Simptomele si diagnosticarea diabetului

Fie ca am avut sau nu cazuri in familie, este important sa stim cum putem depista o eventuala imbolnavire de diabet. In plus, ce trebuie sa facem atunci cand avem diabet nou descoperit?

Care sunt simptomele diabetului zaharat?

Exista 3 mari simptome care trebuie sa atraga atentia asupra debutului unui diabet zaharat: 

1. Polidipsie – adica sete cronica excesiva - pacientii pot bea si pana la 5 litri de apa pe zi;
2. Poliurie – adica urinare frecventa si in cantitate mare;
3. Polifagie – adica foame exagerata, insotita de scadere in greutate nejustificata. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alte simptome care mai pot aparea sunt: 

•    senzatia de gura uscata, 
•    vedere incetosata, 
•    piele uscata, 
•    dificultate in vindecarea ranilor, 
•    infectii urinare frecvente, etc.

Daca remarcati la dvs sau la membrii familiei prezenta unuia sau mai multor simptome din cele de mai sus, prezentati-va urgent la medicul de familie pentru un set complet de analize.

Care este glicemia normala?

Dimineata pe nemancate (glicemia à jeun) este in mod normal sub 100 mg/dl, iar glicemia la 2 ore dupa o masa principala trebuie sa fie sub 140 mg/dl. 

Orice valoare in afara acestor limite, mai ales daca se coreleaza si cu alti factori de risc care pot precipita aparitia diabetului zaharat, trebuie investigata mai in amanunt (prin testul de toleranta orala la glucoza sau prin determinarea hemoglobinei glicozilate – adica a mediei glicemiilor pe ultimele 3 luni).

 

 

Cand se pune diagnosticul de diabet zaharat?

1. Cand glicemia din sangele venos (adica recoltat din vena, la laborator, nu pe glucotest!) à jeun (adica dimineata, pe nemancate, dupa 8-10 ore de post nocturn) este mai mare sau egala cu 126 mg/dl.

Nu sunt de neglijat, insa, nici glicemiile mai mici de 125 mg/dl, dar care depasesc valoarea de 100 mg/dl, pentru ca acest interval al glicemiei à jeun intre 100-125 mg/dl defineste starea de prediabet!

2. Cand analiza numita hemoglobina glicozilata (adica media glicemiilor din ultimele 3 luni) este mai mare sau egala cu 6,5%.

Atentie, de asemenea, la valoarea hemoglobinei glicozilate intre 5,7-6,4% – acest interval defineste starea de pre-diabet!

3. Cand la testul de toleranta orala la glucoza (TTOG sau TTGO) – testare care se efectueaza tot la laboratorul de analize, dimineata pe nemancate, si care presupune recoltarea glicemiei la 2 ore dupa ce ati baut o solutie care contine 75 de grame de glucoza pulbere dizolvata in 300 ml apa – glicemia este mai mare sau egala cu 200 mg/dl.

4. La orice glicemie peste 200 mg/dl, determinata in orice moment al zilei, insotita de simptome specifice diabetului (poliurie, polidipsie, polifagie, scadere in greutate).

Ce trebuie sa faceti daca aveti diabet nou descoperit?

Inainte de toate, trebuie sa va consultati cu medicul de familie, care va va indruma catre un medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice. 

Medicul diabetolog va va lua in evidenta si va va stabili un plan corect de management al diabetului dvs, adica un plan dietetic, de tratament si de monitorizare adecvat, care trebuie sa includa: 

1. Analize complete uzuale, dar si specifice, la indicatia medicului curant – efectuate initial, la luarea in evidenta si la 3-6 luni, din care nu trebuie sa lipseasca glicemia, hemoglobina glicozilata, hemoleucograma, probele inflamatorii (VSH, proteina C-reactiva, fibrinogenul), profilul hepatic (TGO, TGP, GGT, etc.), profilul lipidic (colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol, VLDL colesterol, trigliceride), profilul renal (uree, creatinina, acid uric, sumar urina, raport albumina/creatinina urinara), profil tiroidian (TSH, FT4, ATPO).

2. Modificarea stilului de viata – adica intelegerea principiilor dietetice in diabetul zaharat, stabilirea dietei potrivite pentru dvs si reevaluarea modului in care puteti faceti mai multa miscare pentru un control mai bun al glicemiei.

3. Explicarea importantei monitorizarii zilnice a glicemiei si intocmirea unui jurnal alimentar si de glicemii zilnic, in primele luni, care are scopul de a va ajuta sa intelegeti mai bine modul in care alimentele si asocierea dintre ele va influenteaza glicemia.

4. Stabilirea tratamentului medicamentos potrivit si ajustarea lui in functie de profilele glicemice zilnice.

5. Evaluare periodica lunara in primele 3 luni, apoi la 3 sau 6 luni, pentru ajustarea dietei si a tratamentului corespunzator evolutiei glicemiilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

6. Recomandarea unor consulturi de specialitate auxiliare – oftalmologic, cardiologic, neurologic, specifice pentru pacientii cu diabet zaharat.

 

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0