produsele de patiserie și deserturile prefabricate. Motivul e unul simplu: sunt foarte bogate în zaharuri adăugate, inclusiv fructoză. 

Un studiu din 2015 arată că participanții care au ingerat fructoză au experimentat o senzație de foame și o dorință mai mare de a mânca decât cei care au ingerat glucoză. De altfel, se cunosc de multă vreme repercursiunile pe care zahărul le are asupra organismului. Poate duce la instalarea diabetului, obezității, iar în rândul copiilor chiar și la suprastimulare.

Dulciurile și produsele de panificație conțin și grăsimi trans. Rezultatele unui studiu din 2016 pe șoareci sugerează că o dietă bogată în grăsimi trans poate crește riscul de obezitate 2

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), uleiurile parțial hidrogenate sunt sursa principală de grăsimi trans din alimentele procesate. De aceea cercetătorii sunt de părere că eliminarea Uleiurilor parțial hidrogenate din alimentele procesate ar putea preveni mii de atacuri de cord și decese în fiecare an. 

Chipsurile

Obișnuiești ca seara când te uiți la un film să ronțăi chipsuri? Dacă vrei să ai o siluetă de vis, stai departe de acestea. Chipsurile sunt adesea bogate în calorii și pot conține, de asemenea, grăsimi adăugate, sare și zahăr. 

Un studiu din 2015 efectuat în Brazilia a găsit o corelație pozitivă între consumul de „alimente ultraprocesate” și problemele cu greutatea. Poți include în dietă gustări mai sănătoase, precum morcovi cruzi sau țelina cu hummus sau o porție mică de nuci fără sare sau zahăr adăugate.

Orezul alb

Orezul alb are un conținut foarte scăzut de grăsimi, dar nici nu este bogat în nutrienți de calitate.  Potrivit unui studiu efectuat în Iran în 2016, există o legătură directă  între consumul de orez alb și obezitate la adolescente 3. Orezul alb are, de asemenea, un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că poate provoca postprandial o creștere a nivelului de zahăr din sânge. 
Orezul brun, quinoa și conopidă sunt alternative sănătoase pe care le poți include fără restricții în dieta ta. Aceste alimente sunt mai bogate în fibre alimentare, motiv pentru care pot da senzația de sațietate pentru mai mult timp. 

Fructe uscate confiate

Fructele proaspete conțin fibre și substanțe nutritive cu nenumărate beneficii pentru sănătate și sunt în general sărace în calorii. Spre deosebire de acestea, fructele uscate pot fi bogate în calorii. 

Deoarece conțin mult mai puțină apa, fructele uscate sunt o sursă concentrată de fructoză. De altfel, acestea conțin mai multe calorii și zahăr decât fructele proaspete. 

Așa că dacă ții dietă sau pur și simplu vrei să-ți menții silueta, evită fructe uscate „confiate”, pentru că pot conține la fel de mult zahăr ca și un baton de ciocolată. În schimb, poți consuma fructe proaspete: mere, pere, pepene.  

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://health.gov/sites/default/files/2019-10/DGA_Cut-Down-On-Added-Sugars.pdf
https://www.healthaffairs.org/doi/full/10.1377/hlthaff.2015.0434
1 Studiul „Differential effects of fructose versus glucose on brain and appetitive responses to food cues and decisions for food rewards”, publicat în 2015, autori Shan Luo, John R. Monterosso, Kayan Sarpelleh, and Kathleen A. Page
https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1503358112
2 Studiul „„Consumption of ultra-processed foods and obesity in Brazilian adolescents and adults”, publicat în 2015 în Preventive Medicine, autori Maria Laura da Costa, Martinez Steelea https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091743515002340
3 Studiul „White Rice Consumption, Body Mass Index, and Waist Circumference among Iranian Female Adolescents”, publicat în Journal of the American College of Nutrition, în 2014, autor Leila Azadbakh
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2015.1113902

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0