3 deserturi light, care NU necesita coacere

Iți dorești un desert răcoritor, care să iți potolească pofta de dulce în zilele de vară? Iată câteva rețete de deserturi light gustoase, ușor de preparat, care nu necesită coacere.

Multe persoane simt nevoia să mănânce un desert după prânz sau după cină, fie că este vorba de tort, înghețată, prăjituri sau alte dulciuri. Însă combinația de zahăr rafinat, făină albă și unt sau margarină nu este una deloc sănătoasă, și mai este și lipsită de nutrienți. Însă, pentru a-ți satisface pofta de dulce, poți face deserturi light mai hrănitoare, care în același timp să fie și gustoase. Iar dacă nici nu mai stai să le coci, parcă chiar merită să le dai o șansă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sunt deserturile fără coacere mai sănătoase?

Dulciurile preparate fără coacere pot fi o opțiune mai sănătoasă în comparație cu cele coapte, pentru că nu conțin aditivi, conservanți sau coloranți. În plus, ele sunt, de obicei, mai ușor de preparat, fiind necesară mai puțină muncă și timp în comparație cu deserturile coapte. 

Totuși, trebuie să fii atent la ingrediente și la cantitatea de zahăr folosită în rețeta aleasă. Unele rețete de deserturi fără coacere pot conține cantități mari de zahăr sau ingrediente procesate, precum budinci instant, care pot fi bogate în calorii și grăsimi nesănătoase.

De aceea, este important să verifici cu atenție rețetele și să alegi opțiuni care conțin ingrediente sănătoase, cum ar fi fructe proaspete sau nuci, și să reduci cantitatea de zahăr utilizată. În general, atâta vreme cât prepari dulciurile fără coacere cu ingrediente sănătoase și cu o cantitate moderată de zahăr, acestea pot fi o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru a-ți satisface pofta de dulce.

Deserturi light fără coacere

Ți-am pregătit în cele ce urmează câteva rețete de deserturi light fără coacere, bune mai ales pentru vremea caldă, dar nu numai.

Plăcintă cu unt de arahide

Pentru plăcinta cu unt de arahide nu ai nevoie de cuptor, ci doar de frigider și de răbdare, pentru că se va consuma a doua zi. 

Ingrediente crustă:

10 crackers crocanți cu graham
4 linguri de unt topit
3 linguri de zahăr brun

Ingrediente umplutură:

400 g smântână 12% 
2 lingurițe de esență de vanilie
un praf de scorțișoară
1/3 cană de zahăr brun
1 cană de unt de arahide
1 cană de arahide mărunțite

Prepara crusta fărâmițând crackerșii de graham într-un blender, apoi amestecă-i într-un bol cu zahărul și untul topit. (Dacă nu ai blender, îi poți pune într-o pungă și îi bați cu un sucitor până se mărunțesc.) Pune „aluatul” obținut într-o tavă de plăcintă rotundă, apăsând bine cu mâinile pentru a-l uniformiza. Pune tava la congelator, unde o vei lăsa 30 de minute.

Prepară apoi umplutura, punând smântâna într-un bol și amestecând-o bine cu mixerul, până când își schimbă textura. Adaugă apoi, treptat, zahărul și esența de vanilie. Pune deoparte jumătate din acest amestec, iar peste jumătatea rămasă adaugă untul de arahide și scorțișoara și pornește iar mixerul.

Varsă umplutura obținută peste aluatul răcit la frigider și uniformizeaz-o. Adaugă și compoziția pusă deoparte, apoi decorează cu arahidele mărunțite. Pune tava cu plăcintă la frigider și las-o peste noapte.

Cheesecake cu sos de zmeură

Pe lista cu deserturi fără coacere intră și acest cheesecake delicios, pe care îl poți mânca în aceeași zi, nu este nevoie să îl lași peste noapte pentru a fi gata de consum.

Ingrediente:

9 crackers din graham
4 linguri de unt nesărat, topit
1 cană de stevia (îndulcitor natural fără calorii)
zeama de la o lămâie
2 căni de zmeură, fructele tăiate pe jumătate
4 linguri de zahăr granulat
450 g de cremă de brânză
1 cană de smântână 12%
1 linguriță de esență de vanilie
3 linguri de zahăr brun

Într-un bol, amestecă crackerșii de graham, mărunțiți, cu o lingură de stevia. Adaugă apoi untul, amestecând continuu. Așază aluatul în tava de plăcintă, apăsând bine cu degetele pentru a-l uniformiza și introdu tava la frigider, 10 minute.

Apoi, amestecă crema de brânză, stevia, zeama de lămâie, smântâna și esența de vanilie. Întinde amestecul obținut peste aluat, în tavă, introdu la frigider și lasă cheesecake-ul să se răcească timp de 2-3 ore.

În acest timp, amestecă o cană de zmeură cu cele 3 linguri de zahăr brun într-o cratiță. Fierbe la foc mic, amestecând ocazional, iar după ce se transformă într-un sos, ia cratița de pe foc și adaugă cana de zmeură rămasă. Lasă sosul obținut să se răcească, iar apoi servește cheesecake-ul decorat cu acesta.

