Tratamentul pentru retinopatia diabetica poate fi imbunatatit

Descoperirea unei proteine noi poate imbunatati tratamentele in cazul retinopatiei diabetice, o afectiune care afecteaza ochii bolnavilor de diabet.

Cercetarile recente au descoperit o proteina care joaca un rol important in pierderea vederii care are legatura cu diabetul, lucru care ar putea duce la tratamente mai bune pentru o cauza majora a orbirii si care ar putea avea, totodata, implicatii pentru alte boli, cum ar fi cancerul, scrie medicalnewstoday.com.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intr-un raport publicat in octombrie in "Jurnalul de Investigatii Clinice", cercetatorii de la Universitatea Utah din Salt Lake City au descris ce au descoperit in legatura cu aceasta proteina, care este cunoscuta ca ARF6, si care este rolul ei in retinopatia diabetica.

Oamenii de stiinta au raportat cum blocarea proteinei ARF6 ar putea fi o modalitate de a reduce retinopatia diabetica, o afectiune (care deterioreaza starea ochilor) pe care oamenii cu diabet o pot dezvolta, drept rezultat al concentratiei mari de glucoza in sange. De asemenea, cercetatorii descriu proteina ca un compus care a aratat ca are acest efect in studiile efectuate pe rozatoarele care au aceasta boala.

Ceea ce este interesant in legatura cu acest studiu este ca oamenii de stiinta au identificat un compus (abreviat NAV-2729) care inhiba proteina ARF6, o etapa cruciala in dezvoltarea retinopatiei diabetice.

Pierderea vederii, cauzata de diabet, creste la nivel global

Retinopatia diabetica este o boala care deterioreaza vasele de sange din retina, acel tesut sensibil la lumina din spatele ochiului care face functionala vederea. In cele din urma, vor exista cicatrizari permanente ale acestui tesut, care duc la o afectare severa a vederii si chiar la orbirea pacientului. Statisticile arata ca la nivel mondial, pierderea vederii legate de diabetul zaharat creste intr-un ritm alarmant. Doar in Statele Unite, estimarile sugereaza ca vor exista 19,4 milioane de oameni cu varsta de peste 40 de ani, care vor suferi de retinopatie diabetica care le pune acuitatea vizuala in pericol, pana in anul 2015.

Noua proteina are un rol major

Noul studiu a descoperit rolul pe care proteina ARF6 il joaca in controlul factorului endotelial de crestere vasculara (VEGF), o proteina "de semnalizare" care joaca un rol esential in dezvoltarea retinopatiei diabetice.

Exista insa un tratament pentru retinopatia diabetica, in care pacientii isi fac o injectie lunara cu medicamente care actioneaza impotriva factorului endotelial de crestere vasculara, iar aceste injectii se fac direct in ochi. Insa tratamentul, care reduce inflamatia, functioneaza doar in cazul a 40% dintre pacienti.

Proteina ARF6 pare sa creasca si sa mentina un receptor pentru factorul endotelial de crestere vasculara, ajutand la eliberarea unei serii de evenimente, inclusiv semnalele inflamatorii, care duc la afectiuni oculare. Din fericire, proteina ARF6 orchestreaza mai multe semnale inflamatorii care contribuie la inflamatie, un factor foarte intalnit in multe boli, inclusiv in retinopatia diabetica.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completează pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0