Tratament nou pentru protecția rinichilor, promițător în gestionarea complicațiilor diabetului [studiu]

Un nou studiu¹ a  constatat că o combinație de două medicamente care scad concentrațiile de acid uric în sânge poate reduce scurgerea de albumină în urină, unul dintre primele semne de afectare a rinichilor în diabet.

Cercetătorii de la Școala de Medicină și Spitalul Universitar Limerick de la Universitatea Limerick, care au lucrat împreună cu anchetatori de la Universitatea California din San Diego, SUA și de la AstraZeneca, au descoperit că o combinație de verinurad și febuxostat a redus albuminuria în urină cu 39,4% la pacienții cu diabet de tip 2 diabet după 12 săptămâni de tratament, comparativ cu placebo.

Rezultatele acestui studiu clinic de fază II au fost publicate recent în American Journal of Kidney Disease. Verinurad este un inhibitor nou al transportorului de acid uric (URAT1) și se află în curs de investigare pentru tratamentul hiperuricemiei și a bolilor renale. Febuxostat este un inhibitor selectiv puternic al xantin-oxidazei, utilizat pentru scăderea nivelului acidului uric la pacienții cu gută și hiperuricemie.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Rezultatele studiului clinic CITRINE arată că această combinație de medicamente reduce scurgerea de proteine prin rinichi. Aceasta este o veste interesantă, deoarece scurgerea de proteine este cel mai vechi semn clinic de afectare a rinichilor.

Rezultatele sunt foarte promițătoare, afirmă autorii studiului, deoarece demonstrează o reducere importantă a albuminuriei și a hiperuricemiei la pacienții cu diabet zaharat atunci când sunt tratați cu o combinație de verinurad și febuxostat.

Dacă se poate interveni mai de timpuriu, atunci e mai probabil ca medicii să poată impiedica pacienții să intre în insuficiență renală, adaugă cercetătorii. Constatările cresc speranțele pentru sutele de milioane de persoane care au diabet de tip 2 la nivel global și care prezintă un risc crescut de insuficiență renală.

Albuminuria, redusă cu 39% cu ajutorul tratamentului combinat

În acest studiu clinic multicentric randomizat, 60 de pacienți cu diabet de tip 2, cu albuminurie și niveluri crescute de acid uric, au fost randomizați pentru a primi fie verinurad 9 mg și febuxostat 80 mg, fie placebo. Pacienții au fost urmăriți apoi timp de 24 de săptămâni.

Obiectivul primar al studiului a fost îndeplinit și a arătat o reducere de 39% a albuminuriei, după 12 săptămâni cu tratament combinat de verinurad și febuxostat versus placebo. Acest efect a persistat la 24 de săptămâni, cu o reducere globală a albuminuriei de 49%. Pacienții tratați au prezentat, de asemenea, o reducere de 57% a nivelurilor de acid uric la 12 săptămâni. Potrivit savanților, atât verinurad, cât și febuxostat au fost bine tolerate de pacienți.

Un obiectiv cheie în protejarea funcției renale este scăderea albuminuriei în urină, deoarece pacienții cu niveluri ridicate sunt expuși riscului de a evolua către insuficiență renală. Acest studiu clinic a fost conceput pentru a examina efectele unei strategii intensive de scădere a acidului uric asupra albuminuriei prin combinarea verinurad cu febuxostat la pacienții cu diabet de tip 2 cu albuminurie preexistentă.

Deși aceste constatări clinice sunt timpurii, rezultatele studiului arată că tratamentul cu această combinație de medicamente la pacienții cu diabet duce la o reducere rapidă a albuminuriei.

Un studiu clinic mai amplu, denumit SAPPHIRE, este în curs de desfășurare pentru a stabili dacă o strategie intensivă de scădere a acidului uric care combină verinurad cu un inhibitor de xantin-oxidază va încetini progresia bolii renale cronice.