Tiramisu cu fructe de pădure

Printre acele deserturi light care îți vor satisface pofta de dulce este și acest tiramisu cu o cantitate generoasă de fructe.

Ingrediente

30 de pișcoturi 
1 cană de zahăr brun
1/3 cană de cremă de brânză
un praf de scorțișoară
2 căni de căpșuni tăiate pe jumătate
1 cană de mure
1 cană de smântână
¾ cană de brânză ricotta
1 lingură de coajă rasă de lămâie
1 linguriță de esență de vanilie
¾ cană de gem de zmeură
1 ½ cană de zmeură
1 lingură de zeamă de lămâie

Așază jumătate din cantitatea de pișcoturi într-o tavă, unul lângă celălalt. Într-un bol, amestecă smântâna cu ¾ din cana de zahăr, folosind un mixer. Adaugă apoi și ricotta, crema de brânză, coaja de lămâie, scorțișoara, esența de vanilie și amestecă până când capătă un aspect omogen. Pune jumătate din acest amestec peste pișcoturile din tavă, unformizând cu o spatulă. Așază apoi încă un rând de pișcoturi și unul de cremă.

Într-un bol, amestecă jumătățile de căpșuni, zmeura și murele, cu zeama de lămâie și cu zahărul rămas. Decorează tiramisu cu acest amestec și introdu apoi prăjitura la frigider, unde o vei lăsa cel puțin o oră să se așeze - ideal ar fi să ai posibilitatea de a o lăsa peste noapte. Poți consuma apoi acest desert rece, imediat ce îl scoți de la frigider. Poftă bună!

Ai o problemă cu pofta de dulce?

Multe persoane se luptă zilnic cu pofta de dulce și, cu cât mănâncă mai multe dulciuri, cu atât vor mai multe. Acest lucru se întâmplă pentru că zahărul dă dependență și, așa cum se întâmplă cu orice dependență, este greu să scapi de ea. Însă e bine să încerci, pentru că zahărul și produsele cu zahăr contribuie la creșterea riscului de obezitate, de diabet și de boli cardiovasculare.

Iată ce poți încerca dacă vrei să ții mai bine în frâu pofta de dulce:

Consumă alimente bogate în proteine

Proteinele ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge și te pot ajuta și să reduci pofta de dulce. Este important, mai ales, ca la prima masă a zilei să consumi proteine, dar ideal ar fi să ai la toate mesele alimente cu proteine, atât animale, cât și vegetale. Ca exemplu de meniu pe o zi, care conține proteine la fiecare masă:

Mic dejun: sendviș din pâine integrală, ou fiert, brânză feta, castravete crud, muștar
Gustare: un fruct sau două, dacă sunt mai mici
Prânz: Supă de legume și lipie cu humus, falafel, felii de roșii, vânătă la grătar, castravete murat
Gustare: iaurt cu o lingură de nuci sau alune pisate
Cină: Pește cu cartof, preparate la cuptor, peste care pui un dressing din ulei de măsline, zeamă de lămâie, usturoi, puțină sare și piper și salată verde

Alege alimente bogate în fibre

Alimentele cu multe fibre ajută la menținerea senzației de sațietate și la controlul nivelului de zahăr din sânge. Pentru a combate pofta de dulce, poți încerca să consumi fructe și legume proaspete ca gustare și leguminoase fierte la masa de prânz (salată de ton cu fasole boabe, ciorbă de linte, humus etc.).

Redu consumul de zahăr

Este greu să renunți brusc la a mânca dulciuri cu zahăr, așa că redu treptat cantitatea de zahăr din alimentația ta și înlocuiește-l cu îndulcitori naturali, precum mierea sau siropul de arțar. Un îndulcitor natural fără calorii este stevia, pe care îl poți pune nu doar în ceai sau cafea, ci și în deserturi.

Evită alimentele procesate și fast-food-ul

Pofta de dulce este întreținută și de consumul de alimente de patiserie, de tip fast-food (burgeri, cartofi prăjiți etc.) sau alimente ultra procesate (mezeluri, brânză topită etc.). Acestea conțin adesea combinații nefericite de făină albă cu grăsimi și zahăr, care susțin pofta de dulce cu care te lupți. 

Îndreaptă-te spre băuturi care nu conțin zahăr

Caută să bei de-a lungul zilei apă simplă, apă cu zeamă de lămâie, ceaiuri de plante sau cafea fără zahăr (ori îndulcite cu stevia) în loc de băuturi dulci. 

Găsește alternative sănătoase la dulciuri

Dacă simți că nu poți fără să mănânci ceva dulce, îndreaptă-te spre alternative sănătoase, pe care să le consumi cu măsură, ca gustări între mese: o bucată de ciocolată neagră, o lingură de fructe uscate, o banană mică cu o lingură de unt de arahide.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AARP - 10 Ways to Curb Sugar Cravings 
https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2023/stop-craving-sweets-sugar.html
Delish - 70 Delicious And Easy No-Bake Desserts
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/g2887/138-no-bake-desserts/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0