Dieta mediteraneana ar putea reduce riscul de cancer de prostata

Potrivit noilor descoperiri in domeniu, riscul de cancer de prostata ar putea fi redus prin adoptarea unei diete mediteraneene.

In cadrul unor studii publicate in Jurnalul de Urologie, specialistii au mentionat ca prevenirea cancerului de prostata se afla in stransa legatura cu anumite tipare alimentare specifice dietei mediteraneene, desi determinare abolii este la baza, de natura genetica.

Potrivit cercetatorilor, elementele de baza din dieta mediteraneana precum pestele, legumele si uleiul de masline, pot preveni formele agresive de cancer de prostata.

Cancerul de prostata apare din cauza unei multiplicari necontrolate a unor celule de la nivelul prostatei – glanda care face parte din organul masculin reproducator si care contribuie la producerea spermei. Aceasta glanda este amplasata sub vezica urinara.

Cancerul de prostata este al doilea cel mai comun tip de cancer in randul barbatilor, dupa cancerul de piele. Cercetatorii au descoperit ca alegerile alimentare pot avea un impact considerabil asupra cancerului de prostata, cu care barbatii au de-a face.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Consumul crescut de legume, fructe, cereale integrale si ulei de masline, precum si consumul moderat de peste, carne slaba, produse lactate si vin rosu pot combate cancerul de prostata. Este important de retinut ca dieta mediteraneana permite consumul redus de oua si dulciuri.

Statistic vorbind, barbatii din Grecia, despre care se stie ca au la baza o dieta mediteraneana, prezinta rate scazute de imbolnavire de cancer de prostata.

Dieta meditaraneana se bazeaza pe 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi insa toate acestea provin din surse naturale, sanatoase. De pilda, daca in general sursele de carbohidrati consumate provin din zahar, paste sau paine, in dieta mediteraneana sursa principala de carbohidrati sunt legumele si fructele.

La capitolul grasimi, aceasta dieta ofera de asemenea variante mai sanatoase precum uleiul de masline ori uleiul de nuci, adica uleiuri bogate in acizi grasi Omega-3, despre care se stie cat de sanatosi sunt, mai ales pentru persoanele varstnice.

Comparand analizele medicale ale barbatilor diagnosticati cu cancer de prostata care adopta o dieta mediteraneana si cele ale barbatilor care nu au adoptat o asemenea dieta, oamenii de stiinta au descoperit ca cei care urmeaza regulile alimentare impuse de dieta mediteraneana prezinta risc scazut de cancer de prostata cu tumori extensive agresive.

Cum sa adopti o dieta mediteraneana pentru a reduce riscul de cancer de prostata

  • Incearca sa consumi mese principale bazate pe: legume, fructe, cereale integrale (orez brun, quinoa, bulgur), ulei de masline, fasole, nuci, leguminoase, seminte si mirodenii.
  • Consuma peste cel putin de doua ori pe saptamana.
  • Consuma portii moderate de iaurt sau branza zilnic sau la cateva zile.

Newsletter DOC dedicat
  • Consuma portii moderate de carne de pui si oua de doua ori pe saptamana.
  • Consuma carne rosie ocazional si limiteaza-te la portii nu numai mari de 90 g de carne.
  • Consuma apa din belsug.
  • Consuma vin rosu cu moderatie – nu mai mult de 1 pahar de vin rosu pe zi in cazul femeilor sau 2 pahare de vin rosu pe zi in cazul barbatilor.
  • Inlocuieste sarea in exces cu plantele aromatice precum rozmarinul, maghiranul, menta sau oregano.

In cancerul de prostata este foarte importanta diagnisticarea timpurie, care creste considerabil sansele de vindecare ale pacientului. De aceea, barbatii ar trebui sa faca screening anual daca au in familie persoane care au primit diagnisticul de cancer prostatic.

Analiza PSA (n.r. antigenul specific prostatei), examinarea rectala, precum si ecografia pot permite diagnosticarea prostatei in stadiu incipient.  

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0