3 rețete simple cu anghinare

Deși este cunoscută mai ales ca remediu pentru diverse probleme de sănătate, cum ar fi ciroza hepatică, anghinarea este și un ingredient delicios în bucătărie. Cum o poți prepara?

Inima de anghinare este considerată un deliciu culinar, pentru textura mătăsoasă și aroma delicată, vag asemănătoare cu cea de nucă. Anghinarea se consumă fie crudă sau murată pe post de aperitiv, fie în salate, fie coaptă la cuptor sau introdusă ca ingredient în plăcinte, fie transformată în sos, fie sub formă de pane, fie în paste sau pe pizza ori ca garnitură la fripturi. Posibilitățile de preparare și servire sunt, deci, extrem de multe, așa că e aproape imposibil să nu găsești o modalitate de a prepara anghinarea pe gustul tău.

La noi, anghinarea nu se găsește chiar oriunde, în general poate fi cumpărată ori proaspătă din zona de legume și fructe a hipermarketurilor, ori la borcan, pusă în ulei sau la conservă, în apă cu sare. În funcție de cum anume vrei să o prepari, poți lua anghinare proaspătă sau conservată. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă iei anghinare proaspătă, vei avea puțin de muncă să o transformi într-un ingredient bun de pus în mâncare. Practic, trebuie să-i tai ambele capete și să îndepărtezi frunzele groase de la suprafață, să scoți cu o lingură puful din mijloc, iar ce rămâne este bun pentru a fi gătit. Imediat ce ai curățat-o astfel, e bine să o pui într-un vas cu apă rece și lămâie, ca să nu oxideze, apoi o poți fierbe. Odată fiartă, de pe fiecare frunză se va curăța partea internă (și se va opri pentru a fi mâncată), iar cea externă se aruncă.

Dacă nu vrei să-ți bați capul cu toată această procedură complicată, poți cumpăra inimi de anghinare la conservă, în apă cu sare, deoarece acelea conțin doar bucăți gata de consum, care nu mai trebuie fierte, curățate și așa mai departe. Ce rețete simple poți prepara cu inimile de anghinare?

Pizza cu brânză și anghinare

Pizza este un fel de mâncare foarte apreciat, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, iubit de oamenii de toate vârstele și de toate orientările alimentare. Indiferent cât de pretențios ești la mâncare, e aproape imposibil să nu ai măcar un fel de pizza preferat, fie că este cu carne, cu multe tipuri de brânză sau doar cu legume. Cum se potrivește anghinarea în pizza? Foarte bine, dacă vrei ca pe pizza ta să se afle un ingredient fin, puțin acrișor, care se completează și cu alte legume, și cu brânzeturi și cu felii de carne.

Pentru a prepara o pizza cu anghinare și brânză, pentru 4 porții ai nevoie de:

  • Blat de pizza
  • Sos de roșii: 250 g roșii pasate, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper, oregano, busuioc, usturoi pisat după gust
  • Câteva bucăți de anghinare
  • Câteva cuburi din brânzeturile tale preferate
  • Ceapă verde.

Citește mai întâi aici despre cum prepari cel mai bun aluat de pizza. Apoi, prepară sosul de roșii: pune într-o tigaie roșiile pasate cu 2 linguri de ulei de măsline, sare, piper și restul condimentelor după gust. Fierbe sosul la foc mic, acoperit, aproximativ 15 minute. Apoi, întinde blatul pe hârtie de copt într-o tavă obișnuită de cuptor sau în tăvi rotunde de pizza, în funcție de ce ai acasă. Peste blat, întinde bine sosul de roșii, apoi pune pe deasupra inimile de anghinare (eventual le tai în felii mai mici dacă ți se par prea mari), cuburi de brânză după preferințe (mozzarella, brânză albastră, feta, brânză de oaie etc.) și câteva rondele de ceapă verde. Dai pizza la cuptor 15 minute la foc mediu, aproximativ 180°.
Bineînțeles, poți adăuga și alte topinguri, în funcție de preferințele tale (ciuperci, felii de șuncă presată etc.).

Sos de anghinare

Inimile de anghinare pot fi folosite și pentru a prepara un sos delicios pe care să-l întinzi pe pâine și să-l consumi ca aperitiv sau la micul dejun. Pentru 4 porții, ai nevoie de:

 

  • 500 g inimi de anghinare, tocate grosier
  • o cană de mozzarella rasă (sau alt tip de brânză rasă care să se topească ușor)
  • 4 linguri de busuioc proaspăt, tocat
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, pisați.

Se amestecă bine toate îngredientele și, doar dacă mai e nevoie, se adaugă puțină sare (în general, brânza ar trebui să fie suficient de sărată). Se pune amestecul într-un vas termorezistent uns cu ulei (sau în patru vase mai mici, de o porție) și se dă la cuptor, la 180°, până se topește brânza, cam 15 minute. Se consumă cald, cu felii de pâine integrală sau cu pâine prăjită.

Salată de crudități cu anghinare

Anghinarea se potrivește foarte bine și într-o salată de crudități mai consistentă, care poate fi consumată la cină, de exemplu, ca fel principal. Pentru 4 porții, ai nevoie de:

 

  • 4 roșii mari proaspete, feliate
  • 4 castraveți cruzi, feliați
  • 2 ardei grași, fără semințe, tăiați fâșii
  • câteva inimi de anghinare din conservă, tăiate cuburi
  • o ceapă mare, tăiată fideluță
  • 200 g boabe fierte de năut
  • 200 g brânză de oaie, cuburi
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare, piper, pătrunjel tocat după gust.

Se amestecă toate ingredientele într-un bol mare și se consumă imediat. În funcție de gusturile personale, în loc de boabele de năut se pot pune în salată boabe de fasole, de mazăre sau linte, important este să fie bine fierte. De asemenea, brânza de oaie se poate înlocui cu alt tip de brânză sau cu tofu simplu ori afumat. În loc de pătrunjel se pot pune alte verdețuri tocate, după preferințe: mărar, coriandru și altele. De asemenea, ce e frumos la o salată e că poate fi preparată în funcție de dorințele mesenilor: cantitățile de ingrediente se pot mări sau micșora, se pot elimina sau adăuga unele ingrediente etc. 

Sper să încerci măcar una dintre rețetele cu anghinare și să ai poftă bună!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Bon Appétit - 24 Recipes for Artichokes, Both Fresh and Jarred
https://www.bonappetit.com/recipes/slideshow/artichoke-recipes
Budget Bytes - Thick & rich pizza sauce recipe
https://www.budgetbytes.com/thick-rich-pizza-sauce/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0