Diabetul este cel mai mare factor care contribuie la 850 de milioane de cazuri de boli cronice renale la nivel global, concluzionează oamenii de știință. Mai mult de 40% dintre pacienții cu diabet sunt expuși riscului de a dezvolta boli de rinichi și un număr semnificativ dintre aceștia vor evolua către insuficiență renală. Prevenirea insuficienței renale este un obiectiv cheie în toate sistemele de sănătate pentru a reduce morbiditatea cauzată de diabet și a îmbunătăți starea pacienților pe termen  lung.

Ce alte complicații poate provoca diabetul, în afară de bolile renale?

Dacă diabetul nu este controlat, poate duce la complicații grave. Pe lângă bolile renale, problemele de sănătate cauzate de diabet pot fi:

  • Boala oculară, cauzată de modificări ale nivelului de lichide, umflarea țesuturilor și deteriorarea vaselor de sânge din ochi
  • Probleme la picioare, cauzate de leziuni ale nervilor și reducerea fluxului de sânge la nivelul picioarelor
  • Boala gingivală și alte probleme dentare, deoarece o cantitate mare de zahăr din sânge din salivă ajută bacteriile dăunătoare să crească în gură. Bacteriile se combină cu alimentele pentru a forma un film moale, lipicios, numit placă. Placa provine și din consumul de alimente care conțin zaharuri sau amidon. Unele tipuri de placă provoacă boli ale gingiilor și respirație urât mirositoare. Alte tipuri cauzează cariile dentare.
  • Boli de inimă și accident vascular cerebral, cauzate de deteriorarea vaselor de sânge și a nervilor care controlează inima și vasele de sânge
  • Probleme ale nervilor periferici (neuropatie diabetică), cauzate de deteriorarea nervilor și a micilor vase de sânge care hrănesc nervii cu oxigen și substanțe nutritive
  • Probleme de natură sexuală și probleme ale vezicii urinare, cauzate de deteriorarea nervilor și reducerea fluxului sangvin în organele genitale și vezica urinară
  • Afecțiuni cutanate, dintre care unele cauzate de modificări ale vaselor de sânge mici și de circulație redusă. Persoanele cu diabet sunt, de asemenea, mai predispuse la infecții, inclusiv infecții ale pielii.

Diabetul poate fi ținut sub control prin adoptarea unor măsuri precum:

  • Testarea frecventă a glicemiei (se poate utiliza un glucometru la domiciliu)
  • Înregistrarea nivelurilor glicemiei (ajută la identificarea alimentelor potrivite pentru consum, la observarea felului în care nivelul de zahăr din sânge este influențat de mișcare etc.)
  • Respectarea programărilor la medic
  • Respectarea instrucțiunilor medicului cu privire la medicamentele pentru diabet și la stilul de viață potrivit (alimentație sănătoasă, bogată în legume și cereale integrale și săracă în grăsimi animale, zahăr și sare, efectuarea regulată de exerciții fizice, evitarea fumatului etc.)
  • Verificarea zilnică a picioarelor pentru tăieturi, umflături și orice alte semne (dacă acestea apar și nu dispar cu ușurință, se va cere sfatul medicului) și perierea de două ori pe zi a dinților, plus folosirea aței dentare pentru a păstra o bună sănătate orală
  • Gestionarea stresului (deși este adesea trecut cu vederea, și stresul poate crește glicemia, așa că este important să se găsească metode eficiente de relaxare și calmare).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AJKD - Effect of Intensive Urate Lowering With Combined Verinurad and Febuxostat on Albuminuria in Patients With Type 2 Diabetes: A Randomized Trial
https://www.ajkd.org/article/S0272-6386(20)31072-6/fulltext
1. Studiul „Effect of Intensive Urate Lowering With Combined Verinurad and Febuxostat on Albuminuria in Patients With Type 2 Diabetes: A Randomized Trial”, apărut în American Journal of Kidney Diseases (2020). DOI: 10.1053/j.ajkd.2020.09.009, autori: Austin G. Stack et al.
NIH - 4 Steps to Manage Your Diabetes for Life
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/managing-diabetes/4-steps


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0