Tratamentul pentru retinopatia diabetica poate fi imbunatatit

Cercetările științifice aduc noi speranțe de tratament pentru retinopatia diabetică. Oamenii de știință au identificat o proteină (ARF6) care, atunci când este inhibată, reduce retinopatia diabetică, o afecțiune care apare din cauza diabetului și care poate deteriora vederea până inclusiv la orbire. 

În 2020, numărul de adulți din întreaga lume cu retinopatie diabetică a fost estimat la 103 milioane, iar până în 2045, se preconizează că cifrele vor crește la 160 de milioane, potrivit unui studiu publicat în 2021. Retinopatia diabetică este o boală oculară care afectează o mare parte dintre pacienții care se luptă cu diabetul. Pe măsură ce acuitatea vizuală a pacienților este din ce în ce mai slăbită, vederea nu își mai revine niciodată și tot mai puține tratamente sunt disponibile, potrivit oamenilor de știință.

Cercetătorii de la University of Utah Health au identificat o proteină (ARF6) care poate reduce retinopatia diabetică atunci când producția ei este inhibată. Aceste rezultate oferă o oportunitate în ceea ce privește dezvoltarea unui nou tratament pentru retinopatia diabetică.

O proteină ar putea inversa evoluția retinopatiei diabetice

Ceea ce este interesant la acest studiu este că oamenii de știință au identificat un compus (NAV-2729) care inhibă proteina ARF6, care este crucială pentru dezvoltarea retinopatiei diabetice. Studiile au fost efectuate pe rozătoare, care au fost tratate pentru a simula această complicație a diabetului. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Prin injectarea compusului NAV-2729 în ochii animalelor, scurgerea vaselor de sânge, precum și răspândirea excesivă a acestor vase mici de sânge (un alt factor al retinopatiei diabetice) au fost reduse în mod semnificativ.

Eficacitatea pe termen lung a acestui posibil tratament pentru retinopatia diabetică rămâne însă necunoscută. De asemenea, rămâne să se stabilească dacă medicamentul va fi potrivit în rolul de intervenție terapeutică pentru pacienții umani.

Cum acționează proteina care influențează retinopatia diabetică?

Concret, spun savanții, proteina ARF6 acționează ca un polițist de la dirijarea traficului, aflat într-o intersecție foarte aglomerată, doar că proteina se află într-o celulă. Proteina ARF6 orchestrează multiple semnale inflamatorii care contribuie la inflamația atât de întâlnită în multe boli, inclusiv în retinopatia diabetică, această boală oculară care afectează pacienții cu diabet.

ARF6 amplifică și menține receptorul semnalului proteinei (factorul endotelial de creștere vasculară, abreviat VEGF), care stimulează o serie de răspunsuri în cascadă, ducând la o stare în care ochiul este foarte bolnav, foarte afectat.

În prezent, pacienții cu această boală oculară, această complicație a diabetului, pot face injecții lunare anti-VEGF, direct în ochi, pentru a reduce inflamația, însă tratamentul nu are succes pentru toată lumea, fiind eficient cam pentru 40% dintre pacienți. În acest studiu, injecțiile cu NAV-2729 în ochii șoarecilor bolnavi de diabet au fost mult mai eficiente în reducerea scurgerilor vaselor de sânge, comparativ cu injecțiile anti-VEGF.

Este nevoie de tratamente inovatoare pentru retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică se poate dezvolta în timp, ducând la o pierdere dramatică a vederii, care nu poate fi îmbunătățită cu purtarea ochelarilor, spun specialiștii în oftalmologie care au contribuit la acest studiu. Este nevoie de noi tratamente, deoarece retinopatia diabetică este în creștere la nivel mondial și specialiștii anticipează că boala se va răspândi și mai mult în următoarele decenii.

Un alt lucru nou în acest studiu este faptul că cercetătorii au identificat două proteine (GEP100 și ARNO) care joacă un rol esențial în procesul de semnalizare. Aceste proteine activează proteina ARF6 în două locuri diferite în celule, pentru a continua ciclul de semnalizare.

Ce opțiuni de tratament există în prezent retinoaptia diabetică?

