5 diete care te ajută să slăbești rapid însă NU au rezultate de durată

Există o serie de diete care te ajută să slăbești rapid, însă ale căror rezultate nu persistă în timp, kilogramele în plus întorcându-se rapid. Iată ce diete te ajută să obții silueta mult visată, însă numai pe termen scurt!

În general, dietele rapide sunt preferate de către persoanele care vor să scape de un surplus de kilograme, asta pentru că rezultatele vizibile le motivează pe acestea să continue cu dieta. Pe de altă parte, dietele care elimină kilogramele în plus treptat, în timp, pot face persoanele care țin dietă să își piardă motivația.

La fel ca în multe alte zone ale vieții, o pierdere în greutate sigură, de succes și durabilă este mai mult despre călătorie și mai puțin despre o destinație bazată pe o scară și un termen limită care se apropie rapid. Procesul este foarte important, iar cu răbdare, înțelegere, informare și prezență, înțelegi că un rezultat rapid oferă o satisfacție de moment, pe când rezultatele durabile sunt o satisfacție pe măsură.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dietele care te ajută să slăbești rapid, însă fără rezultate de durată

Dieta militară 

Cunoscută și sub denumirea de dieta soldatului, dieta militară promite să elimine până la 4,5 kilograme într-o singură săptămână. Această dietă este foarte restrictivă din punct de vedere caloric, de aceea kilogramele în plus au tendința de a reveni imediat ce se reia un plan alimentar obișnuit. Fiind o dietă săracă în proteine, aceasta sporește senzația de foame a celui care o ține, făcându-l pe acesta să aibă pofte de necontrolat la finalul dietei. În plus, rezultatele sale nu sunt de durată întrucât nu te încurajează să îți schimbi definitiv obiceiurile alimentare. Cele 4,5 kilograme de care scapi într-o săptămână nu sunt alcătuite în totalitate din grăsime, ci, în mare parte, din apa pe care organismul o elimină în timpul dietei, mai ales dacă suferi de sindromul retenției de apă. Nu uita că, în mod normal, dieta este dublată de mult exercițiu fizic, pe care militarii îl depun în timpul antrenamentelor. 

Dieta Dukan 

Dieta Dukan pune accentul pe consumul de proteine din carne, care mențin senzația de sațietate pe perioade îndelungate. De asemenea, dieta Dukan este săracă în carbohidrați, dar și în grăsimi. Potrivit specialiștilor, consumul de proteine și lipsa de carbohidrați pot cauza probleme precum durerile de cap sau probleme intestinale. De asemenea, riscurile dietei sunt îndreptate și către rinichi, care sunt forțați să muncească mai mult decât de obicei. Mai mult decât atât, studiile făcute în domeniu nu au reușit să confirme efectele pe termen lung ale dietei Dukan. În schimb, un studiu a concluzionat că sunt posibile multe anomalii nutriționale la femeile care urmează dieta Dukan bogată în proteine.

 

 

Dieta săracă în grăsimi 

Grăsimile, atunci când sunt consumate în cantități moderate, sunt benefice organismului. De pildă, grăsimile nesaturate sunt sănătoase pentru inimă și contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău din organism.

Dietele sărace în grăsimi descurajează consumul de alimente procesate, însă alternativele care înlocuiesc aceste alimente sunt adesea bogate în conținutul de sodiu și de zaharuri. În timpul acestei diete se consumă alimente cu un conținut scăzut de grăsimi, însă care conțin adesea zaharuri sau îndulcitori artificiali. Chiar dacă cel care ține o asemenea dietă reușește să slăbească pe timpul dietei din cauza restricționării calorice, kilogramele în plus vor reveni imediat după întoarcerea la un plan alimentar obișnuit.

Dieta cu oțet de mere 

Dietele de detox pe bază de oțet de mere sunt extrem de stricte și pot avea o serie de efecte negative precum creșterea acidității la stomac. S-a raportat că, oțetul de mere, provoacă sau agravează nivelurile scăzute de potasiu. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care iau medicamente care pot scădea potasiul (cum ar fi diureticele obișnuite luate pentru a trata hipertensiunea arterială). De asemenea, oțetul poate modifica nivelurile de insulină. Persoanele cu diabet ar trebui să fie deosebit de prudente în ceea ce privește o dietă bogată în oțet. Mai mult decât atât, după cele câteva zile de detox cu oțet de mere, senzația de foame poate fi mai greu de potolit, iar cel care ține dieta poate avea de-a face cu o creștere a apetitului ce vine la pachet cu kilograme în plus.

Dieta lichidă 

Dietele pe bază de smoothie-uri promit să te scape de kilogramele în plus și să detoxifice totodată organismul. Însă după ce ții o asemenea dietă preț de câteva zile, există șanse mari să te îngrași după ce revii la alimentele solide. Mai mult, dacă urmezi o dietă restrictivă precum curele bazate doar pe apă și sucuri, pot să apară carențe de vitamine și minerale. În cazul diabeticilor, curele de detox sunt deosebit de periculoase, deoarece pot cauza hipoglicemie.

De ce să pierzi în greutate rapid nu este cel mai bun obiectiv

Chiar dacă sună tentant ideea "slăbește 4,5 kilograme într-o săptămână", există felurite motive pentru care scăderea rapidă în greutate ar putea fi de fapt împotriva eforturilor tale de slăbire.

În primul rând, atunci când oamenii pierd în greutate rapid, în special prin intermediul dietelor la modă sau al dietelor de urgență, nu reușesc să o mențină. Acest lucru se întâmplă deoarece greutatea pe care o pierd este adesea mai multă masă musculară și apă și mai puțină masă grasă, în comparație cu persoanele care slăbesc treptat.

Un studiu efectuat pe foștii concurenți din cadrul emisiunii de televiziune pentru pierderea în greutate "The Biggest Loser" de la NBC a constatat că, cu cât mai multe kilograme scăpate rapid, cu atât mai mult a încetinit metabolismul participanților. Studiul a constatat, de asemenea, că participanții au recăpătat o cantitate substanțială din greutatea pierdută, în cei șase ani care au urmat competiției.

În plus, atunci când oamenii pierd rapid în greutate, apetitul crește adesea pe măsură ce metabolismul scade. Iar acest lucru face aproape imposibilă menținerea kilogramelor pierdute. Un studiu din Obesity raportează că organismul nostru ne îndeamnă să mâncăm cu 100 de calorii în plus pe zi pentru fiecare kilogram pierdut. De asemenea, dietele populare la modă au ca rezultat foarte des deficiențe nutritive. 

Scăderea în greutate în mod rațional este calea de urmat. Experții spun, de obicei, că un ritm sigur este să pierzi în jur de jumătate de kilogram până la 2 kilograme pe săptămână.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“How Strongly Does Appetite Counter Weight Loss? Quantification of the Feedback Control of Human Energy Intake” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27804272/ 
“Persistent metabolic adaptation 6 years after “The Biggest Loser” competition” - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.21538 
“The effects of intermittent or continuous energy restriction on weight loss and metabolic disease risk markers: a randomised trial in young overweight women” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3017674/ 
“Defining the Optimal Dietary Approach for Safe, Effective and Sustainable Weight Loss in Overweight and Obese Adults” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163457/ 
“Apple cider vinegar diet: Does it really work?” - https://www.health.harvard.edu/blog/apple-cider-vinegar-diet-does-it-really-work-2018042513703 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0