3 retete cu alune de padure

Fie ca astepti invitati la masa, fie ca este o ocazie speciala, incearca aceste retete simple cu alune de padure, cu care ii vei impresiona cu siguranta pe cei dragi. Iar daca ai mai mult timp la dispozitie, nu doar in weekend, prepara si un delicios lichior cu alune de padure, numai bun de savurat la o petrecere alaturi de familie si prieteni, insa interzis copiilor. Pentru cei cu intoleranta la gluten am pregatit o reteta de fursecuri sau "cookies", cum spun americanii, care nu contine gluten.

Hummus picant cu alune de padure

Ingrediente

1 conserva boabe fasole alba, scurse

Articole Retete primul spatiu de bannere

1/2 conserva boabe de naut, scurse

60 ml ulei de alune de padure (poti folosi si ulei de masline, insa aroma de alune de padure nu va fi la fel de intensa)

1/2 cana alune de padure

1/4 lingurita scortisoara

1/4 lingurita nucsoara

1 praf de piper rosu (piper Cayenne)

1-2 linguri sirop de artar (depinde de cat de dulce vrei sa fie hummusul tau)

1 lingurita sare (sau dupa gust)

2 linguri pasta tahini

2-3 linguri zeama de lamaie

Mod de preparare

Amesteci toate ingredientele la blender, pana la omogenizare. Adaugi alunele de padure in amestec la final. Pui mai mult ulei daca vrei sa obtii un hummus mai aromat. Pentru cele mai bune rezultate, daca vrei un hummus cu o textura fina, foloseste un blender de mare viteza. Servesti hummusul incalzit. Inainte de servire, stropeste-l cu putin ulei de alune de padure. Decorezi, daca vrei, cu condimente, piper si alune de padure. Desigur, daca vrei, il servesti alaturi de alte tipuri de hummus.

Fursecuri cu ciocolata si alune de padure (reteta fara gluten)

Ingrediente

3 cani alune de padure

500 g zahar pudra

65 g cacao pudra

1/2 lingurita sare fina

4 albusuri mari

1 lingurita esenta vanilie

Mod de preparare

Preincalzesti cuptorul. Pui alunele de padure pe o tava de copt mare si le dai la cuptor 10-15 minute, sa se prajeasca, pana cand pielita incepe sa se curete de pe ele. Le scoti pe un prosop de bucatarie curat si le freci pana cand se curata complet pielita de pe alune. Daca vrei, le toci sau le lasi intregi.

Separat, intr-un vas mare si adang, amesteci zaharul pudra, cacaua si sarea. Adaugi alunele apoi incorporezi albusurile si vanilia. Amesteci bine, pana la omogenizare.

Asezi hartie de copt intr-o tava si pui aluatul acesta, cu lingura, in gramezi mai mari (aproximativ 2 linguri de compozitie la fiecare), lasand suficient spatiu intre ele.

Dai tava la cuptor 13-15 minute, pana cand fursecurile se intind, devin pufoase si se formeaza crapaturi la suprafata, apoi devin mate. Scoti fursecurile de pe hartia de copt din tava si le lasi sa se raceasca.

Lichior de alune de padure

Ingrediente

1/2 cana alune de padure

3 pastai de vanilie

2 cani vodca

1 cana zahar

1 cana apa

Mod de preparare

Prajesti usor alunele de padure (fara coaja) intr-o tigaie sau intr-o tava de copt, la cuptorul incins, urmarindu-le atent ca sa nu se arda si amestecandu-le din cand in cand. Le rumenesti usor, pentru ca daca se ard, vor deveni amare.

Toci alunele in bucati mici, cam de marimea unui bob de orez, fie le toci manual, fie cu un robot de bucatarie.

Pui alunele tocate intr-un borcan mare, cu un capac bun, care se inchide etans.

Desfaci pastaile de vanilie in doua, pe lungime, cu un cutit, si le adaugi in borcanul cu alunele de padure.

Torni vodca, adaugi zaharul si apoi torni apa. Inchizi borcanul si il agiti bine, ca sa se dizolve zaharul. Lasi borcanul intr-un loc racoros, departe de lumina directa a soarelui.

Agiti borcanul o data sau de doua ori pe zi, pret de cel putin 2 saptamani, iar daca ai timp, poti sa il lasi asa chiar si 1 luna, agitandu-l zilnic.

Cand esti gata sa pui la sticle lichiorul, mai intai strecoara lichidul printr-o sita fina sau printr-un material textil curat. Apoi poti pune un prosop de hartie in strecuratoare si strecori lichiorul din nou, ca sa elimini bucatile mici de alune.

Daca vrei un lichid curat, transparent, strecoara din nou lichiorul, de aceasta data printr-un filtru de cafea.

Articole Retete al doilea spatiu de bannere

Poti sa folosesti lichiorul tau preparat in casa in orice reteta de cocktail in care ai fi folosit, in mod normal, un lichior de alune de padure din comert.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0