Ziua Mondiala a Diabetului - Informatii esentiale pe care trebuie sa le stii despre boala

Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului (in original "World Diabetes Day") este celebrata anual in ziua de 14 noiembrie.

Aceasta zi dedicata diabetului si bolnavilor care se lupta cu aceasta boala a fost creata in 1991 de Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) si de Federatia Internationala de Diabet (FID), ca raspuns la motivele de ingrijorare tot mai mari in legatura cu pericolele pentru sanatate pe care le prezinta diabetul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit idf.org, tema pe care Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului o are in 2017 este "Femeile si diabetul - dreptul nostru la un viitor sanatos".

Campania aceasta are scopul de a promova accesul echitabil pentru toate femeile care au un risc ridicat sau care traiesc deja cu aceasta boala la medicamentele si tehnologiile esentiale pentru diabet, la educatie si la informatiile de care au nevoie pentru a avea rezultate optime legate de controlul diabetului si de a-si intari capacitatea de a preveni diabetul de tip 2.

Iata cateva informatii esentiale despre diabet, pe care orice femeie trebuie sa le stie:

 • In prezent, exista peste 199 de milioane de femei care traiesc avand diabet. Se crede, conform predictiilor, ca acest total va creste la 313 milioane de femei pana in anul 2040.
 • Doua din cinci femei care au diabet se afla in perioada fertila, ceea ce insumeaza peste 60 de milioane de femei din intreaga lume, scrie idf.org.
 • Diabetul este a noua cauza principala de deces in randul femeilor, la nivel global, cauzand 2,1 milioane de decese pe an.
 • Femeile cu diabet de tip 2 au aproape de 10 ori mai multe sanse sa sufere de boli cardiace coronariene (cardiopatie ischemica), comparativ cu femeile care nu sufera de diabet.
 • Femeile cu diabet de tip 1 au un risc crescut de avort spontan in stadii incipiente ale sarcinii sau sa nasca un copil cu malformatii.
 • 1 din 7 nasteri este afectata de diabetul gestational.
 • Federatia Internationala de Diabet (FID) estimeaza ca 20,9 milioane sau 16,2% dintre nasteri (copii nascuti vii) ale femeilor au avut o anumita forma de hiperglicemie in sarcina. Aproximativ jumatate dintre femeile cu un istoric medical de diabet gestational zaharat au ajuns sa dezvolte diabet de tip 2 intr-un interval de timp de 5 pana la 10 ani de la nastere.
 • Jumatate dintre toate cazurile de hiperglicemie in sarcina se refera la femeile cu varste sub 30 de ani.
 • Vasta majoritate a cazurilor de hiperglicemie in sarcina au fost in tarile cu venituri mici si medii, acolo unde accesul la servicii de ingrijire ale gravidei sunt adeseori limitate.
 • Pana la 70% din cazurile de diabet de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos.
 • 70% dintre decesele premature in randul adultilor se datoreaza, in mare parte, comportamentului initiat in timpul adolescentei.
 • Femeile, ca mame, au o influenta uriasa asupra starii de sanatate a copiilor lor, pe termen lung.
 • Cercetarile au aratat ca atunci cand mamele primesc un control mai mare asupra resurselor, ele aloca mai multe resurse in directia alimentatiei, sanatatii si nutritiei copiiilor si educatiei.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completează pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0