Persoanele cu retinopatie diabetică pot avea nevoie de examene oftalmologice cuprinzătoare de mai multe ori pe an, pentru ca medicul să verifice evoluția bolii și efectele asupra pacientului. Opțiunile actuale de tratament pentru retinopatia diabetică nu vindecă boala, dar pot încetini evoluția. De asemenea, este important ca pacientul să ia măsuri pentru a ține sub control valorile glicemiei, tensiunea arterială și colesterolul, care pot agrava afecțiunea. 

Injecții

Medicamentele anti-VEGF pot reduce inflamația asociată cu retinopatia diabetică, așa cum am discutat deja. Majoritatea persoanelor care primesc injecții anti-VEGF vor avea nevoie de ele o dată pe lună, cel puțin în primele 3 luni. Ulteior, injecțiile pot fi făcute mai rar.

Unii oameni pot să nu mai aibă deloc nevoie de injecții la un moment dat, dar alții trebuie să continue să le facă pentru a-și proteja vederea.

Alte medicamente, numite corticosteroizi, pot fi, de asemenea, de ajutor, în caz de umflare a maculei, deoarece pot ajuta la reducerea umflăturii și la clarificarea vederii. Corticosteroizii pot veni nu doar sub formă de injecții, ci și sub formă de picături pentru ochi sau implanturi. Atenție, însă, corticosteroizii pot crește riscul de cataractă și glaucom.

Tratament cu laser

Pentru a reduce umflarea retinei, medicii oftalmologului pot folosi laserul pentru a face vasele de sânge să se micșoreze și să nu mai curgă. Ca orice intervenție chirurgicală, și această operație are riscuri, în sensul că poate duce la pierderea vederii periferice (laterale), a vederii culorilor și a vederii nocturne. Pentru mulți oameni cu retinopatie diabetică, beneficiile acestui tratament depășesc riscurile.

Operație la ochi

Dacă retina sângerează mult sau pacientul are multe cicatrici în ochi, medicul poate recomanda un tip de intervenție chirurgicală numită vitrectomie. După operație, pacientul va trebui să poarte un plasture pe ochi pentru o zi, apoi să utilizeze picături pentru ochi pentru a reduce umflarea și a preveni infecțiile.

Ce se poate face pentru a preveni retinopatia diabetică?

Modalitatea cea mai bună de a reduce riscul de retinopatie diabetică este gestionarea diabetului, adică menținerea nivelul de zahăr din sânge într-un interval sănătos. Acest lucru se poate obține cu activitate fizică regulată, alimentație sănătoasă și respectarea instrucțiunilor medicului în ceea ce privește tratamentul cu insulină sau cu alte medicamente pentru diabet. 

Tensiunea arterială crescută sau colesterolul mărit, alături de diabetul necontrolat, sporesc riscul de retinopatie diabetică. Prin urmare, controlul tensiunii arteriale și al nivelului colesterolului ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de retinoaptie diabetică și pierdere a vederii.

Cum retinoaptia diabetică este o boală tot mai răspândită, având în vedere numărul tot mai mare de pacienți cu diabet la nivel mondial, oamenii de știință studiază în continuare modalități mai bune de a depista, trata și preveni pierderea vederii la persoanele cu diabet.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Small GTPase ARF6 controls VEGFR2 trafficking and signaling in diabetic retinopathy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707163/
Studiul „Small GTPase ARF6 controls VEGFR2 trafficking and signaling in diabetic retinopathy”, apărut în J Clin Invest. 2017 Dec 1; 127(12): 4569–4582, 2017 Oct 23. doi: 10.1172/JCI91770, autori: Weiquan Zhu et al.
Pub Med - Global Prevalence of Diabetic Retinopathy and Projection of Burden through 2045: Systematic Review and Meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33940045/
1. Studiul „Global Prevalence of Diabetic Retinopathy and Projection of Burden through 2045: Systematic Review and Meta-analysis”, apărut în Ophthalmology. 2021 Nov;128(11):1580-1591. doi: 10.1016/j.ophtha.2021.04.027, autori: Zhen Ling Teo et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0