Dieta flexitariană (regimul flexitarian): beneficii și reguli

De ce ar trebui, la modul serios, să iei în considerare ideea de a urma un regim flexitarian? Practic, dacă ești un semi-vegetarian care nu se poate despărți definitiv de carne, această dietă este perfectă pentru tine.

Poate că, deși îți dorești să fii vegetarian, nu reușești să renunți complet la carne și tânjești din când în când după o friptură. Sau, poate că ești un carnivor convins care ar vrea să își mai modifice pe ici, pe colo, modul în care mănâncă ingredientul preferat, carnea, din motive care țin de sănătate.

Vestea bună este că nu e nevoie să te chinui să fii ceva ce nu ești. Fiecare persoană are propriile motivații în alegerea unui stil alimentar și nu ai de ce să te forțezi să mănânci într-un anumit fel dacă nu ți se potrivește. Trăim într-o societate în care mulți oameni țin la etichete, pe care vor să le pună pe orice, inclusiv pe felul în care mâncăm. Nu e cazul să intrăm în conflicte legat de ceea ce ne punem în farfurie și nici să devenim vegetarieni sau vegani dacă nu avem motive bine întemeiate, care să țină fie de sănătate, fie de grija față de natură și așa mai departe. Totul este ca atunci când alegem un anumit stil alimentar, să fie pentru că așa ne dorim noi, nu pentru că ne simțim presați.

Acestea fiind spuse, e bine de știut că există un regim alimentar care se numește dieta flexitariană. Acesta este un mod de a mânca echilibrat, pe care dieteticiana Dawn Jackson Blatner l-a descris în cartea ei, „The Flexitarian Diet”. Nu lăsa cuvântul „dietă” să te sperie: flexitarianismul este mai degrabă un stil de viață sau un stil de alimentație și nu un regim greu de ținut, ba dimpotrivă.
În esență, dieta flexitariană înseamnă că, deși tinzi spre a fi vegetarian, ești flexibil în ceea ce mănânci. Astfel, poți să mănânci tofu, quinoa, multe legume și fructe, însă în același timp ai voie, ocazional, să mănânci pește sau alte tipuri de carne.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

4 beneficii ale regimului flexitarian

De ce să iei în calcul o dietă flexitariană? Iată câteva motive:

1. Poți să faci dieta flexitariană să funcționeze pentru tine și familia ta

Unul dintre cele mai mari beneficii ale regimului flexitarian este că nu există reguli grele de urmat. Este vorba mai degrabă de o schimbare în gândire, de la faptul că te gândeșți că mesele au nevoie de carne pentru a fi „complete", la faptul că, de fapt, carnea poate fi adăugată la masă doar ocazional. În loc să te concentrezi pe a nu consuma carne, dieta flexitariană subliniază că e bine să mănânci mai multe fructe și legume. 

Astfel, dacă se concentrează pe reducerea consumului de carne și de pește și pe creșterea consumului de vegetale, înseamnă că familia cheltuie în general mai puțini bani din bugetul alocat mâncării. În plus, cumpărând mai rar carne, se poate alege o carne de calitate superioară, cum ar fi cea de la animale crescute la țară.

2. Poți culege beneficiile produselor de origine animală

Urmând o dietă flexitariană, asta înseamnă că te vei bucura de beneficiile pentru sănătate ale unei diete pe bază de vegetale, fără să pierzi beneficiile nutriționale pe care ți le oferă produsele de origine animală. Permițând unor mici cantități de produse de origine animală (carne de calitate) să pătrundă în alimentația ta, te poți asigura astfel că organismul tău se îmbogățește cu suficiente proteine animale. 

Și, pentru că proteinele îmbunătățesc masa musculară, stabilizează glicemia, mențin oasele puternice și încetinesc îmbătrânirea, cu siguranță vei dori surse cât mai bune de proteine animale, precum carnea de la vite hrănite cu iarbă, puiul ecologic, ouăle de pasăre de țară sau somonul sălbatic.

3. Îți vei îmbunătăți sănătatea

O dietă bogată în alimente integrale și care limitează consumul de carne - în timp ce elimină alimentele foarte procesate și rafinate - are o paletă largă de beneficii pentru sănătate. Un articol publicat în The Permanent Journal subliniază că dietele în stil flexitarian sunt un mod de a ne îmbunătăți sănătatea. Cercetările arată că dietele care favorizează aportul de vegetale sunt eficiente din punct de vedere al costurilor și pot reduce indicele de masă corporală, tensiunea arterială, cantitatea de glucoză prezentă în sânge și nivelul colesterolului.

Iar dacă vrei să slăbești, faptul că alegi dieta flexitariană te-ar putea ajuta să topești mai ușor kilogramele. Un studiu în care femeile au fost împărțite în grupuri (care mâncau carne frecvent, care erau vegetariene, care era semi-vegetariene, adică flexitariene, sau care erau vegane), a constatat că acelea care consumau carne au fost cele mai predispuse la a fi supraponderale; mai precis, 40% dintre ele aveau această predispoziție.

4. Vei reduce impactul tău asupra mediului înconjurător

Se știe că, cu cât consumăm mai multă carne, cu atât alegerea noastră afectează mai tare mediul. Când o comparăm cu cultivarea legumelor și a leguminoaselor, de exemplu, creșterea animalelor necesită mult mai multe resurse (apă, teren, energie) pentru ca animalele să se dezvolte repede, să fie sacrificate și să fie apoi transportate pentru consum.

Cum să devii flexitarian? Reguli de bază și principii

Recomandările oferite de Dawn Jackson Blatner în cartea ei sunt simple: începe prin a înlocui o masă care conține carne, în fiecare săptămână, cu un preparat principal vegetarian. Încearcă să ajungi la două mese vegetariene, în fiecare săptămână, de-a lungul unei perioade de timp care ți se pare convenabilă. Ulterior, tu decizi cât de multă carne de vită, de pasăre sau pește vei vrea să mănânci pe parcurul acestei diete.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Împărțind alimentele de bază în categorii generale, regimul alimentar sau planul tău flexitarian arată așa:

  • cantități mai mari de legume (în special neamidonoase) și fructe;
  • cantități moderate de proteine care nu provin din carne: fasolea și alte leguminoase (năut, linte, mazăre, soia și produsele din soia cum este tofu), nucile de tot felul și ouăle; 
  • cantități moderate de cereale integrale (cum ar fi pâine din grâu integral, paste integrale, orez brun) și de produse lactate slabe, precum iaurtul, laptele și brânza;
  • cantități mici de îndulcitori naturali cum este siropul de agave sau melasa;
  • cantități limitate de carne de animale mari, carne de pasăre și fructe de mare;
  • diverse condimente și ierburi aromatice, după preferințe.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Flexitarian Diets and Health: A Review of the Evidence-Based Literature
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28111625/
NCBI - Flexitarian Diets and Health: A Review of the Evidence-Based Literature
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5216044/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0