Dieta mediteraneană ar putea atenua durerea cronică asociată cu obezitatea

Noi cercetări sugerează că persoanele supraponderale care suferă de dureri cronice ar putea să se simă mai bine urmând dieta mediteraneană.

Durerile cronice sunt adesea asociate cu obezitate – este vorba în special de durerile lombare și de cele cauzate de osteoartrită. Kilogramele în plus pun presiune sporită pe zona lombară, dar și pe articulații, de aceea durerile apar adesea în rândul persoanelor cu un indice de masă corporală peste limitele normale. Pacienții care suferă de obezitate se plâng adesea și de migrene. Un nou studiu făcut în domeniu însă, scoate la iveală o informație care ar putea fi de mare ajutor pacienților obezi: dieta mediteraneană ar putea ameliora durerile cronice ce apar pe fondul obezității.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Încă din cele mai vechi timpuri, calitatea alimentației este foarte importantă pentru menținerea sănătății și, așa cum se spune "mai bine să previi decât să vindeci". Printre așa-numitele diete sănătoase, dieta mediteraneană revendică cea mai mare parte. Ea stă bine datorită unei varietăți de macro- și micronutrienți valoroși. Astfel, aderarea la o dietă mediteraneană este asociată cu reducerea inflamațiilor și a bolilor netransmisibile sau cronice.

Studiul la care au participat 98 de bărbați și femei cu vârsta între 20 și 78 de ani, întărește dovezile deja existente referitoare la beneficiile pentru sănătate ale unui regim alimentar bogat în pește, fructe, legume, nuci și fasole. De asemenea, ar putea clarifica de ce consumul acestor alimente reduce durerea asociată cu obezitatea.

Charles Emery, liderul echipei de cercetare, bănuiește că proprietățile antiinflamatoare ale alimentelor respective ar putea explica diminuarea nivelului de durere, având în vedere că persoanele cu dureri cronice au, în general, un nivel ridicat de inflamare. „Deși relația dintre grăsimea corporală și durere a fost foarte bine documentată în studiile anterioare, mecanismul rămâne necunoscut” a spus Emery, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Ohio. 

„O explicație ar fi presiunea exercitată de greutatea corporală asupra articulațiilor. O a doua potențială explicație ar fi factorii inflamatori din sistemul circulator, deoarece s-a demonstrat deja că atât grăsimea corporală, cât și durerea se asociază cu un nivel ridicat de inflamare” a spus acesta.

Puțin peste 70% dintre adulții din America sunt supraponderali, dintre care 38% sunt considerați obezi (cu cel puțin 13 kg peste limita normală), potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention.

Pentru acest studiu, Emery și colegii săi din statul american Ohio au analizat obiceiurile alimentare ale participanților și răspunsurile acestora la un scurt chestionar privind durerea cu care se confruntă. Oamenii de știință au luat în considerare și vârsta, sănătatea mentală și utilizarea de analgezice ale participanților. Rezultatul: indiferent de greutate, cei care au consumat mult pește și proteine de origine vegetală, ca nucile și fasolea, au avut mai puține dureri. În timpul ajustării constatărilor pentru a lua în considerare și durerile asociate cu vârsta ale participanților mai vârstnici, cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană a adus beneficii atât femeilor, cât și bărbaților, indiferent de vârstă.

 

 

Totuși, Emery susține că studiul are și limitări: Oamenii de știință nu au luat în calcul și durerea cronică care a durat mai mult de o lună și nu au prelevat probe de sânge pentru a verifica dacă există semne de inflamare. Este nevoie de mai multe cercetări care să vină în sprijinul constatărilor inițiale. De asemenea, s-a constatat doar o asociere între regimul alimentar și durere și nu o relație de tip cauză-efect. „Următorul pas ar fi realizarea unui studiu privind markerii inflamatori din sânge” a spus Emery. „Apoi, ideal ar fi să realizăm un studiu de intervenție pentru a evalua modificările privind grăsimea corporală, inflamația și durerea.”

Un expert în nutriție care a revizuit studiul susține că acesta întărește beneficiile pentru sănătate ale unei diete bazate pe fructe de mare și proteine de origine vegetală. „Studiul prezintă o analiză a rolului pe care ar putea să-l aibă regimul alimentar în atenuarea durerii, dar este nevoie de mai multe cercetări” a adăugat Connie Diekman, director al secției de nutriție a Universității Washington din St. Louis. „Sunt necesare studii la care să participe persoane adulte sănătoase pentru a stabili dacă markerii inflamatori sunt aceiași la dureri similare la fel ca în cazul persoanelor adulte obeze” a spus aceasta. „Este nevoie de studii care să examineze dieta respectivă pe parcursul unei perioade mai îndelungate”.

Diekman susține că ar fi benefic să se stabilească spre exemplu, dacă adoptarea dietei mediteraneene în prima parte a vieții influențează durerea resimțită de persoana respectivă la maturitate. Totuși, Diekman este de părere că noile constatări contribuie la întărirea argumentului legat de importanța alimentelor pe care le consumăm.

Concluzia ar fi că studiul este interesant, ne dă de gândit pe măsură ce ne consultăm pacienții - regimul alimentar ar putea să contribuie la atenuarea durerii. Dar nu clarifică dacă pierderea în greutate conduce la dispariția durerilor” a mai adăugat aceasta. „Pentru a stabili această legătură, e nevoie de mai multe cercetări”.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum să treci de la alimentația ta la o dietă mediteraneană

Înlocuiește uleiul pe care îl folosești cu ulei de măsline 

Uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați, care au un impact pozitiv asupra colesterolului HDL, cunoscut drept colesterol “bun”.

Mănâncă mai mult pește 

În dieta mediteraneană, principala sursă de proteine este peștele. De preferat este peștele gras precum somonul, sardinele și macroul.

Mănâncă legume din belșug

Atât mesele principale, cât și gustările dintre mese pot fi alcătuite pe bază de legume.

Consumă cereale integrale 

Quinoa, ovăzul, pâinea și pastele integrale, precum și popcornul sunt cereale integrale și nu ar trebui să lipsească din alimentația ta.

Mănâncă nuci și alune pe post de gustare 

În dieta mediteraneană, nucile caju, fisticul, migdalele, arahidele și orice alte nuci sunt consumate pe post de gustări între mese.

Înlocuiește deserturile cu fructe 

Fructele sunt bogate în vitamine și minerale de preț, ceea ce înseamnă că reprezintă desertul ideal pentru pacienții obezi. Bineînțeles, acestea trebuie consumate în cantități limitate întrucât conțin zaharuri care ar putea sabota încercarea de a slăbi.

În prezent, este general acceptat faptul că bolile netransmisibile, și anume bolile cardiovasculare, cancerul, depresia, diabetul etc., sunt cele mai afectate de numărul de decese din întreaga lume. Există studii epidemiologice care demonstrează existența unei legături reale între regimul dietei mediteraneene și o incidență mai mică a bolilor netransmisibile și a mortalității.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Mediterranean Diet as a Tool to Combat Inflammation and Chronic Diseases. An Overview” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400632/
“Dietary Interventions for Treatment of Chronic Pain: Oxidative Stress and Inflammation” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7648781/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0