4 alimente pe care nu e bine sa le consumi reincalzite

E un obicei ramas, cum s-ar spune, din batrani, sa gatim mai multa mancare decat pentru o singura servire, daca tot depunem efortul si ardem gazul sau consumam curentul. Nu face nimeni doar doua portii de ciorba sau doua portii de sarmale. Pentru asta s-au inventat frigiderele, pentru ca mancarea sa reziste si sa poata fi consumata si a doua zi, poate chiar si a treia. Exista, totusi, alimente pe care nu e bine sa le consumi reincalzite, dupa ce au fost gatite.

Legumele

Legumele gatite ar trebui pastrate la -4 grade Celsius, conform celor de la Center of Food Safety. Daca vrei sa le pastrezi pentr o perioada mai lunga, ar trebui sa le congelezi. Spanacul, sfecla, salata verde sau ceapa contin nitrati care se acumuleaza daca legumele gatite raman la temperatura camerei, iar asta poate duce la numeroase probleme. Printre ele, o boala rara a sangelui, numita methemglobinemie, care se manifesta la copii prin probleme cu respiratia, oboseala accentuata si chiar apoplexie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uleiurile vegetale

Reincalzirea mancarurilor cu uleiuri vegetale poate duci la boli grave ale inimii si chiar atac de cord sau cancer. Uleiul de floarea soarelui, cel de canola sau de porumb, bogate in acid linoleic, elibereaza o toxina derivata din acizi grasi care e extrem de daunatoare. Acest compus toxic afecteaza ficatul,  inima si favorizeaza aparitia unor boli foarte grave, ca Alzheimer sau unele tipuri de cancer. Uleiurile vegetale ar trebui sa fie de unica folosinta si niciodata sa nu fie incalzite pana la nivelul in care incepe sa se elibereze fum.

Carnea de pui

Carnea de pui contine multa proteina, iar aceasta se altereaza foarte mult cand e reincalzita. Teoretic, reincalzirea e permisa doar daca interiorul carnii e foarte fierbinte, cum se intampla uneori in cazul incalzirii la microunde. Carnea de pui nu ar trebui consumata oricum nici la doua zile dupa ce a fost gatita, nici rece. O poti folosi a doua zi pentru salate sau sendisuri, rece, dar nu e in regula sa o reincalzesti.

Orezul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca sa ramai sanatos trebuie sa ai grija sa ca orezul pe care il consumi sa stea in loc sigur. Contine spori ai unei bacterii care se inmultesc constant si care rezista la gatire, iar daca pastrezi apoi orezul gatit la temperatura camerei poti avea parte de probleme digestive cauzate de catre acestia. Specialistii recomanda sa gatesti doar cantitatea de orez pe care o consumi la o masa. Daca raman totusi resturi, e mai bine sa le congelezi decat sa le pastrezi la frigider pentru o servire ulterioara.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0